Νομαρχιακο Κεντρο καταπολεμησης κουνουπιων στη Ροδοπη

Η δημιουργία Νομαρχιακού Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών, αποφασίστηκε στη διάρκεια ειδικής σύσκεψης την Τρίτη το βράδυ, υπό την προεδρία του Νομάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη, με την συμμετοχή εκπροσώπων των ΟΤΑ του νομού κι εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων.

Σκοπός του Νομαρχιακού Κέντρου το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει τη νέα περίοδο, θα είναι η υλοποίηση δράσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ζήτημα μείζονος σημασίας που απασχολεί ειδικότερα τους παραλιακούς Δήμους της Ροδόπης, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παράλληλα με συναπόφαση των εμπλεκόμενων μερών, φορέας υλοποίησης του φετινού προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, το οποίο αναμένεται ότι θα δημοπρατηθεί σύντομα, θα είναι ο Δήμος Αιγείρου.

Κοινή συνιστάμενη των απόψεων που διατυπώθηκαν από τους συμμετέχοντες, κατά την συνάντηση, ήταν η αναγκαιότητα διαχρονικής επίλυσης του προβλήματος κι όχι η ευκαιριακή αντιμετώπιση του. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Νομάρχη ο οποίος ανέφερε ταυτόχρονα ότι το συνολικό πρόβλημα θα αποτυπωθεί στο νέο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ, με το αίτημα της χορήγησης αντίστοιχης χρηματοδότησης.

Ο κ. Γιαννακίδης πρόσθεσε εξάλλου ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης θα συνδράμουν στην προσπάθεια της καταπολέμησης των κουνουπιών.

Παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην εξεύρεση των πόρων χρηματοδότησης του προγράμματος λόγω του θεσμικού κενού στην Περιφέρεια, όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος Αιγείρου κ. Βαγγέλης Λίτσος, με την έλευση του νέου Γ.Γ θα βρεθούν τα κονδύλια που χρειάζονται ύψους 400.000 ευρώ ούτως ώστε να προχωρήσει μια πιο συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο κ. Λίτσος δήλωσε ότι ο Δήμος Αιγείρου επικαιροποίησε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων « η οποία είναι πολύ σημαντική γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι των περιοχών που θα ψεκαστούν είναι προστατευόμενες». Ενώ μένει να υπολογιστεί ακριβώς το συνολικό ποσό που απαιτείται για να διαμορφωθεί και το σχετικό τεχνικό δελτίο. Ο Δήμαρχος Αιγείρου υπενθύμισε για μια ακόμη φορά πως η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, εξαρτάται από την έγκαιρη εκκίνησή του, την αυστηρή τήρηση αυτού αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες υπό τις οποίες εξελίσσεται.

Τη θέση ότι «η προσπάθεια καταπολέμησης κουνουπιών θα πρέπει να είναι συνεχής μέσα στη διάρκεια του χρόνου» διατύπωσε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Ροδόπης κ. Θ.Σερετίδης. Ο ίδιος μιλώντας για τη λειτουργία του αντίστοιχου Νομαρχιακού Κέντρου, υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποκτήσει σταθερή χρηματοδότηση είτε να ενισχύεται οικονομικά από την επιβολή «κουνουπόσημου» ή από άλλους πόρους. Ο κ. Σερετίδης τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας κι ενιαίου φορέα καταπολέμησης των κουνουπιών στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος θα είναι σε θέση να διεκδικήσει-σε συνεργασία με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και κοινοτικές πιστώσεις, μέσα από ειδικό κωδικό που προβλέπει την αντιμετώπιση του φαινομένου των κουνουπιών. Καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας υπογράμμισε ότι το κόστος για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στην περιοχή θα ξεπεράσει, σύμφωνα με υπολογισμούς της Δ/νσης, τα 100.000.000δρχ.

Ν.Δ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.