Νικος Χινελης, αναπληρωτης προεδρος του Τοπικου Συμβουλιου Νεων του Δημου Κομοτηνης: «Η ανεργια ειναι μεγαλος βραχνας»

«Η Κομοτηνή είναι η πόλη των νέων. Μεγάλο Πανεπιστήμιο, χιλιάδες φοιτητές, ωραία διασκέδαση, καλή παρουσία στον αθλητισμό. Είναι μια πόλη που προσφέρει έδαφος στους νέους, μπορεί κάποιος να περάσει καλά, να ασχοληθεί με τομείς» δηλώνει ο Νίκος Χινέλης, αναπληρωτής πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Κομοτηνής και σημειώνει «Το σημαντικό για μένα είναι να στηρίζεται ο νέος, να του δίνεται η δυνατότητα να αποκτά εφόδια και ικανότητες για να βρίσκει τη θέση που θέλει με την αξία του. Δεν χρειάζεται να κυνηγά την τύχη του πίσω από τις πόρτες και τα βουλευτικά – πολιτικά γραφεία. Η θέση του πολιτικού δεν είναι να φροντίζει για τα ρουσφέτια, αλλά να βοηθά τον τόπο να αναπτυχθεί. Ο νέος πρέπει μόνος του να έχει τις δυνατότητες».

Οι Γιορτές Νεολαίας έρχονται να δώσουν κάτι που έλειπε από την πόλη μας;

Ναι, έχουν λόγο αυτού του είδους οι εκδηλώσεις. Είμαστε σε ένα πειραματικό στάδιο, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να φέρουμε τους νέους κοντά σ’ αυτές τις εκδηλώσεις.

Τι θα σας ενδιέφερε να αφήσουν στο διάβα τους;

Περισσότερο θα με ενδιέφερε να περάσουν τα μηνύματα υπέρ των Ανθρώπων με Αναπηρία, κατά της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και υπέρ του αθλητισμού και της συμμετοχής των νέων.

Τι νομίζετε ότι επιθυμούν περισσότερο οι νέοι;

Οι νέοι θέλουν τον τόπο τους ζωντανό. Θέλουν εκδηλώσεις που τους αφορά. Η πολιτική και η ενασχόληση με τα κοινά είναι καλό να γίνεται, αλλά οι νέοι θέλουν και κάτι ακόμη, δράσεις σε νέα πεδία και αγαπημένα αντικείμενα.

Η Κομοτηνή είναι κατάλληλη πόλη για νέους;

Η Κομοτηνή είναι η πόλη των νέων. Μεγάλο Πανεπιστήμιο, χιλιάδες φοιτητές, ωραία διασκέδαση, καλή παρουσία στον αθλητισμό. Είναι μια πόλη που προσφέρει έδαφος στους νέους, μπορεί κάποιος να περάσει καλά, να ασχοληθεί με τομείς.

Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο;

Περισσότερο με στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν είμαστε τόσο δυναμικοί σε τομείς, όπως η ανάπτυξη ή η καθαριότητα. Μπορούμε να κρατάμε την πόλη μας καθαρή ή να φέρουμε άλλο κόσμο να μείνει εδώ, να έλκουμε Έλληνες στην περιοχή μας, αρκεί να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου.

Η μετανάστευση εξακολουθεί να είναι απειλή για τον τόπο μας…

Η μετανάστευση σχετίζεται με την ανεργία. Αν εξαλείψουμε την ανεργία, θα κρατήσουμε εδώ τους νέους, τους επιστήμονες. Είναι κρίμα να φεύγει ο νέος κόσμος από την πόλη. Μας λείπει η ανάπτυξη και αυτό μας στεναχωρεί.

Η ανεργία είναι βραχνάς;

Η ανεργία είναι μεγάλος βραχνάς. Πολλοί νέοι στην περιοχή μας είναι άνεργοι.

Θα ζητούσατε τη συνδρομή πολιτικού γραφείου για να βρείτε δουλειά;

Δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες. Θα προσπαθούσα να αξιοποιήσω το δικό μου ταλέντο, να πάρω την κατάλληλη εκπαίδευση για να είμαι έτοιμος. Θα ήθελα να συγκεντρώσω τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσω να μπω σε κάποια δουλειά. Δυστυχώς, στην Ελλάδα από παλιά επικρατούν οι πελατειακές σχέσεις.

Ρουσφέτι έτυχε να ζητήσετε;

Δεν έχει τύχει έως τώρα. Ίσως να το έκανα, ίσως όχι. Το σημαντικό για μένα είναι να στηρίζεται ο νέος, να του δίνεται η δυνατότητα να αποκτά εφόδια και ικανότητες για να βρίσκει τη θέση που θέλει με την αξία του. Δεν χρειάζεται να κυνηγά την τύχη του πίσω από τις πόρτες και τα βουλευτικά – πολιτικά γραφεία. Η θέση του πολιτικού δεν είναι να φροντίζει για τα ρουσφέτια, αλλά να βοηθά τον τόπο να αναπτυχθεί. Ο νέος πρέπει μόνος του να έχει τις δυνατότητες.

Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει στην περιοχή μας;

Οι κατάλληλοι άνθρωποι θα πρέπει να αξιοποιήσουν το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής. Να μη «χάνεται» ούτε ένας άνθρωπος από τον τόπο μας.

Η πολιτική σας ενδιαφέρει;

Ναι, είναι και το αντικείμενο σπουδών μου οι Πολιτικές Επιστήμες. Με ενδιαφέρουν τα κοινά. Με έλκει η πολιτική, απλά σκέφτομαι ότι μ’ αρέσει να είμαι ενεργός πολίτης. Μ’ ενδιαφέρει να ασχολούμαι με τα κοινά.

Οπαδός της Σοσιαλδημοκρατίας ή του νεοφιλελευθερισμού;

Οπαδός του Κράτους Πρόνοιας. Οπαδός ενός Κράτους που θα φροντίζει τον πολίτη. Οι ιδεολογίες έρχονται και φεύγουν. Το ζητούμενο της κάθε εποχής είναι το κράτος να φροντίζει τον πολίτη.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.