Νοσταλγικες μνημες για τους παλαιοτερους και αφορμες ταξιδιων για τους νεωτερους

Οι «Ιστορίες και παραμύθια από τη Θράκη» του Θανάση Πανδρευμένου

Το νέο βιβλίο του συμπολίτη μας συγγραφέα Θανάση Πανδρευμένου με τίτλο «Ιστορίες και παραμύθια από τη Θράκη» παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων των φετινών Ελευθερίων.
 
Μια έκδοση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού Κομοτηνής με πέντε «παραμύθια» του Θανάση Πανδρευμένου, που εμπεριέχουν στοιχεία του λαϊκού παραμυθιού, που βασίζονται σε τοπικούς θρύλους περιοχών της Θράκης (Μαρώνεια, Κομοτηνή, Ίασμος, Γρατινή και Δαδιά), όπως τα θυμάται ο συγγραφέας από τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων του. 

Νατάσα Λιβεριάδου «Ο Θανάσης Πανδρευμένος μας κάνει να ξαναζήσουμε τα παιδικά μας χρόνια και να νοσταλγήσουμε το παρελθόν»


«Ιστορίες λογοτεχνικές περισσότερο είναι, με πρωταγωνιστές στοιχεία από την ιστορία της Θράκης, αλλά και τον λαϊκό της πολιτισμό. Ιστορίες για τα χρόνια τα παλιά, στην Αναστασιούπολη, τη Γρατινή, τη Μαρώνεια, την Κομοτηνή, την ορεινή Ροδόπη. Όπου πρωταγωνιστούν μνημεία και χρονικές περίοδοι της ιστορίας, διανθισμένες με λαϊκές δοξασίες για τα στοιχειά-προστάτες π.χ. των νερών και όλα εκείνα τα πολύτιμα της φύσης που οφείλουμε να προστατεύουμε» όπως περιγράφει στον πρόλογο του βιβλίου η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ .Νατάσα Λιβεριάδου. «Ένα βιβλίο που όπως επεσήμανε στην έναρξη της προχθεσινής εκδήλωσης «μας κάνει να θυμηθούμε τα νιάτα μας και τις γιαγιάδες μας, να ξαναζήσουμε τα παιδικά μας χρόνια και να νοσταλγήσουμε το παρελθόν». 

Θανάσης Πανδρευμένος «Πρόκειται για ιστορίες των γιαγιάδων μου που πατούν πάνω στα χνάρια της λαϊκής μας παράδοσης, στους μύθους της περιοχής μας»


Μία βραδιά αφιερωμένη στους μύθους της Θράκης, όπως τους «έδεσε» ιδανικά ο συγγραφέας Θανάσης Πανδρευμένος με τις ιστορίες των γιαγιάδων και των παππούδων του, από την Κωνσταντινούπολη και την Αδριανούπολη. Παραμύθια που θέλησε να τα τοποθετήσει, όπως υπογράμμισε στον χώρο της Θράκης, και τα οποία μάλιστα εικονογράφησε σε συνεργασία με την κ. Ελεάνα Δημητριάδου, που έδωσε μορφή στους ήρωες και τις ηρωίδες τους.
 
Άλλωστε, όπως τόνισε ο ίδιος, οι ιστορίες αυτές δεν είναι ακριβώς παραμύθια, καθώς διαδραματίζονται σε περιοχές της Θράκης, και πολλοί από τους ήρωες έχουν λάβει χαρακτηριστικά κοντινών του ανθρώπων, ενώ οι ίδιες οι ιστορίες «πατούν πάνω στα χνάρια της λαϊκής μας παράδοσης, στους μύθους και τους θρύλους της περιοχής μας».
 
«Γράφοντας ξαναγύρισα χρόνια πίσω, σε πιο ανέμελες μέρες της ζωής μου, όπου το αληθινό μπερδεύονταν με το φανταστικό, το χθες με το σήμερα» τόνισε ο ίδιος απευθύνοντας και δια του βήματος θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Κομοτηνής και τον δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη, τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής και προσωπικά την κ.Νατάσα Λιβεριάδου, τις εισηγήτριες της εκδήλωσης καθώς και τον εκδοτικό οίκο «Παρατηρητής της Θράκης» και τα στελέχη του που συνέβαλαν ουσιαστικά στη δημιουργία του.
 
Μια έκδοση πέντε παραμυθιών που κινούνται σύμφωνα με την πρόεδρο του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία μίλησε για το βιβλίο «στο όριο ανάμεσα στο λαϊκό παραμύθι και την φαντασιακή αφήγηση ως προς την δομή και τα χαρακτηριστικά του και ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση ως προς το θέμα τους».
 
Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσίασε στη συνέχεια το συνολικό συγγραφικό έργο του κ. Πανδρευμένου, ενώ η υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου «Επί σκηνής» Μυρσίνη Λαντζουράκη, αφηγήθηκε στο κοινό κομμάτια από τις ιστορίες που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο.
 
Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος στο τέλος της εκδήλωσης έδωσε τόσο στον κ. Πανδρευμένο όσο και στους υπόλοιπους συντελεστές της βραδιάς από ένα αναμνηστικό δίπλωμα, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, η πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών θεμάτων κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος καθώς και αρκετοί συμπολίτες μας αλλά και φοιτητές της πόλης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.