Νωχελικη ακομα η αγορα ξυλειας στη Ροδοπη

Στα 60 ευρώ το κυβικό η μέση τιμή για τα εγχώρια καυσόξυλα

Σχετικά αργά ξεκίνησε φέτος η κίνηση στην αγορά ξυλείας, παρόλο που ο βαρύς χειμώνας που περάσαμε πέρυσι «άδειασε» τις αποθήκες όσων χρησιμοποιούν ξύλο.

Αφενός η καθυστέρηση, για διαδικαστικούς λόγους, της έναρξης της υλοτομίας στην περιοχή μας, και αφετέρου η δύσκολη οικονομική κατάσταση, και το γεγονός ότι τον οικογενειακό προϋπολογισμό επιβαρύνουν αυτή την εποχή και οι φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις, έχουν φέρει πίσω την όλη αγορά, που παλαιότερα κινούνταν από τον Ιούλιο.

Όμως με το πετρέλαιο να είναι πλέον για διάφορους λόγους επιλογή στην οποία πολλοί δεν μπορούν να καταφύγουν, οι εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης όπως η ξυλεία παραμένουν δημοφιλείς.

Έτσι τα καυσόξυλα, η ζήτηση για τα οποία ποτέ δεν σταμάτησε και αυξήθηκε κατακόρυφα στα χρόνια της κρίσης, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις των Ροδοπιτών, που έχουν ήδη ξεκινήσει, έστω και δειλά, να οδεύουν προς τις επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων, ώστε να προμηθευτούν τις απαραίτητες ποσότητες για το χειμώνα.

Πλέον οι αγοραστές ξυλείας φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί, όπως και οι χρήστες άλλων μεθόδων θέρμανσης, όμως φέτος, παρόλο που η τιμή βρίσκεται πάλι περίπου στα 60 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, η κίνηση καθυστέρησε ακόμα περισσότερο.

Νίκος Φωτιάδης «Πολλοί δεν ενδιαφέρονται για το αν τα ξύλα είναι τοπικά ή από τη Βουλγαρία»

Όπως σημείωσε ο κ. Νίκος Φωτιάδης, η επιχείρηση καυσόξυλων του οποίου βρίσκεται όπισθεν του οικισμού Ηφαίστου, η κίνηση έχει ξεκινήσει δειλά και για σόμπα και για τζάκι.

Πέρυσι η κίνηση ήταν πιο καλή και από τον Ιούλιο, όμως ο κόσμος πιέζεται περισσότερο οικονομικά, για αυτό και έχουν επιλέξει να παίρνουν και λιγότερα.

Και μάλιστα σε μια χρονιά που είχε ένα πολύ βαρύ χειμώνα, που άφησε όλες τις αποθήκες άδειες, και δεν μπορούν να περιμένουν να αγοράσουν ξύλο αργότερα.

«Άρχισαν να προμηθεύονται. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα ξεκίνησαν τις παραγγελίες όμως οι άλλοι περιμένουν» σημείωσε, αναφέροντας πως πλέον πολλοί δεν ενδιαφέρονται για το αν τα ξύλα είναι τοπικά ή από τη Βουλγαρία, μιας και πλέον κυριαρχεί το κριτήριο της τιμής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.