Νυμφαια: Εφικτη απο τον Μαιο η διελευση λεωφορειων

Εξοπλισμό ηλεκτρονικής καταγραφής, για να περιοριστούν οι «ουρές» στον μεθοριακό σταθμό, εγκατέστησαν οι Βούλγαροι

Συνάντηση με τους νομάρχες του Κίρτζαλι και του Σμόλιαν, κ.κ. Ιlia Iliev και Slavov Nedyalko, είχε χθες το μεσημέρι στην έδρα της Περιφέρειας ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Γιώργος Παυλίδης. Η συζήτηση μεταξύ των αυτοδιοικητικών της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Βουλγαρίας επικεντρώθηκε στα ανοιχτά θέματα των οδικών αξόνων, που συνδέουν τις δύο χώρες, ενώ επεκτάθηκε στις κοινές δράσεις, που μπορούν να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια μέσα από το πρόγραμμα Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020.
 
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την αναβάθμιση των υποδομών στον ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα Κομοτηνή-Μακάζα-Κίρτζαλι, με έμφαση στη βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών διέλευσης των οχημάτων, αλλά και στην προοπτική άρσης της απαγόρευσης διέλευσης των λεωφορείων. Ως προς το πρώτο, η ενημέρωση που έλαβε ο κ. Παυλίδης από τον νομάρχη του Κίρτζαλι ήταν ότι στον μεθοριακό σταθμό της Μακάζα, σε βουλγαρικό έδαφος, εγκαταστάθηκε ήδη ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ο οποίος υπόσχεται ταχύτερες διαδικασίες καταγραφής των αυτοκινήτων και επομένως διευκόλυνση της κίνησης και περιορισμό του χρόνου αναμονής τους. Η παρέμβαση αφορά σε ένα ζήτημα, που είχε θέσει κατ’ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Παυλίδης, δεδομένου πως σε περιόδους αιχμής, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργούνταν μεγάλες «ουρές» στον μεθοριακό σταθμό και ταλαιπωρούνταν υπέρμετρα οι διερχόμενοι.
 
Το δεύτερο καίριο ζήτημα, που απασχολεί από της ενάρξεως της λειτουργίας του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, ήτοι το ζήτημα της διέλευσης λεωφορείων, «σκοντάφτει» κατά τον περιφερειάρχη σε μια σειρά από τεχνικά προβλήματα, που εντοπίζονται στη βουλγαρική πλευρά. Η διαβεβαίωση που απέσπασε από τον νομάρχη του Κίρτζαλι ο κ. Παυλίδης είναι ότι τα προβλήματα αυτά θα αποκατασταθούν μέχρι τον προσεχή Μάιο, ώστε εφεξής να είναι εφικτή η διέλευση των λεωφορείων.

Προσεχώς η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος του κάθετου άξονα Ξάνθη-Δημάριο-Σμόλιαν

Ένα άλλο ζήτημα, που απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση, ήταν η κατασκευή και λειτουργία του νέου ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα, ο οποίος θα συνδέει τη γειτονική Ξάνθη με το Ρούντοζεμ και το Σμόλιαν της Βουλγαρίας. Ο κ. Παυλίδης γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί η κατασκευή του πρώτου τμήματος του δρόμου, αφού η σχετική πρόσκληση, με καταληκτική ημερομηνία την 15η Φεβρουαρίου, βρίσκεται ήδη στον «αέρα». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.