Ντεσιμπελ στο δημοτικο συμβουλιο Κομοτηνης

Επί μακρόν συζητήθηκε το θέμα της ανάκλησης – ακύρωσης ή μη της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος Enzo (της Χατζηκώστας Αλέξανδρος και Σία ΕΕ) στην πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής αλλά όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή το σώμα κατά πλειοψηφία επέλεξε την αναβολή του θέματος. Προς το παρόν το κατάστημα είναι κλειστό, με απόφαση του δημάρχου Κομοτηνής για 10 μέρες και μετά από εννιά μηνύσεις, αλλά θα επαναλειτουργήσει από τον Αύγουστο, όπως μαθαίνουμε, με αποτέλεσμα οι περιπέτειες των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου «Ορφέας» να αρχίσουν εκ νέου.

Παρά το ενδιαφέρον που έδειξαν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι για το μεγάλο πρόβλημα της ηχορύπανσης που ταλαιπωρεί πολλούς Κομοτηναίους τους θερινούς μήνες όταν έπρεπε να αποφασίσουν για το εν λόγω κατάστημα, ανοίγοντας ενδεχομένως τους ασκούς του Αιόλου για μια σειρά καταστημάτων της πλατείας Ειρήνης και όχι μόνο, μόνο οι κ.κ. Ευστρατίου, Τσάκωνας και Καλδιριμτζής επέμειναν στη θέση τους για λήψη απόφαση υπέρ της ανάκλησης αδείας.

Τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Νίκη Παυλίδου – εκ μέρους των ιδιοκτητών του Enzo – και Χρύσα Κυριακούση – εκ μέρους των ιδιοκτητών του Ορφέα. Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Υγείας έχει αποφανθεί ότι η χρήση του καταστήματος δεν είναι σύμφωνη με τη χορηγηθείσα άδεια. Το κατάστημα είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του με άδεια λειτουργίας καφετέριας σύμφωνα με την οποία η μουσική μετά τις 11.30 το βράδυ πρέπει να κλείνει. Το κατάστημα δεν έχει άδεια μουσικών οργάνων γιατί όπως ανέφερε ένας από τους ιδιοκτήτες – ο κ. Χατζηκώστας – κοστίζει 4.500 ευρώ και δεν είχαν τα χρήματα. «Μιλάμε για ένα μαγαζί που κοστίζει 120 εκατ. δρχ. και χρωστάει 90 εκατ. δρχ. Αν το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει το κλείσιμο του θερινού καταστήματος τουλάχιστον να μην κλείσει το χειμερινό» ζήτησε ο κ. Χατζηκώστας.

Η άδεια μουσικών οργάνων δεν αφορά μόνο τη ζωντανή μουσική αλλά και την ύπαρξη ηχείων και ενισχυτών κάτι που δε μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο κατάστημα με βάση την άδειά του. Το μαγαζί δεν πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας όπως τονίστηκε επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά υπήρξε επιφύλαξη για λήψη απόφασης με δεδομένο ότι σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας δε μπορεί να εκδοθεί νέα άδεια για παρεμφερές μαγαζί στον ίδιο χώρο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ανάμεσα στα σχόλια που έγιναν ήταν κι αυτό του Βασίλη Κυπριανίδη ότι «η πλατεία έχει μετατραπεί σε μια απέραντη ντίσκο. Δε θέλω να στερήσω το μεροκάματο των παιδιών, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα από εμάς». Αναφέρθηκε στα προβλήματα που είχαν επί σειρά ετών κατά τη διοργάνωση των Ελευθερίων Θράκης, οπότε οι ορχήστρες των εκδηλώσεων «έσβηναν» ηχητικά από τη μουσική των καφέ μπαρ, «γιατί ήταν στη διαπασών τα μηχανήματα της κάθε καφετέριας». Αναρωτήθηκε εάν η αύξηση ήχου φέρνει πελάτες στο μαγαζί.

Ο κ. Χατζηκώστας υποστήριξε ότι έχουν δαπανήσει 3 εκατ. δρ. για ηχομόνωση εξωτερικού χώρου.

Ο πρώην πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής Αλέκος Ευστρατίου αναφέρθηκε σε κυρώσεις που είχε ο ίδιος με την τότε ιδιότητά του όταν υπήρξε παρόμοια καταγγελία ηχορύπανσης από την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Όλυμπος» κι ενώ εκείνος ήταν υπέρ του κλεισίματος του καταστήματος λόγω απόφασης του σώματος είχε βρεθεί απολογούμενος. Διασαφήνισε ότι είναι πάλι υπέρ του να κλείσει το συγκεκριμένο κατάστημα της πλατείας Ειρήνης κι αν θέλουν οι ιδιοκτήτες του να επαναλειτουργήσει αυτό να γίνει σύμφωνα με νόμιμες προϋποθέσεις.

Ο Κούλης Ταξιλδάρης αναρωτήθηκε τι θα γίνει εάν ληφθεί μια απόφαση με δεδομένο ότι δυο δήμαρχοι της Ροδόπης έχουν πρωτόδικες καταδίκες.

Ο Θόδωρος Τσάκωνας έκανε τρεις επισημάνσεις: είναι αβάσταχτο μαρτύριο να κάθεσαι σε καφέ και να υφίστασαι την ηχορύπανση. Στο εν λόγω κατάστημα έχει γίνει αλλαγή χρήσης από καφέ σε μπαρ. Η συμπεριφορά των ιδιοκτητών είναι προκλητική.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Τάσος Βαβατσικλής διέγνωσε καλές προθέσεις από τις δύο πλευρές με την επισήμανση να μη λειτουργήσει το θερινό. Υπενθύμισε ότι εκκρεμούν εννέα μηνύσεις εις βάρος του καφέ.

Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Κίμων Καλδιριμτζής σχολίασε ότι το πρόβλημα είναι γενικό και δεν σταματά στην περίπτωση του Ορφέα και του Enzo, ζητώντας από τους καταστηματάρχες να σεβαστούν τους πολίτες. «Κυκλοφορείτε το βράδυ; Περνάτε από εδώ; Η μουσική ακούγεται μέχρι τις 4.00» απηύθυνε ο κ. Βαβατσικλής στον κ. Καλδιριμτζή επιμένοντας ότι πρέπει να σταματά στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα.

Να σημειωθεί ότι το επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τη χορήγηση ή όχι άδειας λειτουργίας μουσικής σε δημόσια κέντρα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.