Νεος χρονος με «Καμηλες και Ντιβιτζιδες»

Το έθιμο της Ανατολικής Ρωμυλίας αναβίωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής

Το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζίδες», ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας, αναβίωσε το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής.
 
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και παραπέμπει στις γιορτές προς τιμή του Διονύσου, όπου οι πιστοί μεταμφιέζονταν και τιμούσαν τον θεό με σάτιρες και χορούς σε «ξέφρενους» ρυθμούς. Μετά την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας, διαμορφώθηκε ανάλογα για να μπορέσει να διατηρηθεί.
 
Κατά την αναβίωση του εθίμου, στήνονταν ένα μεγάλο γλέντι με όργανα στην πλατεία με τις «Καμήλες και τους Ντιβιτζίδες» να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι βρίσκονται πάντα στο εσωτερικό του κύκλου χορεύοντας με ιδιαίτερο τρόπο. Κόσμος και καμήλες αποχαιρετούν έτσι τον παλιό χρόνο και καλωσορίζουν τον καινούριο.
 

Έτσι και το Σάββατο στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι στην πλατεία της Κομοτηνής, με την Καμήλα και τον Ντιβιτζή, δηλαδή τον καμηλιέρη, να έχουν κεντρικό ρόλο, ενώ γύρω τους μέλη και φίλοι του Συλλόγου έστησαν ένα μεγάλο γλέντι.
 
Το έθιμο της Γκαμήλας έχει γερές ρίζες στον χρόνο και πολλές παραλλαγές τόσο ως προς τον χρόνο τέλεσής του όσο και στις συνδηλώσεις του. Σε κάποια μέρη της κεντρικής και νότιας Ελλάδας είναι συνυφασμένο με τον καιρό των Απόκρεω, στη Θράκη όμως και δη στο Βόρειο Έβρο, όπου το έθιμο αναβίωνε εμπεριστατωμένα μέχρι πριν από λίγα χρόνια, χρόνος αναβίωσής του ήταν τόσο οι απόκριες όσο και οι μέρες του δωδεκάμερου.
 
Στη Ροδόπη γίνονται κατά καιρούς προσπάθειες να αναβιώσει το έθιμο, κυρίως στους οικισμούς, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει συστηματικοποιηθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.