Ο Αρχιεπισκοπος του «Οχι»

Επετειακή εκδήλωση για τον εκ Γρατινής καταγόμενο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο Φιλιππίδη

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής της 22ας Οκτωβρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής ενόψει της Εθνικής Επετείου του “Έπους του '40” η επετειακή εκδήλωση για τον εκ Γρατινής καταγόμενο και εν Κομοτηνή γεννηθέντα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο Φιλιππίδη.
 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού – Μορφωτικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Γρατινής ο «Γρατίνος» με κεντρικό ομιλητή τον Θεολόγο – Εκκλησιαστικό Ιστορικό – Νομικό κ. Ιωάννη Ελ. Σιδηρά, ο οποίος επί τη βάσει του προσωπικού ημερολογίου του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου, της παλαιοτέρας και συγχρόνου ιστορικής επιστημονικής βιβλιογραφίας και κυρίως της διασωθείσας συνολικής προφορικής μαρτυρίας του αοιδίμου Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου Βαλληνδρά, ο οποίος υπήρξε ο Αρχιδιάκονος του Αθηνών Χρυσάνθου, ανέπτυξε με κάθε λεπτομέρεια την εθνική και αδούλωτη στάση του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου από την 28η Οκτωβρίου 1940 μέχρι και τον Ιούνιο 1941, οπότε εκηρύχθη έκπτωτος του Θρόνου με απόφαση της κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου κατ' απαίτηση των Γερμανών.
 
Με όλο το ιστορικό υλικό ο κ. Σιδηράς κατέδειξε ότι δικαίως ο Κομοτηναίος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος αντιστασιακός της Εκκλησίας και της Ελλάδος αλλά και ως ο Αρχιεπίσκοπος του “ΟΧΙ”.
 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής από τους κατοίκους της Γρατινής, της Κομοτηνής και του Ν. Ροδόπης παρέστησαν επίσης κληρικοί της Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο ανώτατος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης, ο εκπρόσωπος της Σχολής Αστυφυλάκων, δημοτικοί σύμβουλοι, η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πολιτευτές, πρόεδροι συλλόγων, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, και πλήθος κόσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.