Νεοι ευρωβουλευτες στην Καβαλα

Όσοι έχουν την απορία να μάθουν τη δομή και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δε μπορούν να ταξιδέψουν στο Στρασβούργο ή τις Βρυξέλλες έχουν την εναλλακτική λύση της Καβάλας. «Περιφερειακή Συνδιάσκεψη» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων διεξάγεται από χθες στην Καβάλα και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Αυγούστου, με τη συμμετοχή 170 νέων από 23 χώρες της Ευρώπης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν τις απόψεις τους γύρω από επίκαιρα θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας επικαιρότητας, μέσα από μια διαδικασία προσομοίωσης των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα δώσει στους παριστάμενους τη δυνατότητα εξοικείωσης με τα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και κατανόηση γύρω από τη σοβαρότητα των θεμάτων με τα οποία απασχολούνται οι ευρωβουλευτές.

Παρόμοιες, εξάλλου, πρωτοβουλίες είναι απαντήσεις για τους ευρωσκεπτικιστές σε μια εποχή που η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη.

Η τελετή έναρξης της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο ξενοδοχείο «Φιλοξένια» στις 10.00 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες έχουν έρθει ακόμη κι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν. Ανάμεσα στις θεματικές στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν είναι το περιβάλλον, ο τουρισμός, η περιφερειακή ανάπτυξη και η βιομηχανία. Οι εργασίες της συνδιάσκεψης δε θα περιοριστούν σ’ ένα χώρο, αλλά θ’ αναπτυχθούν σε διαφορετικά σημεία του νομού και μάλιστα η καταληκτική γενική συνέλευση θα λάβει χώρα στο συνεδριακό χώρο της Ιατρικής Εταιρείας στον Αμυγδαλεώνα.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Θωμάς Βύζικας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στην Καβάλα Κωνσταντίνος Εμμανουήλ, μαζί με τον δήμαρχο Καβάλας Κώστα Σιμιτσή παραχώρησαν προχθές συνέντευξη τύπου μιλώντας για τα πλεονεκτήματα αυτής της συνάντησης – προσομοίωσης που φιλοξενείται στην Καβάλα.

Ο Κ. Εμμανουήλ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Νέων προσφέρει μια μοναδική κοινοβουλευτική εμπειρία σε νέους ηλικίας 18 έως 26 ετών, οι οποίοι επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στην Ευρώπη του σήμερα και του αύριο, μέσα από το διάλογο και την κατάθεση απόψεων γύρω από πολύ σημαντικά θέματα.

Ο Θ. Βύζικας ενημέρωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων πραγματοποιεί τρεις συνόδους που διαρκούν εννιά ημέρες συνολικά κάθε χρόνο, τον Μάρτιο, τον Νοέμβριο και τον Ιούλιο, η οποία όμως έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα.


Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δομή των συνόδων – η οποία παραπέμπει σ’ αυτήν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – διεξάγεται συζήτηση και λαμβάνονται αποφάσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα από 15 Επιτροπές και μια Γενική Συνέλευση στην οποία υποβάλλονται οι τελικές θέσεις των Επιτροπών προς ψήφιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 170 που λαμβάνουν μέρος στην συνδιάσκεψη φιλοξενούνται στις εστίες του ΤΕΙ Καβάλας, άρα είναι πιο κοντά στο πνεύμα των φοιτητών της πόλης. Τα έξοδα διατροφής και μετακίνησης στη Καβάλα, καλύπτει ο Δήμος Καβάλας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παράλληλες δράσεις, εκδηλώσεις και πάρτυ που στόχο έχουν την γνωριμία των συνέδρων μεταξύ τους, όπως και με την πόλη που τους φιλοξενεί.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.