Ο α­θλη­τι­σμος στην αρ­χαι­α Θρα­κη

«Ο α­θλη­τι­σμός στην αρ­χαί­α Θρά­κη» ήταν το θέμα της μορφωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο μορφωτικός όμιλος Κομοτηνής με ει­ση­γη­τές τον ε­πίκου­ρο κα­θη­γη­τή ΤΕ­ΦΑ­Α Ευάγ­γε­λο Αλ­μπα­νί­δη και τον ε­πίκου­ρο κα­θη­γη­τή ΤΕ­ΦΑ­Α Δη­μή­τρη Γου­λι­μά­ρη.

Ο κ. Αλμπανίδης μιλώντας για την εισήγησή του ανέφερε:

«Θέ­μα της ει­σή­γη­σής μου εί­ναι η «ά­θλη­ση στην αρ­χαί­α Θρά­κη». Πρό­κει­ται για έ­να μέ­ρος της δι­δα­κτορι­κής μου δια­τρι­βής που ο­λο­κλη­ρώ­θη­κε το 1995. Θα πα­ρου­σια­στούν στοι­χεί­α για τα γυ­μνά­σια, τις πα­λαί­στρες που υ­πήρ­χαν στην Αρ­χαί­α Θρά­κη, για τους α­θλητι­κούς α­γώ­νες που τε­λού­νταν τό­σο κα­τά την ελ­λη­νι­στι­κή ό­σο και κα­τά τη ρωμα­ϊ­κή ε­πο­χή. Α­ξί­ζει να πού­με ό­τι για τις α­νά­γκες της έ­ρευ­νας χρειά­στη­κε να τα­ξι­δέ­ψω αρ­κε­τές φο­ρές στη Βουλ­γα­ρί­α και την Τουρ­κί­α και τα στοι­χεί­α προέρ­χο­νται α­πό ε­πι­γρα­φι­κές και νο­μι­σμα­τι­κές συλ­λο­γές των διά­φο­ρων μου­σεί­ων της πε­ριο­χής. Θέ­λω να πι­στεύ­ω ό­τι έ­χει εν­δια­φέ­ρον η ε­πέ­κτα­ση της έ­ρευνας αυ­τής και σε άλ­λα σχε­τι­κά ζη­τή­μα­τα, ό­πως τα ρω­μα­ϊ­κά μο­νο­μα­χι­κά θε­ά­ματα, ό­πως η σχέ­ση της Θρά­κης με τα πα­νελ­λή­νια ιε­ρά κέ­ντρα, τα κέ­ντρα των πανελ­λή­νιων ιε­ρών α­γώ­νων.

Οι Θρά­κες συμ­με­τεί­χαν στους Ο­λυ­μπια­κούς α­γώ­νες. Έ­χου­με ο­λυ­μπιο­νί­κες από την Αμ­φί­πο­λη, τη Θά­σο, την Τέ­νε­δο, α­πό τη Φι­λιπ­πού­πο­λη, όπως ο Αυ­ρή­λιος Δυο­φάνους, ο ο­ποί­ος δεν εί­ναι κα­τα­γε­γραμ­μέ­νος σε άλ­λου εί­δους αρ­χαιο­λο­γι­κές κατα­γρα­φές των Ο­λυ­μπιο­νι­κών. Έ­χου­με συμ­με­το­χή Θρα­κών στους Πα­νελ­λή­νιους Ιε­ρούς Α­γώ­νες κι ας μην ξε­χνά­με ό­τι οι ιε­ρείς στους Δελ­φούς ο­νο­μα­ζό­ταν Θρα­κί­δες, πράγ­μα που ση­μαί­νει ό­τι υ­πήρ­χε μια στε­νή σχέ­ση της Θρά­κης με τα πα­νελ­λή­νια ιε­ρα­τι­κά κέ­ντρα του νο­τιο­ελ­λα­δι­κού χώ­ρου.

Γυ­μνά­σιο έ­χει βρε­θεί στην Αμ­φί­πο­λη . Το Γυ­μνά­σιο ή­ταν το σπου­δαιό­τε­ρο α­θλη­τι­κό ί­δρυ­μα της αρ­χαιό­τη­τας. Ε­κτός α­πό την Αμ­φί­πο­λη, έ­χει βρε­θεί στην Οδησ­σό, ε­νώ πα­λαί­στρα έ­χει βρε­θεί στους Φι­λίπ­πους, στά­δια έ­χουν βγει στο φως στην Πέ­νι­τσα της Α­να­το­λι­κής Θρά­κης, ό­πως και στη Φι­λιπ­πού­πο­λη. Έ­νας μεγά­λος α­ριθ­μός α­γώ­νων τε­λού­νταν στα στά­δια και στα γυ­μνά­σια προς τι­μήν Θρακών θε­ών, αλ­λά και προς τι­μήν ρω­μαί­ων αυ­το­κρα­τό­ρων κα­τά την πε­ρί­ο­δο της ρω­μα­ϊ­κής ε­πο­χής » .

