Νικος Καρακωστιδης: Θελουμε θεσμικη στηριξη απο την πολιτεια και οχι χρηματα

Ενημέρωση αλλά και πρόοδο στη λύση των προβλημάτων τους ελπίζουν οι μελισσοκόμοι πως θα δώσει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας

Στην τελική ευθεία για το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 1 – 3 Νοεμβρίου, βρίσκονται οι μελισσοκόμοι όλης της χώρας, μιας και περιμένουν να δουν πολλά από αυτό αλλά και να πάρουν απαντήσεις σε ανώτατο επίπεδο.
 
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πατρών σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας (ΕΕΕΜΣ) , την Περιφέρεια και το ΓΕΩΤΕΕ Πατρών υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ, και αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια για τη μελισσοκομία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Καρακωστίδη, πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί».
 
Έτσι ενώ το προηγούμενο συνέδριο, στα Ιωάννινα, αριθμούσε περίπου 1.800 συνέδρους, αυτή τη φορά περιμένουν ο αριθμός τους να ξεπεράσει τις 2.000, δίνοντας μια διαφορετική δυναμική και σημασία σε αυτό, που απευθύνεται σε μελισσοκόμους κάθε επιπέδου εμπειρίας και γνώσης.

Απαντήσεις από τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ

Όπως ανέφερε ο κ. Καρακωστίδης, την 1η μέρα του συνεδρίου ο κλάδος θα τιμήσει το Πυροσβεστικό σώμα για την προσφορά του, γιατί φέτος είχαν σε πολλές φωτιές υποστήριξη, με τους πυροσβέστες να βοηθούν στην διάσωση των κυψελών τους.
 
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο συνέδριο, και να τοποθετηθεί επάνω στα προβλήματα του κλάδου, βάσει υπομνήματος που έχουν στείλει οι μελισσοκόμοι ήδη στο Υπουργείο.
 
Στην πρωινή συνεδρία της 2ης ημέρας θα γίνει συζήτηση με τους επιστήμονες του κλάδου σε τρία θέματα: τις ασθένειες και τους εχθρούς των μελισσών, τα προϊόντα κυψέλης και τη βιολογική μελισσοκομία, με συμμετοχή από τις συνεδρίες επιστημόνων από την Κύπρο και πιθανότατα και από την Ιταλία και τη Γαλλία.
 
Στην απογευματινή συνεδρία οι ερευνητικοί φορείς θα παρουσιάσουν αποτελέσματα από την ερευνητική δραστηριότητά τους, για το τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, την αντιμετώπιση προβλημάτων και ασθενειών της μέλισσας, καθώς και άλλα ζητήματα με τα οποία έχουν ασχοληθεί.
 
Την 3η ημέρα του Συνεδρίου μελισσοκόμοι, μεταξύ των οποίων και ο κ.Καρακωστίδης, θα τοποθετηθούν σε θέματα σχετικά με την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθώς επίσης και σε οργανωτικά και συνδικαλιστικά προβλήματα του κλάδου, και αναμένεται να γίνει διεξοδική συζήτηση ώστε να διαμορφωθούν απόψεις, συμπεράσματα και προτάσεις.
 
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρξει παράλληλη έκθεση μελισσοκομικών εφοδίων από χορηγούς, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Καρακωστίδης, στο συνέδριο έχουν κληθεί και οι μεγάλες εταιρείες μελιού, η Ομοσπονδία Εξαγωγέων Μελισσοκομικών προϊόντων και άλλοι.
 
Το συνέδριο, απευθύνεται σε κάθε επίπεδο μελισσοκόμου, από τους απλούς επαγγελματίες μέχρι ανθρώπους που διερευνούν την εξαγωγή και την τυποποίηση μελιού, που έρχονται σε επαφή με γνώσεις τις οποίες δεν μπορούν να αποκομίσουν από ένα απλό σεμινάριο.
 
Άλλωστε εκεί αναμένεται να κλειστούν συμφωνίες ή και να γίνει ενημέρωση για αυτές. Ο κ. Καρακωστίδης θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι ενώ στην αρχή πολλοί «σνόμπαραν» το συνέδριο, τώρα το έχουν αγκαλιάσει, μιας και πρόκειται για μια πραγματική μάζωξη των μελισσοκόμων, όπου τίθενται σοβαρά θέματα.
 
