Ο Δημητρης Χαριτου για την περιοδεια Τσιπρα στη Θρακη

«Βασικός σκοπός της επίσκεψης Τσίπρα στη Θράκη, η ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, για την απαραίτητη επανεκκίνησή της»

Περιοδεία στη Θράκη πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.
 
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ξεκινήσει τις επισκέψεις του από τον Έβρο, όπου θα επιθεωρήσει τα έργα αναβάθμισης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης αλλά και τα έργα κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline – TAP), απ’ όπου και αναμένεται να τονίσει τις αναπτυξιακές για την περιοχή δυνατότητες και την δυναμική που αυτά προσδίδουν, ενώ αμέσως μετά σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα θα επισκεφθεί την περιοχή της Φιλλύρας στη Ροδόπη.
 
Ιδιαίτερης σημασίας αναμένεται να είναι και η επίσκεψή του σε Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Ξάνθης, αν σκεφτεί κανείς και τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών περί ενίσχυσης των δομών αυτών, ενώ θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Ξάνθη στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».
 
Σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη, πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού θα είναι το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου θα έχει σύσκεψη με φορείς της Θράκης, ενώ τα βλέμματα όλων στρέφονται τόσο στην παρουσία του στα εγκαίνια της 24ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2016»στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και στην κεντρική πολιτική του ομιλία που θα ακολουθήσει στο Ξενοδοχείο Arcadia.
 
Η ανακοίνωση της περιοδείας του κ. Τσίπρα στη Θράκη συνοδεύτηκε από έντονη παραφιλολογία σχετικά με τους σκοπούς της επίσκεψής του στην περιοχή, τη δεδομένη χρονική στιγμή, αρχικά με το αν αυτή συνδέεται με την πολιτική και κοινωνική ενδεχομένως αναταραχή που προκαλεί η ρητορική της γείτονος Τουρκίας, για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και δευτερευόντως αν σε συνδυασμό με την έντονη κινητικότητα εκπροσώπων των διαφόρων πολιτικών φορέων της χώρας στην περιοχή μας, επιβεβαιώνει τα περί πρόωρων εκλογών.
 
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, θα δοθούν πολύ σύντομα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τον κ. Δημήτρη Χαρίτου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ροδόπης, ο οποίος μίλησε για τους σκοπούς της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην περιοχή και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της, άμεσα και έμμεσα, δίνοντας τη δική του απάντηση και στα παραπάνω ερωτήματα που διακινούνται στην τοπική κοινωνία. 

«Με την συμμετοχή του πρωθυπουργού η Έκθεση ΑΜ-Θ αποκτά έναν ξεχωριστό δυναμισμό, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της περιοχής» 

Ξεκινώντας από τους σκοπούς της επίσκεψης του πρωθυπουργού ο κ. Χαρίτου υπογράμμισε πως αυτή αποτελεί την υλοποίηση μία χρόνιας επιθυμίας του κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την περιοχή, σε συνέχεια και της έως τώρα προετοιμασίας σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, που έχει πραγματοποιηθεί και στη σχετική διυπουργική επιτροπή. Όπως τόνισε ο ίδιος είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι η επίσκεψη αυτή συμπίπτει με δύο ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα, τόσο για την περιοχή όσο και την χώρα συνολικά, το πρώτο εκ των οποίων αφορά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που θα «βάλει την χώρα σε έναν καινούργιο, πιο ενάρετο κύκλο, με δυσκολίες αλλά και με μεγάλες δυνατότητες». Το δεύτερο είναι τα εγκαίνια της Έκθεσης Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η οποία, όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρίτου, «με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στα εγκαίνια, τόσο οι στόχοι της προβολής των τοπικών προϊόντων και της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, όσο και η ίδια η φυσιογνωμία της διοργάνωσης αποκτούν έναν ξεχωριστό δυναμισμό, που ξεφεύγει από τα στενά όρια της περιοχής και αποκτά εμβέλεια για όλη την Ελλάδα, ενδεχομένως και στο εξωτερικό και σίγουρα αποτελεί και ένα κάλεσμα από πλευράς του πρωθυπουργού στους επενδυτές, ότι υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες για επενδύσεις στη Θράκη».
 
Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο η επίσκεψη αυτή, έχει να κάνει και με την γείτονα Τουρκία, ο κ. Χαρίτου επεσήμανε πως «εκ των πραγμάτων σε μία τέτοια περιοχή, η παρουσία και μόνο του πρωθυπουργού, σε μία περίοδο που υπάρχουν πολλά μηνύματα αναθεωρητισμού συνθηκών συνολικά στην περιοχή της βαλκανικής, λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας». 

