•Ντρεπομαι για την πολη μου

Κυρία Διευθύντρια

Αισθάνομαι την ανάγκη να δημοσιεύσω τις απόψεις μου, για τα χθεσινά γεγονότα, για δύο λόγους.

•Πρώτον για να πω ότι ντρέπομαι για τη χθεσινή εικόνα μιας αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς (έστω, μιας μερίδας πολιτών) της πόλης μου, απέναντι σε θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει, όπως φυσικά είναι και η υπεράσπιση του Πανεπιστημιακού ασύλου.

•Δεύτερον για να απαντήσω σε κουκουλοφόρους «δημοσιογράφους» και στα χθεσινά τους σχόλια, γιατί προασπίστηκα αυτά τα δικαιώματα δημόσια και γιατί αντιπαρατέθηκα με τους «ανησυχούντες» πολίτες, να μη συνεχίσουν τη φραστική διαμάχη με τους φοιτητές, για να μην έχουμε περαιτέρω όξυνση.


Θα διαφωνήσω με τον τίτλο του χθεσινού σας σχολίου ότι η «Πόλη δεν είναι «Ακυβέρνητη Πολιτεία». Κι αυτό γιατί σας διαφεύγουν σημαντικά στοιχεία του ρεπορτάζ. Πιο αναλυτικά:

Νομάρχης, Δήμαρχος και οι συν αυτοίς, στους οποίους …παραχωρείτε πλουσιοπάροχα το… δεκαπεντάλεπτο της δημοσιότητας, ήρθαν πολύ μετά τα επεισόδια, αφού η αξιοπιστία της πόλης, απέναντι στους φοιτητές της πόλης, από τους οποίους ζει, είχε ήδη τραυματιστεί.

Άλλωστε η διοργάνωση της πορείας ήταν γνωστή και η συμμετοχή σε αυτήν ανοιχτή, σε όποιον ήθελε να συμμετάσχει και η ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο.

Αν λοιπόν οι αρχές ήθελαν να αποφύγουν τα χειρότερα, αφού μου είναι αδιανόητο να πιστέψω, ότι δεν ήταν ενημερωμένοι, για το κλίμα που δημιουργούνταν και με αυτά τα sms που εσείς αναφέρετε, έπρεπε να παραταχθούν μπροστά στην πορεία, μια πορεία που τελικά εξελίχθηκε πιο ήρεμα και από αυτές τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Να καταδείξουν προς τους πολίτες την εμπιστοσύνη σε μια ανοιχτή δημοκρατική συγκέντρωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Θράκης. Γι΄ αυτό λοιπόν ας επισημάνουμε τις υποκριτικές επικοινωνιακές εμφανίσεις όλων αυτών που εμφανίζονται ως «σωτήρες», τοπικές αρχές και ηγεσίες.

Κατά την άποψη μου ευθύνη φέρουν και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων της πόλης, οι οποίοι δεν είχαν κανένα λόγο, μετά το τέλος της πορείας και την είσοδο των φοιτητών στο κτίριο της παλιάς Νομικής, για τη Γενική Συνέλευσής τους, να κρατάνε τα μέλη τους επαγγελματίες έξω από τη Σχολή. Καλώς μέχρι τότε διαφύλασσαν την κατάσταση, αλλά από ένα σημείο και μετά έπρεπε να αποχωρήσουν, για να καταλάβουμε κι εμείς ποιοι ήταν τελικά αυτοί, που έκαναν το «ντου» και γκρέμισαν την κεντρική είσοδο του κτιρίου.

Κυρία Διευθύντρια,

Πέρασαν 40 περίπου χρόνια για να καταλάβω κάτι που από μικρό παιδί άκουγα να συζητούν σ’ αυτόν τον τόπο. Γιατί σε αυτήν την πόλη δεν υπήρξε ποτέ καμιά αντίσταση απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή αυταρχισμού. Μια πόλη και μια κοινωνία «κυρ-Παντελήδων», για να θυμηθώ και τους στίχους του γνωστού τραγουδιού, που θεωρεί το νέο και τους νέους εχθρούς τους.

Πέρασαν περίπου 20 χρόνια για να καταλάβω, γιατί αυτή η πόλη και οι επαγγελματίες της δεν ανησύχησαν και δεν αντέδρασαν στην καταστροφή και στο πλιάτσικο της αγοράς στα γεγονότα του Γενάρη του 1990. Επειδή τα μαγαζιά τότε ήταν «τούρκικα». Ουαί υμίν…Ειλικρινά ντρέπομαι.

Ξάνθος Κώστογλου

Δημοσιογράφος, Μέλος ΕΣΗΕΜΘ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.