Άλλωστε μέσα από το συνέδριο, παίρνονται αποφάσεις, οι οποίες στη συνέχεια προωθούνται μέσα από την ομοσπονδία τους και τους μελισσοκομικούς συλλόγους.

Θεσμικά τα περισσότερα προβλήματα

Τα περισσότερα προβλήματά τους άλλωστε, είναι θεσμικά και όχι οικονομικά. «Είμαστε από τους κλάδους που δεν ζητάμε χρήματα, γιατί υπάρχουν πόροι που δεν γνωρίζουμε που πηγαίνουν» σημείωσε ο κ. Καρακωστίδης, για αυτό και προτείνουν παρεμβάσεις που δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά μόνο πολιτική βούληση.
 
Άλλωστε τονίζουν επανειλημμένα στα μέλη τους πως το μέλι δεν είναι ένα απλό διατροφικό προϊόν, αλλά ένα ιατρικό προϊόν, και γίνονται πολλές προσπάθειες να προωθηθεί με αυτό τον τρόπο.
 
Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, το οποίο έχουν καταθέσει και στον Υπουργό, είναι η αθρόα ελληνοποίηση των ξένων μελιών, με τον χαρακτηρισμό δηλαδή μελιών που έχουν αγοραστεί κατά κύριο λόγο από φτηνότερους προορισμούς και αναμειγνύονται στη συνέχεια με μικρότερη ποσότητα μελιού από την Ελλάδα, προκειμένου να προωθούνται ως «Ελληνικά», παίρνοντας το σήμα.
 
Αυτό όμως χτυπά την τιμή του ελληνικού μελιού, κόβει θέσεις εργασίας από τους μελισσοκόμους και εν τέλει ο έλληνας καταναλωτής τρώει μέλι το οποίο χαρακτηρίζεται ελληνικό αλλά δεν είναι.
 
Οι μελισσοκόμοι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την απαγόρευση εισαγωγών μελιού, αλλά να εφαρμόσουν το μοντέλο της Γερμανίας, η οποία δίνει το σήμα μόνο στο Γερμανικό μέλι, προστατεύοντας και τον παραγωγό και αφήνοντας περιθώρια για φτηνότερο μέλι στην αγορά από το εξωτερικό.
 
Για αυτό και θέλουν θεσμικές παρεμβάσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια, ώστε να διαφυλαχτεί η ποιότητα του μελιού της Ελλάδας, ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, της Ευρώπης.

Απαραίτητη η έμφαση στην έρευνα

Άλλα θέματα στα οποία θέλουν να βάλουν τάξη είναι η αθρόα εισαγωγή βασιλισσών, ο έλεγχος από τον ΕΦΕΤ του βασιλικού πολτού, γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Καρακωστίδης, έχει πλημμυρίσει η αγορά από Κινέζικο βασιλικό πολτό στο 1/10 της τιμής, αλλά και να υπάρχουν κριτήρια για το ποιος είναι μελισσοκόμος.
 
Οι διευθύνσεις κτηνιατρικής, ανέφερε, είναι υποστελεχωμένες, και θέλουν να στελεχωθούν με υπεύθυνους κτηνίατρους για να μπει τάξη στο επάγγελμα, με μητρώο και εξετάσεις για τους μελισσοκόμους, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των παραγωγών.
 
Ένα σημείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Καρακωστίδης είναι η προστασία των μελισσών, ο πληθυσμός των οποίων μειώνονται σταδιακά χρόνο με το χρόνο.
 
Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούνται μόνο στις ΗΠΑ, όπου έχει δοθεί  έμφαση στην έρευνα, και εκεί θέλουν να ρίξει το ενδιαφέρον του το κράτος, μιας και δεν υπάρχουν πολλές θέσεις για επιστήμονες που ασχολούνται με τη μέλισσα στα ελληνικά πανεπιστήμια, που είναι κατά κύριο λόγο όχι μέλη ΔΕΠ αλλά συνεργάτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.