Νεος Οργανισμος Εσωτερικης Υπηρεσιας

Ομόφωνα ψηφίστηκε μετά από πολύωρη συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Κομοτηνής.

Πρόκειται για τον Οργανισμό, ο οποίος ανταποκρίνεται πλέον στις καινούριες απαιτήσεις ενός σύγχρονου δήμου και ο οποίος θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των απαιτήσεων και του ΕΣΠΑ.

Με την τροπολογία αυτή του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας κλείνει ένας κύκλος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε στον Δήμο Κομοτηνής με το επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ συνεχίστηκε με τις αλλαγές των δημοτικών επιχειρήσεων, όπως προβλέπεται από τον νόμο. «Νομίζω ότι μετά από τρεις προθεσμίες με καταλυτική ημερομηνία την 31 Οκτωβρίου 2009, ο Δήμος δεν θα πρέπει να λειτουργεί πάντοτε σαν Έλληνας που τρέχει τελευταία στιγμή», είπε ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καινούργιος Οργανισμός ανταποκρίνεται πλέον στις καινούριες απαιτήσεις ενός σύγχρονου δήμου, μιας σύγχρονης πόλης. Προβλέπει πλέον έξι θέσεις διευθυντών, ενώ ο υπάρχον Οργανισμός είχε μόνο δύο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδημαρχίες χωρίς αρμόδιους διευθυντές. «Δηλαδή, ο οργανισμός δεν είχε εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με το νέο κώδικα και με τις νέες διατάξεις του δημοτικού κώδικα. Πλέον δημιουργούνται έξι διευθύνσεις, ο κάθε αντιδήμαρχος θα έχει τον διευθυντή του και θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον τομέα της αρμοδιότητάς του με καθημερινό έλεγχο και τους στόχους που θέτει στο υπαλληλικό του προσωπικό».

Ο καινούριος Οργανισμός, σε σχέση με τον παλιό που υπήρχε από το 1993, έχει 8 λιγότερες θέσεις, όπως ανέφερε ο κ. δήμαρχος. Αυτό σημαίνει ότι δεν αυξάνεται ο προϋπολογισμός της μισθοδοσίας των υπαλλήλων διότι «δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους δημότες με νέο προσωπικό», ενώ αντιθέτως αυξάνονται κατά 40% οι θέσεις των επιστημόνων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και μάλιστα «με τεχνολογίες αιχμής που δεν υπήρχαν το 1993». Ο κ. Κοτσάκης πιστεύει ότι «με την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας και την μετέπειτα δημοσίευση στο ΦΕΚ θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πλέον καλύτερα οργανωτικά».

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Δήμος θα είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και του ΕΣΠΑ, «με το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου αλλά και με τις καινούριες πλέον δομές».

Επί αυτού του θέματος ο επικεφαλής της παράταξης «Κομοτηνή – Νέα εποχή» Δάμων Δαμιανός πιστεύει ότι ένας δήμος για να είναι αποτελεσματικός ως προς τη λειτουργία του, θα πρέπει κατ’ αρχάς η εκάστοτε διοίκηση του δήμου να σέβεται τους υπαλλήλους και να λειτουργεί με πνεύμα ισονομίας, ισοπολιτείας, ισότητας και όχι με πνεύμα διακρίσεων απέναντι σε όλους. «Αν συμβεί αυτό, στη συνέχεια και οι υπάλληλοι θα λειτουργήσουν με διαφορετικό κίνητρο και ασφαλώς με πολύ καλύτερη διάθεση απέναντι στον πολίτη, ο οποίος ζητά από τον δήμο -και στην προκειμένη περίπτωση από τον Δήμο Κομοτηνής- υπηρεσίες ποιοτικές, άμεσες, ταχείες και να λύνουν τα προβλήματα εκ τη γενέσει τους, χωρίς ταλαιπωρία και περιττή γραφειοκρατία, στον βαθμό που ο νέος εσωτερικός οργανισμός υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής υπηρετεί αυτές τις προοπτικές και τις λογικές, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα απ’ ό,τι σήμερα».

H παράταξη «Κομοτηνή – Νέα εποχή» ζήτησε την αναμόρφωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, κυρίως, των συνδημοτών μας αλλά και την αποτελεσματικότητα των υπαλλήλων που αποτελούν τους βραχίονες της υλοποίησης της πολιτικής της δημοτικής αρχής.

«Όσο για το ψήφισμα, το οποίο πρόκειται να εκδοθεί, ζητήσαμε και απαιτήσαμε από τον κ. πρόεδρο, ο οποίος είναι υπεύθυνος να το συντάξει, να είναι ένα ψήφισμα διεκδικητικό, το οποίο δεν θα μένει μόνο στα λόγια, αλλά θα είναι ένα ψήφισμα, το οποίο θα ακουμπά στην πράξη και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την ευαισθησία τα προβλήματα που αφορούν την ανεργία, την υποαπασχόληση που πλήττουν σήμερα την περιοχή μας».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.