Νικος Παπαθανασιου, προεδρος ΤΕΕ Θρακης «Το προωθουμενο ασφαλιστικο δεν εχει κατατεθει επισημα σε κανεναν φορεα και δεν εχει γινει δημοσια διαβουλευση»

«Υπαίτια για την κατάσταση του κλάδου, που μόνο η λέξη «πτώχευση» της ταιριάζει, δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση» - «Τα κόμματα και οι ηγεσίες τους έχουν εντελώς απαξιωθεί, δεν πείθουν, και οι αλλαγές στο πολιτικό προσκήνιο δεν εξυπηρετούν τίποτα»

Στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, από ζητήματα τοπικού καθαρά ενδιαφέροντος όπως αυτό της λειτουργίας της Αναπτυξιακής Ροδόπης και του Μεγάρου Μουσικής, τα λεγόμενα του οποίου δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον «ΠτΘ», έως και ζητήματα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως αυτό του προωθούμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στις αντιδράσεις κατά του οποίου συμμετέχει ενεργά το ΤΕΕ Θράκης αλλά και η πλήρης κατάρρευση του κλάδου των μηχανικών στη χώρα μας.
 
Ο κ. Παπαθανασίου εξέθεσε την υφιστάμενη πραγματικότητα του κλάδου, αναφέροντας νούμερα όπως αυτό της αύξησης κατά 550% των διαγραφών από τα ΤΕΕ Θράκης νεαρών στην πλειοψηφία τους συναδέλφων που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθείται, τις αντιδράσεις απέναντι σε αυτό και την ανάγκη άμεσης επίλυσής του. Κι ακόμη στο «τραύμα» της φυγής στο εξωτερικό των νέων μηχανικών και επιστημόνων, αλλά και τις λάθος αντιδράσεις όλων το πάλαι, όταν το ασφαλιστικό ήταν η στιγμή να επιλυθεί αλλά η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω…
 
Κατέθεσε επίσης την εκτίμησή του ότι μια κυβερνητική αλλαγή δεν θα επιλύσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού αλλά και την άποψη ότι ό,τι συντελείται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο των αντιδράσεων για το επίμαχο νομοσχέδιο πέρα από κόμματα είναι μια ειρηνική επανάσταση.
 
Νίκος Παπαθανασίου όμως… 

«Οι μηχανικοί έχουν ισοπεδωθεί επαγγελματικά και έχει εξαθλιωθεί η αξιοπρέπειά τους»

ΠτΘ: Διαβάσαμε και σας είδαμε στις δηλώσεις σας και στις διαμαρτυρίες που έγιναν εναντίον του ασφαλιστικού που προκρίνει η κυβέρνηση, να μας λέτε δραματικά στοιχεία, κυρίως σε ό,τι αφορά τους νεαρότερους συναδέλφους σας.
Ν.Π.:
Πρέπει να κάνουμε μια αποτίμηση στο τι έγινε αυτά τα έξι μνημονιακά χρόνια στον τεχνικό κόσμο, γιατί δεν είναι μια στενή συντεχνιακή προσέγγιση. Η κατασκευαστική δραστηριότητα είχε από πίσω της 230 επαγγέλματα δηλωμένα στην εφορία και μια τεράστια βιομηχανία και βιοτεχνία στις πιο εξαγωγικές χώρες η οποία έχει μηδενιστεί. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο δράμα όταν έχουμε φτάσει ως κλάδος σε αυτό το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και ποιότητας να καταλήγουμε να τα εισάγουμε όλα από τις ξένες χώρες. Οι μηχανικοί έχουν ισοπεδωθεί επαγγελματικά και μαζί έχει εξαθλιωθεί η αξιοπρέπειά τους. Οι μηχανικοί δεν εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία, και είτε ετεροαπασχολούνται είτε φεύγουν ομαδικά στο εξωτερικό όπου οι υψηλού επιπέδου σπουδές τους είναι περιζήτητες. Πρόκειται για ένα τεράστιο τραύμα, ακόμη και για την οποιαδήποτε ενδεχόμενη μελλοντική ανάπτυξη, καθώς όπως καταλαβαίνετε από το τρένο της ανάπτυξης, όπως αποκαλούσαν τον κλάδο μας, θα λείπουν οι μηχανοδηγοί.
 
