Νεοι δικηγοροι, μονοι ψαχνουν…

244 δικηγόροι στο Δικηγορικό Σύλλογο της Ροδόπης ρίχνονται στη «μάχη» διεκδικώντας το δικό τους μερίδιο από την ίδια «πίτα». Δυσχερέστερη η θέση των νέων δικηγόρων που καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις δυσκολίες των υποθέσεων, αλλά και καθημερινά ζητήματα επιβίωσης.

«Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος» δηλώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ροδόπης, κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, και σπεύδει να σημειώσει ότι οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι δικηγόροι γίνονται ολοένα και πιο άσχημες. «Ζούμε μια βαθύτατη οικονομική κρίση. Φαινόμενα αδιαφάνειας των συναλλαγών κάνουν την εμφάνισή τους και σε επαρχιακούς συλλόγους, είναι ανησυχητικό το φαινόμενο και είναι ανάγκη να δημιουργηθεί το πλαίσιο εκείνο που θα καλυτερεύσει τις συνθήκες». Σύμφωνα με τον κ. Κυμπαρίδη, οι Σύλλογοι θα πρέπει να αναλάβουν δράσεις, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις καλύτερης και ποιοτικότερης εργασίας. Έτσι, ο στόχος του Δ.Σ. Ροδόπης θα είναι οι νέοι δικηγόροι να θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους και να διασφαλιστεί το ζήτημα των αμοιβών, «ώστε και οι ίδιοι να είναι αξιοπρεπείς και η εργασία που θα προσφέρουν να είναι ποιοτικότερη», όπως τονίζει.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα νιώθουν μεγάλη αβεβαιότητα για τις γνώσεις τους

Ποια όμως είναι τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δικηγόροι τελειώνοντας την άσκησή τους; «Οι νέοι δικηγόροι δεν έχουν την πλήρη εικόνα του επαγγέλματος» απαντούν οι ίδιοι και σημειώνουν «ποτέ δεν μαθαίνουν πώς φτάνουν στο σημείο να τους εμπιστευθεί ο πελάτης για να τους αναθέσει την υπόθεση και να καταθέσει την αγωγή. Έτσι, όλοι οι δικηγόροι για μεγάλο χρονικό διάστημα νιώθουν μεγάλη αβεβαιότητα για τις γνώσεις τους». Το άνοιγμα του δικού τους γραφείου είναι ένα ακόμη εμπόδιο που θα πρέπει να υπερπηδήσουν και ένα πάγιο έξοδο. «Η επιδότηση προγραμμάτων μέσω ΟΑΕΔ, που στηρίζουν νέους επαγγελματίες, είναι ένα θετικό βήμα. Δοκιμάζουν πολλοί νέοι να αποκτήσουν το δικό τους γραφείο. Εξοικονομείς κάποια χρήματα στην αρχή, αλλά η συντήρησή του είναι κοπιαστική» παρατηρούν οι ίδιοι, που ζώντας σε μια πόλη, έδρα Εφετείου, βλέπουν τον αριθμό των δικηγόρων να αυξάνεται, μαζί και ο ανταγωνισμός.

Σταυρούλα Δελή, δικηγόρος:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η δυσπιστία του κόσμου»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα», δηλώνει η νεαρή δικηγόρος, Σταυρούλα Δελή, «που αντιμετώπισα ως επαγγελματίας, όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, ήταν η δυσπιστία του κόσμου και λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, η αντιμετώπιση των πελατών». Ξεκίνησε στα 24 της έχοντας τελειώσει πρακτική 1,5 χρόνου. Έμεινε συνεργάτης για οκτώ μήνες στο γραφείο που έκανε την άσκησή της και μετά έκανε το μεγάλο βήμα να ανοίξει μόνη της το γραφείο της. «Άγχος μου μεγάλο είναι να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου επαρκώς, ώστε να μείνει ευχαριστημένος ο πελάτης και μετά εγώ» δηλώνει και σημειώνει ότι όντως το πρόβλημα των νέων δικηγόρων έχει και το χρώμα του χρήματος. «Είναι αλήθεια η ύπαρξη οικονομικού προβλήματος, όχι λόγω έλλειψης αντικειμένου ή εργασίας, αλλά λόγω του «ρομαντισμού», που έχουν οι νέοι επιστήμονες που βγαίνουν στο στίβο και κάνουν τις όποιες υποχωρήσεις, τις θεωρούν απαραίτητες για να χτίσουν σιγά – σιγά την καριέρα τους».

Νίκος Κυριακού, δικηγόρος:

«Η ποιοτική εργασία θα φέρει την καταξίωση και τους πελάτες»

Είκοσι χρόνια δικηγόρος ο κ. Νίκος Κυριακού, χαρακτηρίζει το επάγγελμα πολύ δύσκολο. «Χρειάζεται υπομονή, πολλή επιμονή και πολύ αγώνα. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Με επιμονή και υπομονή σίγουρα θα κερδίσουν, παρά τις αντίξοες συνθήκες» δηλώνει σημειώνοντας ότι απαιτείται σκληρή δουλειά. «Είναι ένα πρόβλημα μεγάλο η παιδεία, οι Νομικές Σχολές δεν είναι αντάξιες. Η παιδεία γενικότερα πάσχει» τονίζει επισημαίνοντας ότι δεν γίνεται ουσιαστική άσκηση. «Όταν φτάνει ο δικηγόρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, έχει ελλιπής γνώση και εμπειρία. Όλα αυτά αναπληρώνονται με πολύ αγώνα και πολλή προσπάθεια. Τα πρώτα χρόνια της δικηγορίας είναι δύσκολα, το καλό είναι ότι διαγωνίζεται κάθε μέρα και έτσι το καλό μικρό αποτέλεσμα που θα έχει αρχικά, είναι αποθεματικό του, είναι το κεφάλαιό του για την μελλοντική του εξέλιξη και πορεία». Όπως δηλώνουν οι παλαιότεροι στο χώρο, αν οι νεότεροι κάνουν σωστή, συνεπή και σοβαρή δουλειά, αυτό αργά ή γρήγορα θα εκτιμηθεί από τους πελάτες και έτσι θα διευρύνεται ένας κύκλος πελατών. «Η ποιοτική εργασία θα φέρει την καταξίωση και τους πελάτες» τονίζει ο κ. Κυριακού γνωρίζοντας και εκείνος από πρώτο χέρι, ότι μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, θα ανέβουν και θα κατέβουν αμέτρητες φορές τα σκαλοπάτια του Δικαστικού Μεγάρου.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.