Ο διαλογος «οπλο» για την καταπολεμηση της ημιμαθειας και των αποτελεσματων αυτης

Εκδήλωση συζήτησης των Κομοτηνή PES Activists

Η αυτογνωσία και ο αυτοέλεγχος, η διεξοδική και πολύπλευρη έρευνα πριν την διατύπωση οποιασδήποτε γνώμης, ο διάλογος, η έλλειψη φανατισμού αλλά και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  αποτελούν την λύση ενάντια στην ημιμάθεια και τα αποτελέσματα αυτής στις σύγχρονες κοινωνίες.
 
Αυτά είναι κάποια από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν τα μέλη και οι φίλοι των Κομοτηνή PES Activists, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, 4 Δεκεμβρίου, στο Καφέ Μπαρ «Οχτώ» με θέμα την ημιμάθεια.
 
Η εκδήλωση με τίτλο  «Έχεις γνώμη! Έχεις γνώση;» αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη διεξαγωγή διαλόγου γύρω από πέντε βασικούς άξονες, όπως το προσφυγικό, η έκτρωση, η νομιμοποίηση της κάνναβης, ο συνδικαλισμός στα πανεπιστήμια και τα πολιτικά άκρα και πάνω στη βάση της επιρροής της ημιμάθειας στην παραβίαση κάποιων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην υιοθέτηση φασίζουσων συμπεριφορών.


 
Μία διαδραστική συζήτηση στόχος της οποίας, όπως τόνισαν οι διοργανωτές της, μέλη των PES Activists Κομοτηνής κ.κ. Δημήτρης Τέλλης, Ειρήνη – Μαρία Σταματοπούλου και Χρήστος Στυλιανουδάκης, ήταν η άρση της συνωμοσιολογίας, των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που υφίστανται στη χώρα μας, αλλά και η ανάπτυξη της διαλλακτικότητας και του σεβασμού απέναντι στο «διαφορετικό» μέσα από τον ουσιαστικό και βασισμένο σε ορθά επιχειρήματα διάλογο.
 

Άλκης Κίσσας
«Ο ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος λείπει σήμερα από την ζωή μας»

Καλεσμένος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Άλκης Κίσσας, υποψήφιος ευρωβουλευτής της «Ελιάς» στις εκλογές Μαΐου του 2014, ο οποίος παρατήρησε πως η ημιμάθεια δυστυχώς αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την άποψη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας για τους αγρότες αλλά και την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
 
Όπως εξήγησε «οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται τους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους σαν μία μεμονωμένη κοινωνική ομάδα, η οποία ασχολείται με την γη, έχει επαναπαυθεί στη λογική των επιδοτήσεων και είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Στην ουσία όμως οι σύγχρονοι αγρότες είναι επαγγελματίες που η δραστηριότητά τους αλληλεπιδρά με όλους τους βασικούς κλάδους της οικονομίας, από την μεταποίηση, τις μεταφορές, το εμπόριο, γεγονός που επιβεβαιώνει πως σε μεγάλο βαθμό είναι αυτοί που ενισχύουν τη διατροφική αυτάρκεια της χώρα μας. Αυτή ακριβώς θα έπρεπε να είναι και η οπτική  με την οποία οφείλουμε να δούμε έναν τέτοιο κλάδο ή έστω να μπούμε στη διαδικασία να ανακαλύψουμε μέσα από τον διάλογο».
 
Ο ίδιος έκανε λόγο για μία πρωτοποριακή ως προς τους στόχους που έχει θέσει εκδήλωση, καθώς αυτή προσδοκούσε στην «εξάσκηση» της τοπικής κοινωνίας στον ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, κάτι που όπως επεσήμανε «λείπει από τη ζωή μας». Βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο «θα αναδεικνύει τη δημιουργικότητα των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ώστε να αναπτύσσουν κριτική ικανότητα και το οποίο θα αποτελεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα απευθύνεται σε όλους».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.