«Η παρουσία και μόνο του πρωθυπουργού εδώ έχει αντίκτυπο στην γείτονα χώρα, πάντα με διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς» 

«Σε ό,τι έχει σχέση με τα γενικότερα ζητήματα που συνδέονται με την Τουρκία, η παρουσία και μόνο του πρωθυπουργού εδώ έχει αντίκτυπο στην γείτονα χώρα, πάντα με διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς» συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας ωστόσο πως «παρακολουθώντας και την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα προχθές, νομίζω πως σε αυτή ιδιαίτερα τη χρονική περίοδο, με αυτόν τον τρόπο, τις συνεχόμενες αμφισβητήσεις της γείτονος συνθηκών και μάλιστα της Λωζάνης που συνδέεται και με σύνορα, προφανώς και από εδώ θα δοθεί ένα μήνυμα ότι είναι απαράδεκτες ως τέτοιες, και ότι η χώρα μας βασίζεται στις διεθνής συνθήκες, αυτές υπερασπίζεται, με βάση αυτές κινείται, δεν αποδέχεται και δεν μπαίνει σε συζήτηση για οτιδήποτε συνδέεται με την αναθεώρηση αυτών των συνθηκών».
 
Ο κ. Χαρίτου έθεσε ως βασικό στόχο του πρωθυπουργού την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής, αλλά και την καταγραφή, με στόχο τη συντομότερη και καλύτερη δυνατή επίλυσή τους, ζητημάτων που αποτελούν εκκρεμότητες αυτή τη στιγμή για την περιοχή, όπως η αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας με την άρση της απαγόρευσης διέλευσης βαρέων οχημάτων ή το πάγωμα της διαδικασίας του διαγωνισμού για την κατασκευή των διοδίων στη Μέστη, ζητήματα που, όπως τόνισε, «συνδέουν τον γενικό της επανεκκίνησης που πρέπει να γίνει τόσο στην περιοχή όσο και στην χώρα συνολικά». 

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιο συμφέρουν αυτή την περίοδο οι εκλογές» 

Απαντώντας στο ερώτημα που αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στο κατά πόσο η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνει την φημολογία αυτή, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ν. Ροδόπης ξεκαθάρισε αρχικά πως η παρουσία τόσο του πρωθυπουργού όσο και κάθε πολιτειακού παράγοντα, λειτουργεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, για την ανάδειξη της συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και την άρση των όποιων εμποδίων και δυσκολιών υπάρχουν, σημειώνοντας στη συνέχεια πως μία ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση την δεδομένη χρονική στιγμή δεν συμφέρει κανέναν.
 
«Δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιον συμφέρουν αυτή την περίοδο οι εκλογές. Την χώρα, εν μέσω μιας περιόδου αξιολόγησης που αν ολοκληρωθεί θα ανοίξει έναν διαφορετικό ορίζοντα για όλους μας; Τους δανειστές όταν η Ευρώπη είναι σε αυτό το κλίμα, της αβεβαιότητας και της ακροδεξιάς ρητορίας;» διερωτήθηκε ο ίδιος εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι εκλογές δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. «Το αίτημα αυτό το ακούω συνεχώς από τον αρχηγό της ΝΔ, το οποίο επαναλαμβάνεται συνεχώς συνοδευόμενο από μία ακατάσχετη κινδυνολογία και καταστροφολογία» υπογράμμισε και συνέχισε «δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να ποντάρει στην καταστροφή της χώρας, φανταζόμενος ότι θα ‘ρθει αυτός ως σωτήρας. Αυτή η εμμονή δείχνει κατά την άποψή μου έλλειψη επαρκών πολιτικών θέσεων και θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει γιατί κουράζει. Όπως λέει και ο σοφός λαός “το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς”». 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θράκη έχει ως εξής:

 

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου (Θράκη)
08.05 Άφιξη στην Αλεξανδρούπολη
08:30-09:00 Επιθεώρηση έργων αναβάθμισης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης
Συνάντηση με την Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης
09:15-10:00 Επιθεώρηση έργων κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline – TAP)
11:00-11:30 Επίσκεψη στη Φιλλύρα Ροδόπης
12:15-12:45 Επίσκεψη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης
13:00-13:30 Επίσκεψη στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», Ξάνθη
14:00-15:30 Σύσκεψη με φορείς της Θράκης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κομοτηνή
18:00 Εγκαίνια της 24ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2016»στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής
19:30 Ομιλία του Πρωθυπουργού, Ξενοδοχείο Arcadia, Κομοτηνή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.