Νεος προεδρος της βουλης ο Κωστας Τασουλας

Με ευρεία διακομματική συναίνεση

Με ευρύτατη πλειοψηφία -καταρρίπτοντας μάλιστα ρεκόρ ψήφων- εξελέγη από την Ολομέλεια νέος πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας.
 
Ο κ. Τασούλας εξασφάλισε 283 ψήφους σε σύνολο 298 βουλευτών που ψήφισαν. Υπέρ της εκλογής του τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, ενώ παρών ψήφισε το ΚΚΕ.
 
Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και η διακομματική στήριξη της εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής οδήγησε στο αποτέλεσμα των 283 ψήφων, ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά, δεδομένου ότι ξεπέρασε το αποτέλεσμα εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους. Ο Νίκος Βούτσης είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους.
 
Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής προηγήθηκε φανερή ψηφοφορία, σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον Κανονισμό της Βουλής, και όχι μυστική ψηφοφορία όπως έγινε στο παρελθόν.
 
Μετά την εκλογή ο κ. Τασούλας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής χειροκροτούμενος και ξεκίνησε τον λόγο του ευχαριστώντας τους βουλευτές που τον εξέλεξαν αλλά και τους πολίτες των Ιωαννίνων που όπως είπε επί μία εικοσαετία τον επιλέγουν ως εκπρόσωπό τους στο κοινοβούλιο.
 
«Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε την Συνταγματική Αναθεώρηση» δήλωσε ο κ. Τασούλας και τόνισε πως αποτελεί ανάγκη η αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου. «Ως πρόεδρος της Βουλής οφείλω να μεριμνώ για την κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης των βουλευτών και την τήρηση της τάξης. Καλούμαστε να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι» δήλωσε.
 
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «σε αυτή τη συγκυρία χρέος μας είναι να συμβάλλουμε, ώστε στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας. Στόχος πολύ δύσκολος, τιτάνιος θα έλεγα, αλλά ας φροντίσουμε να μην αποδειχθεί και σισύφειος».
 
Ακολούθησε η εθιμοτυπική τελετή παράδοσης – παραλαβής, όπου ο νέος πρόεδρος κατευθύνθηκε στο γραφείο του απερχόμενου προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. 

Ποιοι εκλέχθηκαν αντιπρόεδροι 

Το μεσημέρι ακολούθησε η εκλογή των προτεινόμενων για τις θέσεις των αντιπροέδρων.
 
Ο βουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος και στην προηγούμενη Βουλή, Νικήτας Κακλαμάνης εκλέχθηκε ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής με 290 ψήφους σε σύνολο 295 βουλευτών, ενώ 5 βουλευτές ψήφισαν «παρών».
 
Από τη Νέα Δημοκρατία επίσης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου εξελέγη Β' Αντιπρόεδρος με 212 ψήφους, με 83 βουλευτές να δηλώνουν «παρών» και ο Θανάσης Μπούρας Γ' Αντιπρόεδρος με 273 ψήφους και 22 παρών».
 
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη ο Δ' Αντιπρόεδρος Δημήτρης Βίτσας με 282 ψήφους υπέρ και 13 «παρών», ενώ Ε' Αντιπρόεδρος ο Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος του ΚΙΝΑΛ με 214 υπέρ και 81 συναδέλφους του να ψηφίζουν «παρών».
 
Από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης εξελέγη με 273 ψήφους και 22 «παρών» Στ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.
 
Ο Απόστολος Αβδελάς από την Ελληνική Λύση εξελέγη με 180 ψήφους και 114 «παρών» Ζ’ Αντιπρόεδρος και η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ 25 Η’ Αντιπρόεδρος με 243 ψήφους και 52 «παρών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.