Τα στοιχεία που έδωσα είναι χαρακτηριστικά και αφορούν στο σύνολο της χώρας μας. Συγκεκριμένα το ποσοστό αύξησης των διαγραφών αγγίζει το 250% , ενώ το σημαντικότερο είναι ότι λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ακόμα και οι νεοεισερχόμενοι του κλάδου δεν εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Τα έξι αυτά χρόνια της κρίσης ο αριθμός αυτών που εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο, έχουν περιοριστεί στο 48%. Από 4.300, το 2015 φέτος είχαμε μόνο 1800, αριθμός που βαίνει συνεχώς μειούμενος. Τα δε στοιχεία τα οποία καταγράψαμε στο Περιφερειακό Τμήμα της Θράκης είναι ακόμη πιο δραματικά. Το 2015 έχουμε 550% αύξηση διαγραφών και το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι από νέα παιδιά, με 2-3 χρόνια ένταξης στο επάγγελμα. 

«Η σημερινή εικόνα του κλάδου είναι εξαιτίας αυτών που έχουν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια»

ΠτΘ: Έχετε καταγράψει τα ποσοστά διαρροής των μηχανικών στο εξωτερικό; Οι νέοι μηχανικοί αν μείνουν στην Ελλάδα απασχολούνται με κάτι άλλο, ή μόνον φεύγουν;
Ν.Π.:
Ένας μεγάλος αριθμός φεύγει. Μια έρευνα του 2014, έγραφε ότι φεύγουν κυρίως για την Ευρώπη και για τις Αραβικές χώρες. Σε ό,τι αφορά τους μηχανικούς το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα είναι ήδη καταστροφικό. Η σημερινή εικόνα του κλάδου είναι εξαιτίας αυτών που έχουν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Υπαίτια για αυτήν την κατάσταση, που μόνο η λέξη «πτώχευση» της ταιριάζει, δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση. Το ασφαλιστικό δεν επιλύθηκε στις κανονικές στιγμές που το επέβαλαν για λόγους καθαρά λαϊκισμού και ψηφοθηρικούς. Σήμερα, άποψή μας είναι ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί, αλλά με όρους ισοτιμίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και κυρίως βιωσιμότητας. Σ’ αυτά τα τρία σημεία έγκειται και η τόσο έντονη αντίδρασή μας απέναντι στο προωθούμενο ασφαλιστικό, το οποίο δεν έχει κατατεθεί επίσημα σε κανέναν φορέα. Δεν έχει γίνει μια δημόσια διαβούλευση, ακούμε μόνο φημολογίες, οι οποίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν διαψεύδονται. Εμείς θεωρούμε ότι έστω και κάτω από αυτές τις εκβιαστικές κινήσεις των δανειστών μας, το ασφαλιστικό θα πρέπει να επιλυθεί. Δεν παίρνει πλέον άλλες αναβολές. Πρέπει όμως να δοθεί ένας ικανός χρόνος ούτως ώστε να εξασφαλιστούν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις. Εμείς οι μηχανικοί ξέρουμε ότι θα ματώσουμε, όπως θα ματώσουν όλοι οι έλληνες. Θα πονέσουν όλοι οι Έλληνες, αλλά το ασφαλιστικό θα πρέπει να λυθεί. 

«Δεν παίρνει άλλη αναβολή η επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος»

ΠτΘ: Εκείνο που ζούμε είναι μια εξαετής διάλυση. Ο Τάσος Γιαννίτσης λέει ότι στην Ελλάδα δεν μιλούσαμε ποτέ, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι θεσμικοί εκπρόσωποι επί τη βάση της αληθείας. Όλοι γνωρίζανε ότι το ασφαλιστικό ήταν σε αδιέξοδο δρόμο. Όμως η κοινωνία όταν έπρεπε να λυθεί ήταν στα κάγκελα. Τελικά τι σόι κοινωνία είμαστε; Μας κατατρόπωσε ο συνδικαλισμός; Μας κατατρόπωσε η υπεράσπιση των υμετέρων δικαιωμάτων; Πώς φτάσαμε εδώ; Ουσιαστικά, όπως είπατε, καταναλώσαμε τον πλούτο των επόμενων γενεών. Τι συνέβη;
Ν.Π.:
Οι ευθύνες είναι κυρίως των πολιτικών κυβερνήσεων που είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, όπως μεγάλη είναι και η ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν συναινούσαν στην επίλυση του ασφαλιστικού. Των συνδικαλιστών επίσης οι οποίοι έστηναν πολιτικές καριέρες, αδιαφορώντας για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος το οποίο ήταν βέβαιο, ότι σαν ωρολογιακή βόμβα, θα έσκαγε στα χέρια μας. Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, γι’ αυτό λέμε ότι δεν παίρνει άλλη αναβολή η επίλυση αυτού του ζητήματος. Λύση υπάρχει και πιστεύουμε ότι είναι πολιτική. Το ασφαλιστικό δε λύνεται με έναν νόμο πλαίσιο. Χρειάζεται ένας ορθολογιστικός λόγος στην προσέγγιση του ζητήματος. Οι αιτίες της κατάρρευσής του των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από μια δέσμη νόμων και με συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

