Νυχτα γεματη μουσικη και πανσεληνο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια χρονιά η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στην Κομοτηνή την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου

Την τιμητική της είχε η μουσική την Τρίτη 21 Ιουνίου στην Κομοτηνή με συγκροτήματα να παίζουν από άκρη σε άκρη της πόλης και να γεμίζουν την νύχτα με νότες, που έφταναν μέχρι το ολόγιομο φεγγάρι που φώτιζε αυτή τη πανδαισία ήχων και διαφορετικών μουσικών.
 
Ο εορτασμός της ευρωπαϊκής γιορτής μουσικής, που διοργάνωσαν η ΔΚΕΠΠΑΚ και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, ξεκίνησε την Δευτέρα 20 Ιουνίου από το αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής όμως το κυρίως «πιάτο» ήρθε την Τρίτη, σε τέσσερα σημεία της πόλης: Το Πάρκο Αγίας Παρασκευής, το Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής, την οδό Βασιλέως Παύλου και την πλατεία Αρχ. Χρυσάνθου. 

Rock και Swing στο Πάρκο Αγίας Παρασκευής


Από το Πάρκο της Αγίας Παρασκευής ξεκίνησαν τα πρώτα συγκροτήματα να παίζουν τη μουσική τους στις 7 το απόγευμα, όπου αρκετός κόσμος αψήφησε την ζέστη της ημέρας που ήταν ακόμη έντονη και συγκεντρώθηκε για να ακούσει δύο αρκετά διαφορετικά συγκροτήματα, τους Adrenaline Junkies, που έπαιξαν ροκ μουσική, και τους Swinging Mice που έπαιξαν μουσική Swing.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τους Swinging Mice, που έκλεισαν ένα χρόνο πορείας στη μουσική σκηνή της Κομοτηνής (και όχι μόνο), προωθώντας τη μουσική τους και αποκτώντας εμπειρίες.
 
Από την πλευρά τους οι Adrenaline Junkies είναι μια νεαρότερη μπάντα, που παίζει ροκ μουσική με κομμάτια που ξεκινούν από Animals και φτάνουν μέχρι White Stripes.  

«Μυσταγωγία των αισθήσεων» στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής


Μια «μυσταγωγία των αισθήσεων» είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στις 8 το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου στη δεύτερη χρονικά εκδήλωση της ημέρας, από το Χρήστο και τη Σοφία Χατζοπούλου.

Ο χώρος αυτός είχε ιδιαίτερη σημασία για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Κομοτηνή, μιας και σε αυτόν άνοιξε το 2011 η πρώτη γιορτή, ένα δειλό τότε ξεκίνημα που όσο πάει μεγεθύνεται.
 
Ο Χρήστος και η Σοφία Χατζοπούλου, έπαιξαν παραδοσιακή και βυζαντινή, μουσική, τόσο κομμάτια που έχουν γράψει οι ίδιοι, όσο και παραδοσιακά της περιοχής αλλά και τραγούδια από Τούρκους, Έλληνες και Αρμένιους μουσουργούς που δραστηριοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. 

Έντεχνα… και άλλα


Με τον ήλιο να αγγίζει τον ορίζοντα στις 9 το βράδυ της μεγαλύτερης ημέρας του χρόνου, η Γιορτή μεταφέρθηκε στην οδό Βασιλέως Παύλου, μπροστά από το κτήριο Καμέλια και Μαρώνεια.
 
Εκεί οι Μαρία Μουρατίδου, Γιάννης Κουλαουζίδης και Δημήτρης Μορφόπουλος έδειξαν τις ικανότητές τους σε ένα ρεπερτόριο αποτελούμενο από έντεχνα ελληνικά και ξένα τραγούδια, αλλά και πιο λαϊκά αργότερα.

Το σημείο είχε μάλιστα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, καθώς οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να ακούσουν και να δουν περιμετρικά το συγκρότημα , τόσο από την μικρή πλατεία απέναντι, που ήταν γεμάτη από κόσμο, όσο και από τα παρακείμενα καταστήματα. Έτσι όλοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις νεανικές φωνές να τους ταξιδεύουν μέσα στη ζεστή νύχτα του καλοκαιριού.  

Ξεσήκωσαν το κοινό οι Λαλητάδες


Το τελευταίο, αλλά σε καμία περίπτωση το ήσσον κομμάτι της βραδιάς, άνηκε στους Λαλητάδες της Ροδόπης μαζί με τον Νίκο Βερβερίδη και την Έλενα Βασιλειάδη, που με ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια ξεσήκωσαν τον κόσμο στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου μετά τις 9.30 το βράδυ.
 
Σε μια γεμάτη πλατεία, οι Λαλητάδες ξεσήκωσαν τον κόσμο που δεν δίστασε μάλιστα να σηκωθεί και να χορέψει μπροστά από τη σκηνή, φέρνοντας την Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο τέλος, και βάζοντας παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά, για μια γιορτή μουσικής καλύτερη και μεγαλύτερη. 

Μουσικές περιπλανήσεις υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού 

Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής
 
«Μουσικές περιπλανήσεις», με πυξίδα τους μερικά από τα πλέον αγαπημένα κομμάτια του λεγόμενου έντεχνου ρεπερτορίου, επιφύλαξαν στο κοινό τους οι Αντώνης Μουσαδές, Γιώργος Καραθανάσης και Χάρης Ξυλάς, οι οποίοι άνοιξαν το βράδυ της Δευτέρα τη διήμερη Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στην Κομοτηνή. Δύο κιθάρες, ένα σαξόφωνο και μία φωνή ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν μία μαγική ατμόσφαιρα στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Εξάλλου, η επιλογή του χώρου αποδείχτηκε ιδανική για τη φιλοξενία των «μουσικών περιπλανήσεων», ενώ η χρονική σύμπτωση της εκδήλωσης με το ολόγιομο φεγγάρι που «δέσποζε» στον ουρανό, της προσέδιδε μυσταγωγικά χαρακτηριστικά.
 
Η πρώτη υπαίθρια μουσική σκηνή της φετινής Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής στήθηκε με τη συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Θρακικού Ωδείου και του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής, υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης. Οι τρεις καλλιτέχνες, που «ταξίδεψαν» με τα τραγούδια τους το κοινό, εμφανίστηκαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής, με τον κ. Μουσαδέ να δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον αύλειο χώρο του Μουσείου που φιλοξένησε τη μουσική εκδήλωση και να παροτρύνει κι άλλους καλλιτέχνες να λαμβάνουν μέρος σε αντίστοιχα μουσικά δρώμενα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.