Σύμφωνα με τον κ. Αλμπανίδη δεν μπο­ρού­με να πού­με ό­τι υ­πήρ­χαν α­θλή­μα­τα στα ο­ποί­α εί­χαν ι­διαί­τε­ρη κλίση οι Θρά­κες. Οι ντό­πιοι Θρά­κες, εί­ναι γε­γο­νός, ό­τι έ­τρε­φαν μια ι­διαί­τε­ρη αγά­πη για τα ά­λο­γα, α­φού και το έ­θνος ο­νο­μά­ζε­ται «εύ­ιπ­πον» και οι Θρά­κες «Ιππο­πό­λοι» και γι αυ­τό ό­ταν έ­θα­βαν τους νε­κρούς η­γε­μό­νες, ή­ρω­ές τους, τό­τε ορ­γά­νω­ναν ιπ­πι­κούς α­γώ­νες ή ιπ­πο­δρο­μί­ες . Οι Έλ­λη­νες ά­ποι­κοι που βρέ­θη­καν στην πε­ριο­χή α­σχο­λού­νταν με ό­λα τα γε­νι­κά α­γω­νί­σμα­τα που α­σχο­λού­νταν και ό­λοι οι υ­πό­λοι­ποι του ελ­λη­νό­φω­νου κό­σμου.

«Εί­ναι α­λή­θεια ό­τι δεν εί­ναι ευ­ρύ­τε­ρα γνω­στή η ι­στο­ρί­α της αρ­χαί­ας Θρά­κης και ού­τε ευ­ρύ­τε­ρα γνω­στό αυ­τό το κομ­μά­τι της πο­λι­τι­στι­κής ι­στο­ρί­ας στην αρ­χαί­α Θρά­κη, δη­λα­δή, η ά­θλη­ση στην αρ­χαί­α Θρά­κη. Εί­ναι γε­γο­νός ό­τι μέ­χρι τώ­ρα υ­πο­βαθ­μί­ζο­νταν ο ρό­λος του α­θλη­τι­σμού στον πο­λι­τι­σμό μιας πε­ριο­χής και γι αυ­τό το λό­γο, α­κό­μη και οι αρ­χαιο­λό­γοι και ι­στο­ρι­κοί δεν έ­δι­ναν σημα­σί­α σε τέ­τοιου εί­δους θέ­μα­τα. Θέ­λω να πι­στεύ­ω ό­τι σή­με­ρα προ­σεγ­γί­ζου­με με με­γα­λύ­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον τα θέ­μα­τα τα σχε­τι­ζό­με­να με τον α­θλη­τι­σμό», κατέληξε ο κ. Αλμπανίδης .

Δια­πι­στώ­νου­με έλ­λειμ­μα πο­λι­τι­στι­κής πο­λι­τι­κής στην Πε­ρι­φέ­ρεια δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ Δημήτρης Γουλιμάρης

Ο ε­πί­κου­ρος κα­θη­γη­τής ΤΕ­ΦΑ­Α Δη­μή­τρης Γου­λι­μά­ρης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δια­πι­στώ­νου­με έλ­λειμ­μα πο­λι­τι­στι­κής πο­λι­τι­κής στην Πε­ρι­φέ­ρεια, ό­χι τό­σο σε ε­πί­πε­δο οι­κο­νο­μικών πό­ρων, για­τί εί­ναι σύ­νη­θες να ζη­τούν ό­λοι χρή­μα­τα, ό­σο σε ε­πί­πε­δο συ­ντονι­σμού ε­νερ­γειών και διοι­κη­τι­κής διάρ­θρω­σης. Θα πρέ­πει να υ­ιο­θε­τη­θεί ως βα­σι­κό χω­ρι­κό μέ­γε­θος ά­σκη­σης πο­λι­τι­στι­κής πο­λι­τι­κής η Πε­ρι­φέ­ρεια. Έ­τσι θα μπο­ρεί να δη­μιουρ­γη­θεί και να α­να­δει­χθεί η το­πι­κή πο­λι­τι­στι­κή ταυ­τότη­τα και να το­νω­θεί η συμ­με­το­χή των πο­λι­τών στη λή­ψη των α­πο­φά­σε­ων που αφο­ρούν στα πο­λι­τι­στι­κά πράγ­μα­τα. Κύ­ριοι ά­ξο­νες μια πο­λι­τι­στι­κής πο­λι­τικής εί­ναι η συμ­με­το­χή των πο­λι­τών, έ­να α­πο­κε­ντρω­μέ­νο πο­λι­τι­στι­κό σύ­στη­μα και μέ­σα στα ό­ρια της πε­ρι­φέ­ρειας, κα­θώς και η σύν­δε­ση των πο­λι­τι­στι­κών γε­γο­νό­των με τον οι­κο­νο­μι­κό κύ­κλο μιας πό­λης, μιας πε­ριο­χής ».

Μαρίνα Κινέζου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.