«Προσωπικά δε θέλω αλλαγή του κόμματος διακυβέρνησης• θέλω όλοι να βάλουν πλάτη για να μπορέσει να επιλυθεί το πρόβλημα της χώρας»

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι αυτός ο αγώνας που βρίσκεται εν εξελίξει είναι για να μας δώσει την επόμενη κυβέρνηση η οποία θα μας σύρει στα επόμενα μέτρα ή η ελληνική κοινωνία έχει ξεφύγει από την πελατειακή λογική και πλέον οριοθετείται και συστοιχίζεται πάνω σε ρεαλιστικούς στόχους. Τι είναι τελικά αυτή η αντίδραση;
Ν.Π.:
Εκτιμώ ότι γίνονται τρομακτικές διεργασίες έξι χρόνια στην κοινωνία. Τα κόμματα και οι ηγεσίες τους έχουν εντελώς απαξιωθεί, δεν πείθουν και οι αλλαγές στο πολιτικό προσκήνιο δεν εξυπηρετούν τίποτα. Εντυπωσιάζομαι που βλέπω ότι είναι κάποιοι διατεθειμένοι να πάρουν τη σκυτάλη της διακυβέρνησης και την κατάσταση. Κάναμε 25 χρόνια να απαξιώσουμε ως κοινωνία το ΠΑΣΟΚ, δύο για να πέσει η κυβέρνηση συνεργασίας, και ένα χρόνο για να καταπέσει η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνεστε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι βιώσιμη 1 με 2 μήνες την επόμενη μέρα. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι γίνονται τρομακτικές διεργασίες. Ο κόσμος έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τα κόμματα, θέλει ανθρώπους ειλικρινείς, έντιμους. Προσωπικά δε θέλω αλλαγή κόμματος διακυβέρνησης. Θέλω όλοι να βάλουν πλάτη για να μπορέσει να επιλυθεί το πρόβλημα της χώρας που δεν επιλύεται και συνεχώς βυθιζόμαστε σε χειρότερη οικονομική κατάσταση.

«Μέχρι στιγμής στις συναντήσεις των φορέων για το ασφαλιστικό δεν έχουμε δει έντονη την κομματική παρεμβατικότητα• ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ• γι’ αυτό και λέω ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η διεργασία ειρηνικής επανάστασης»

ΠτΘ: Είδαμε ότι συμμετείχατε και στις συναντήσεις που έγιναν παρουσία της πλειοψηφίας των φορέων και των εκπροσώπων της περιοχής και απ’ ό,τι γνωρίζουμε, διεξήχθησαν και σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα.
Ν.Π.:
Είναι ανομοιογενείς, και ο τρόπος σκέψης στην ολομέλεια των εκπροσώπων των φορέων, και οι προσεγγίσεις. Κάποια στιγμή μάλιστα ήταν και το πρόταγμα διαφορετικό. Παράδειγμα η διαφοροποίηση όλων των υπόλοιπων φορέων όλων των παραγωγικών τάξεων, όχι μόνο των επιστημόνων και των φορέων τους, απέναντι στους αγρότες. Τουλάχιστον τώρα έχουμε καταλήξει ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να γίνει μια συζήτηση ειλικρινής από μηδενική βάση. Από κει και πέρα διαφοροποιήσεις υπάρχουν. Προσπαθούμε αυτές να τις ομογενοποιήσουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει τα δύσκολα, δεν έχουμε δει έντονη την κομματική παρεμβατικότητα. Ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στους φορείς υπάρχουν πρόεδροι οι οποίοι ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το εκτιμώ, γι’ αυτό και λέω ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η διεργασία ειρηνικής επανάστασης, μέσα από την οποία μπορούμε να ομογενοποιηθούμε σε συγκεκριμένες θέσεις, σε συγκεκριμένους στόχους, αλλά και κάτω από βασικές αρχές. Για μένα βασικές αρχές είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, που πρέπει να επιβληθεί μέσα από το ασφαλιστικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.