Ο Ανεστης Βαφειαδης για την επαναλειτουργια της εστιασης

«Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο που θα κρίνει και το μέλλον των επιχειρήσεών μας»

«Οι επιχειρήσεις μας επαναλειτουργούν από το μείον»

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ήτοι στις 25 Μαΐου θα ανοίξει τελικά ο κλάδος της εστίασης.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις την Κυριακή δια στόματος του υφυπουργού Ανάπτυξης κ.Νίκου Παπαθανάση, κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες έκριναν ότι το άνοιγμα της εστίασης θα μπορούσε να προχωρήσει νωρίτερα της 1ης Ιουνίου, με την τελική απόφαση να οριστικοποιείται το περασμένο Σάββατο.
Η επανεκκίνηση της εστίασης στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά περίπου 320.000 εργαζόμενους και θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα και κανόνες αποστάσεων που θα ισχύουν, με αλλαγές της τελευταίας στιγμής που προσφέρουν την καλύτερη δυνατή χωρητικότητα και δυναμικότητα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έξι άτομα και όχι τέσσερα που ήταν η αρχική πρόβλεψη, δίχως όριο στις περιπτώσεις πολύτεκνων οικογενειών, ωστόσο αναζητείται ακόμα σχετική μέριμνα για τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν διαθέτουν υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο.

Το άνοιγμα της εστίασης μία εβδομάδα νωρίτερα του αρχικού προγραμματισμού χαροποίησε τους επαγγελματίες του κλάδου σε όλη την Ελλάδα, κρατώντας ωστόσο στάση αναμονής για τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.  Οι «διορθώσεις» της τελευταίας στιγμής ως προς τις αποστάσεις ή τον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπονται σε κάθε τραπέζι, χαρακτηρίστηκε προσέφερε μία «χαραμάδα ελπίδας», όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm»,  υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση και για όσους επαγγελματίες δεν διαθέτουν υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο.

«Σε πρώτη φάση η επαναλειτουργία των καταστημάτων μας, μία εβδομάδα νωρίτερα μας χαροποιεί, γιατί μετά από δύο μήνες απραξίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε οικονομικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο, η αδημονία μας ήταν μεγάλη» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, εξηγώντας ωστόσο το επόμενο τρίμηνο θα δείξει κατά πόσο θα μπορέσουν τα καταστήματα να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα.

«Για εμάς το τρίμηνο που ακολουθεί με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο θα κρίνει το μέλλον μας, γιατί μην ξεχνάτε ότι τότε θα κληθούμε να καταβάλλουμε διπλές και τριπλές εισφορές. Οι υποχρεώσεις μας έχουν ανασταλεί και οπότε αν δεν δουλέψουμε δεν θα μπορεί κανένας εξ ημών να τα καταβάλει» τόνισε.

«Τα δάνεια που διαφήμιζε το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις είναι απαγορευτικά»

«Φοβάμαι ότι το μάρμαρα το πληρώνουν πάλι οι ίδιοι άνθρωποι» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ αναφερόμενος στη μηδενική έως και ελάχιστη όπως την χαρακτήρισε στήριξη από πλευράς της πολιτείας. Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μεγάλο ζήτημα της χρηματοδότησης από πλευράς των τραπεζών περιγράφοντας μία διαφορετική από τις σχετικές ανακοινώσεις εικόνα.  «Όσοι συνάδελφοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πήγαν στις τράπεζες, όλοι “έφαγαν πόρτα”» τόνισε εξηγώντας πως «ζητούσαν εγγυήσεις, ζητούσαν υποθήκες, επιπλέον των όσων βαρών έχει ήδη ο καθένας από εμάς από τα προηγούμενα χρόνια». «Τα δάνεια αυτά, παρόλο που διαφημίστηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα μπορούμε να πάρουμε απρόσκοπτα όχι μόνο απρόσκοπτα δεν είναι, είναι απαγορευτικά. Το μόνο θετικό σε όλη την υπόθεση ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, που δεν το πήρε “χαμπάρι” πολύς κόσμος».

Παρόλα αυτά ως κλάδος κρατούν στάση αναμονής για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που αναμένονται αυτή την εβδομάδα και αφορούν σε μέτρα στήριξης, ενώ έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους, που αφορούν σε μονοψήφιο ποσοστό ΦΠΑ, επιδότηση ενοικίου έως και το τέλος του έτους, κάλυψη του μισθοδοτικού και εργοδοτικού κόστους και μία σειρά μέτρων που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, με εκπροσώπους της οποίας όπως τόνισε ο κ. Βαφειάδης υπάρχει μέχρι στιγμής κοινό έδαφος διεκδικήσεων.

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων της εστίασης την προσεχή Δευτέρα ωστόσο όπως εξήγησε θα βρει το κλάδο διαφορετικό, και τους εργαζομένους μιας και η άρση της αναστολής δεν μπορεί να γίνει με το σύνολο του προϋπάρχοντος προσωπικού. «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και η ανταπόκριση που θα υπάρχει από τον κόσμο που θα κρίνει το μέλλον» τόνισε για να επισημάνει πως ο φόβος για την συνέχεια της πανδημίας αλλά και η οικονομική δυσπραγία που ήδη υπάρχει λόγω αυτής,  ενδεχομένως να μην επιτρέψει την «επιστροφή» του κόσμου ή να επιστρέψει υπό συγκεκριμένες συνθήκες στα καταστήματα.

«Σκεφτείτε ότι μιλάμε για μια ύφεση μεγαλύτερη του ’09 -’10, την μεγαλύτερη δηλαδή οικονομική κρίση που περάσαμε ως χώρα έως και σήμερα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα που θα υπάρχουν για όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Ανάγκη για “fast track” διαδικασίες στο ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας καλώντας την κυβέρνηση αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε όπως επεσήμανε «να μην φτάσουμε πάλι στο ίδιο σημείο». Ειδικότερα κάλεσε την Περιφέρεια ΑΜΘ να «τρέξει» με ταχύτερους ρυθμούς τα προγράμματα ΕΣΠΑ που προσφέρουν και επιχορήγηση των λειτουργικών τους δαπανών, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Κλείνοντας ο ίδιος αναφέρθηκε ευρύτερα στον εμπορικό κλάδο επισημαίνοντας την ανάγκη η πολιτεία να «ενσκήψει» πάνω από την οικονομία της μικρής επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας πως «οι επιχειρήσεις μας επαναλειτουργούν από το μείον, έχοντας χρέη που θα τα βρούμε μπροστά μας από Σεπτέμβρη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.