Ο ανθρωπος σταυρολεξο…

Αναζητεί την κατάλληλη λέξη, μετρά γράμματα και εφαρμόζει τους ορθογραφικούς κανόνες. Ο Απόστολος Μιχιούρης, 87 ετών λύνει καθημερινά σταυρόλεξα με πολύ μεγάλη ευκολία τα τελευταία 50 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σταυρόλεξο που να μην μπορεί να το λύσει, και μέρα που να μην πάρει σταυρόλεξο στα χέρια του. Είναι τέτοιες οι επιδόσεις του, που εντυπωσιάζουν ακόμη και τους πιο δυνατούς λύτες. «Είναι το «αλκοολίκι» μου, αλλά φοβάμαι μην αντιμετωπίσει πρόβλημα και το άλλο μου μάτι και δεν συνεχίζω», δηλώνει και δείχνει να πτοείται μόνο από τα προβλήματα όρασης, που αντιμετωπίζει. «Κουράζονται τα μάτια, αν σκεφτείτε ότι λύνω σταυρόλεξα πενήντα χρόνια τώρα», παραδέχεται και σημειώνει ότι, από φαντάρος ακόμη άρχισε να λύνει, αξιοποιώντας τις ατέλειωτες ώρες μοναξιάς. «Ήμουν σε κατάσταση απομόνωσης και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Ευτυχώς είχα καλούς συντρόφους και με προμήθευαν εκείνοι σταυρόλεξα», δηλώνει για τα 2,5 χρόνια που υπηρέτησε τη θητεία του, ως φαντάρος, στην Μακρόνησο.

Υπολογίζει ότι μέχρι τώρα έχει λύσει εκατομμύρια σταυρόλεξα, χωρίς καμία δόση υπερβολής. «Να, ακόμη – ακόμη έχω μαζί μου δυο τρία», δηλώνει και σπεύδει να δείξει το καλάθι του ποδηλάτου του που φιλοξενεί μερικά καινούργια τεύχη. Αν ξέρεις ορθογραφία, όπως λέει, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Βρίσκεις όλες τις λέξεις, πρέπει βέβαια να ξέρεις λίγο από όλα. Μέχρι γιατρός θα πρέπει να είσαι». Ο κ. Απόστολος Μιχιούρης είναι για τους φίλους του, αστείρευτη πηγή γνώσης σημειώνοντας ότι διδάσκεται πολλά με τα σταυρόλεξα, ιστορία, γεωγραφία, ακόμη – ακόμη και γνώσεις ιατρικής και κηπουρικής. Για την επιτυχή λύση δεν υπάρχουν μυστικά, ακολουθείς απλά τα σωστά βήματα, βρίσκεις το κάθετο, το οριζόντιο και προχωράς.

Αν δεν έχεις περάσει από το Βαρδάρη στη ζωή σου, δεν έχεις διδαχθεί τίποτα

Στη ζωή του ο 87χρονος σήμερα κ. Μιχιούρης έκανε πολλές δουλειές. «Είχα μαγαζί και στην Θεσσαλονίκη. Με έχει βοηθήσει πολύ η αγορά. Αν δεν έχεις περάσει από το Βαρδάρη στη ζωή σου, δεν έχεις διδαχθεί τίποτα. Γενικά η αγορά, ο κόσμος διδάσκει. Η ίδια η ζωή είναι σχολείο μέσα της θήτευσα και εγώ». Τις γνώσεις μιας ζωής και τη σοφία ο Απόστολος Μιχιούρης τις τσεκάρει όταν δεν έχει παρέα, τότε είναι που τα λύνει όλα, όσο δύσκολα κι αν είναι για τους άλλους. Ωστόσο, αν βρίσκει παρέα προτιμά τις ζωντανές κουβέντες από τις λέξεις του χαρτιού. Η προμήθεια τους, όταν καθημερινά γινόταν περισσότερα, ήταν πρόβλημα, ωστόσο, φρόντισαν οι φίλοι του να του το λύσουν, γνωρίζοντας πόσο πολύ αγαπά τα μαυρισμένα και τα καθαρά τετραγωνάκια, τις λέξεις κλειδιά και το μέτρημα των γραμμάτων. «Στην αρχή τ’ αγόραζα, μετά άρχισαν οι φίλοι μου, επειδή γνώριζαν την αγάπη που είχα για τα σταυρόλεξα, να μου βρίσκουν. Τώρα, δεν μένω χωρίς σταυρόλεξα, όλοι μου δίνουν». Και τι αποκομίζει εκείνος; Μαθαίνεις πολλά από τα σταυρόλεξα, όπως λέει, διδάσκεσαι. Γίνεσαι πλουσιότερος σε γνώσεις και σε λέξεις.

Όταν οι συνομήλικοι του περνούν τις ώρες τους στα καφενεία ή στο ΚΑΠΗ της γειτονιάς, εκείνος λύνει και λύνει και λύνει, αμέτρητα σταυρόλεξα παίζοντας ένα ξεχωριστό παιχνίδι με τις λέξεις. Είναι δε τέτοια η ικανότητά του, που βρέθηκε να απαντά σε ερωτήσεις φοιτητών, να εξηγεί σε μαθητές και να προσφέρει τις γνώσεις του σε δασκάλους που τον βλέπουν πάντα ως «σωσίβιο» γνώσης, στο κέντρο της πλατείας, στο αγαπημένο του παγκάκι να λύνει σταυρόλεξα και να μετρά γράμματα, οριζοντίως και καθέτως…«Το σταυρόλεξο είναι σαν τη ζωή, πάντα για δυνατούς λύτες», δηλώνει ο κ. Απόστολος και τσεκάρει το χρόνο για να δει, αν προλαβαίνει να λύσει ένα ακόμη, μέχρι να επιστρέψει σπίτι του.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.