«Ο Αλλος Ανθρωπος» Κωνσταντινος Πολυχρονοπουλος στην Αλεξανδρουπολη

Καλεσμένος της Ανεξάρτητης Κοινότητας Αλεξανδρούπολης «Φάρος»

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής και ψυχή της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη το ταξίδι του ανά την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, «Ο Άλλος Άνθρωπος» έχει βρεθεί κοντά σε ανθρώπους με ανάγκες, όπως άστεγοι, αναξιοπαθούντες, πρόσφυγες στη Μόρια και την Ειδωμένη, έχοντας μαγειρέψει σε καθημερινή βάση εκατομμύρια μερίδες φαγητού στο δρόμο.

Την προσεχή  Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος θα βρίσκεται στο Καφέ – Βιβλιοπωλείο «Κάφκα» καλεσμένος της Ανεξάρτητης Κοινότητας Φάρος Αλεξανδρούπολης σε μία συνάντηση γνωριμίας και έμπνευσης.

H Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να εμπνευστούν δράσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν είναι «φιλανθρωπία», ούτε «ελεημοσύνη», με την σημερινή έννοια των λέξεων. Είναι ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο, μαγειρεύοντας ζωντανά, τρώγοντας και ζώντας όλοι μαζί μέσα στην πόλη. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται η καθημερινότητάς μας πιο όμορφη.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας με προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Το Σεπτέμβριο του 2009 απολύθηκε από τη δουλειά του σε ηλικία 47 ετών και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του. Το Δεκέμβριο του 2011, μετά από 2 χρόνια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργασίας, παρατηρώντας δυο παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο απορριμμάτων της λαϊκής αγοράς, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Έφτιαξε δέκα τοστ και πήγε στη λαϊκή αγορά για να τα μοιράσει σε ανθρώπους που έψαχναν για τροφή στα σκουπίδια. Ο κόσμος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που άρχισε ο ίδιος να τρώει ένα από τα τοστ. Μετά από αυτό, οι άνθρωποι άρχισαν να ξεπερνούν τις αναστολές τους και πλησίασαν να πάρουν τοστ και να τα φάνε μαζί με τον Κωνσταντίνο. Στη συνέχεια πήγε στη λαϊκή και έκανε, όπως λέει ο ίδιος, αυτό που σπούδασε (μάρκετινγκ): ζητούσε από τους πωλητές να συνεισφέρουν πρώτη ύλη από τον πάγκο τους και άρχισε να μαγειρεύει στο δρόμο και να τρώει μαζί με τον κόσμο.

Με τον τρόπο αυτό, ξεκίνησε η ιδέα της Κοινωνικής Κουζίνας. Έκτοτε, Κοινωνικές Κουζίνες έχουν δημιουργηθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, και «Ο Άλλος Άνθρωπος» βρέθηκε κοντά σε ανθρώπους με ανάγκες, όπως άστεγοι, αναξιοπαθούντες, πρόσφυγες στη Μόρια και την Ειδωμένη, έχοντας μαγειρέψει σε καθημερινή βάση εκατομμύρια μερίδες φαγητού στο δρόμο.

Ο Κωνσταντίνος διαχωρίζει το έργο του από τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη δηλώνοντας ότι για να δεχτεί μια προσφορά πρέπει εκείνος που θέλει να κάνει τη δωρεά να συμμετάσχει στη δράση, τρώγοντας από το ίδιο καζάνι με όλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.