Νομιμοποιουνται τα στρεμματα που δηλωθηκαν στον ΟΣΔΕ

Ως αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, ο Νίκος Σκοπιανός στην προχθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Ροδόπης απάντησε σε δύο θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος, σχετικά με την επικείμενη παράδοση του βαμβακιού, κατόπιν απαίτησης της μείζονος αντιπολίτευσης. Σε δηλώσεις του στον ΠτΘ διευκρινίζει: «Το ένα ζήτημα είχε να κάνει με τα δικαιώματα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις καρτέλες των παραγωγών, σε σχέση με τα στρέμματα που μπήκαν και σε σχέση με τα δικαιώματα που είχαν. Σύμφωνα με πρόσφατη διευκρινιστική απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ νομιμοποιούνται τα στρέμματα που δηλώθηκαν στον ΟΣΔΕ και τα οποία δεν έχουν σχέση με τα δικαιώματα που αναγράφονται σε κάθε καρτέλα παραγωγού. Ανάλογα με τα στρέμματα που έχει βάλει ο καθένας θα παραδώσει χωρίς κανένα πρόβλημα».

Το επόμενο θέμα έχει να κάνει με τις εισφορές του ΕΛΓΑ, για τον οποίο ο κ. Σκοπιανός τονίζει ότι είναι ανταποδοτικός. «Παλαιότερα πληρώναμε το 3% επί της συνολικής τιμής του βάμβακος, το οποίο συνεχίζουμε να πληρώνουμε για τα δημητριακά και το βαμβάκι, γιατί δεν ήταν σύννομο σε μια τιμή, στην οποία υπήρχε ενιαία η κοινοτική ενίσχυση και η εμπορική τιμή. Γι’ αυτό το λόγο την περσινή χρονιά δεν κρατήθηκε το 3%. Με νομοθετική ρύθμιση από φέτος κρατάνε τα 5 ευρώ ανά στρέμμα που καλλιεργείται και το οποίο είναι λιγότερο από το 3%. Διευκρινίστηκε ότι όποιος έχει διαφορά λιγότερο από 5% δεν αλλάζει το στοιχείο. Όσοι έχουν πάνω από 5% διαφορά πηγαίνουμε προς το μικρότερο μέγεθος, που είναι επί των στρεμμάτων που καλλιεργούν». Για παράδειγμα, αν κάποιος δήλωσε 100 στρέμματα και καλλιέργησε 96 θα πληρώσει για 100, ενώ αν από τα 100 έπεσε στα 80 θα πληρώσει για 80.

Η Ευρώπη για το σκουλήκι

Οι τεράστιες ζημιές που προκάλεσε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το πράσινο σκουλήκι ταλαιπωρούν χιλιάδες παραγωγούς που δεν γνωρίζουν αν και πότε θα αποζημιωθούν, δεδομένου ότι δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ τα καιρικά φαινόμενα. Ο κ. Σκοπιανός εξηγεί ότι αναμένεται να εκτιμηθεί η ζημιά πανελλαδικά και οι συνολικές καταγραφές, «που έχουν γίνει από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να σταλεί ένας συνολικός φάκελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εγκριθεί για να δοθεί στη συνέχεια η αποζημίωση από τον εθνικό προϋπολογισμό». Η μόνη εκτίμηση που μπορεί να γίνει μέχρι στιγμής της ζημιάς κάνει λόγο για αρκετά ψηλά ποσοστά στη Ροδόπη.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.