Νικωντας τη μελαγχολια των γιορτων

Τη χριστουγεννιάτικη της γιορτή πραγματοποίησε η ΧΕΝ Κομοτηνής - Η οποία περιλάμβανε ομιλία της ψυχολόγου Άννας Μακρίδου με θέμα τη «μελαγχολία των γιορτών»

Μια γιορτή με χριστουγεννιάτικη διάθεση, πολλά δώρα και παραδοσιακά εδέσματα πραγματοποίησε η ΧΕΝ Κομοτηνής, το απόγευμα της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων, στην οποία μέλη και φίλοι της Ένωσης συγκεντρώθηκαν για την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή της.
 
Πέρα από τον εορτασμό και τα δώρα, κατά τη διάρκεια της γιορτής πραγματοποιήθηκε ομιλία της ψυχολόγου κ.Άννας Μακρίδου, η οποία είναι χρόνια μέλος της ΧΕΝ και μέλος του πανελλήνιου συμβουλίου και της διοικούσας επιτροπής, με θέμα «Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά…; Η μελαγχολία των γιορτών».
 
Η ιδέα για το θέμα ξεκίνησε από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα κατήφειας στη χώρα μας, και τα μέλη της ΧΕΝ θεώρησαν χρήσιμη η συζήτηση γύρω από τη μελαγχολία που βιώνει πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων την περίοδο των γιορτών. 

Άννα Μακρίδου «Κάποιες στιγμές μελαγχολίας είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού βιώματος ενός ανθρώπου»

Η κ.Μακρίδου χαρακτήρισε μύθο την ιδέα πως την περίοδο των εορτών αυξάνεται η μελαγχολία των ανθρώπων, σημειώνοντας πως «στην πραγματικότητα υφίσταται η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία εμφανίζεται από τη μετάβαση του φθινοπώρου προς το χειμώνα» και υπογραμμίζοντας πως η περίοδος των εορτών δεν συνδέεται με μελαγχολικά συμπτώματα.
 
Παρόλα αυτά για ένα μέρος του πληθυσμού, κυρίως ηλικιωμένους, άτομα που δεν έχουν στενές οικογενειακές σχέσεις, δεν έχουν σύντροφο, άτομα που έχουν προδιάθεση στην εκδήλωση συναισθηματικών διαταραχών, είναι μια πραγματικότητα. Πρόκειται όπως τόνισε η ίδια για «ομάδες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν μελαγχολικά συμπτώματα, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη έξαρση».
 
Για τον λόγο αυτό όπως επεσήμανε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της «θα πρέπει όλοι να “ξορκίσουμε” όλη αυτή την πίεση που υπάρχει τις ημέρες των εορτών να νιώσουμε καλά, να είμαστε χαρούμενοι, να συμβαδίζουμε με το κλίμα χαράς, αισιοδοξίας, διασκέδασης αλλά και να απενοχοποιήσουμε τα άτομα που αυτή την περίοδο δεν νιώθουν ότι περνούν τόσο καλά, όσα μας προβάλλουν τα ΜΜΕ ότι θα πρέπει να νιώθουν, και να κατανοήσουμε κυρίως πως κάποιες στιγμές μελαγχολίας είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού βιώματος ενός ανθρώπου» 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.