Νεοι απο βαλκανικες χωρες στη Θρακη

Στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νεολαία», για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, 40 νέοι και νέες από βαλκανικές χώρες φιλοξενεί από σήμερα μέχρι και τις 27 Ιουνίου στη Θράκη το Δίκτυο Δήμων Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας «Πόλις». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Δίκτυο με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του προγράμματος “Νεολαία” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –Δράση 1 «Νεολαία για την Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους ζητήματα θα είναι περίπου 40 νέοι από χώρες της Βαλκανικής, παιδιά από 18 έως 25 χρονών, θα υπάρχουν και κάποιοι μεγαλύτεροι συνοδοί όπως και μεταφραστές για να είναι καλύτερη η διευκόλυνση και η συνεργασία μεταξύ των νέων.

«Σημαντική για πολλούς λόγους » χαρακτήρισε την υλοποίηση της δράσης ο Διευθύνων Σύμβουλος του δικτύου δήμων Ελλάδος-Τουρκίας-Βουλγαρίας «ΠΟΛΙΣ», Ντίνος Χαριτόπουλος. «Πρώτος λόγος γιατί αφορά στη δυνατότητα του δικτύου μας να υλοποιεί για μια ακόμη φορά πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ένωσης, το οποίο φέρνει κοντά νέους ανθρώπους, φέρνει κοντά τις κοινωνίες, φέρνει κοντά τους πολίτες, δίνοντας την ευκαιρία να συζητήσουν, να συνομιλήσουν και να συνδιαλεχθούν γύρω από τα προβλήματά τους. Δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι ασχολούμαστε με τη νεολαία. Αυτή τη φορά το δίκτυο παίρνει μια πρωτοβουλία που αφορά αποκλειστικά στη νεολαία και έχει να κάνει με τα προβλήματα και τους προβληματισμούς της νέας γενιάς. Το τρίτο και σημαντικότερο αναφέρεται στη θεματική που αφορά στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, σύγχρονο πρόβλημα της εποχής μας, η καταπολέμηση του οποίου πρέπει να ξεκινήσει από τους νέους ανθρώπους. Οι νέοι άνθρωποι διαφορετικών περιοχών και διαφορετικών χώρων όταν βρίσκονται συνομιλούν και προβληματίζονται γύρω από αυτά τα σύγχρονα προβλήματα. Θεωρούμε ότι αυτό είναι θετικό και είναι μια συνεισφορά δική μας σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

Κατά την παραμονή τους οι νέοι θα επισκεφθούν και θα γνωρίσουν τους δήμους – μέλη του Δικτύου “Πόλις” στους τρεις νομούς της Θράκης, θα ενημερωθούν και θα συνομιλήσουν για τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς επίσης για τη φιλία των γειτονικών λαών και την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια αντίστοιχων θεματικών συναντήσεων και στρογγυλών τραπεζιών.

Επίσης θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τα γενικά και ειδικά χαρακτηριστικά των κατά τόπους Δήμων του φορέα, την ιστορία, τον πολιτισμό τους, ενώ θα ξεναγηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα και θα παρακολουθήσουν ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

«Στόχος μας» τονίζει ο κ. Χαριτόπουλος, «είναι να περιηγηθούν σχεδόν σε όλους τους δήμους του δικτύου, και λέω σχεδόν γιατί δεν είναι δυνατόν βέβαια να πάμε και στους 20 δήμους αλλά το πρόγραμμά μας καλύπτει τουλάχιστον τους 15. Ο κάθε δήμος έχει κάτι ξεχωριστό. Για παράδειγμα σε δήμους μειονοτικούς θα γνωρίσουν τον τρόπο ζωής της μειονότητας, τους χώρους θρησκευτικής λατρείας της , παραδοσιακά φαγητά, εδέσματα. Στο Δήμο Τραϊανούπολης θα ξεναγηθούν στις φυσικές ομορφιές του Δέλτα του Έβρου, στην Παναγία Κοσμοσώτηρα στο Δήμο Φερών, στη Σταυρούπολη Ξάνθης σε χώρους φυσικής ομορφιάς και στις Σάπες σστον οικισμό Πόντιων παλιννοστούντων. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι μια συνεργασία, μία πρόσμιξη και μία επικοινωνία με όλες τις κοινωνικές ομάδες που διαβιούν αρμονικότητα στη Θράκη. Και βέβαια το παν είναι να περάσει το μήνυμα της αρμονικής διαβίωσης. Γι’ αυτό θα υπάρχουνε θεματικές ομιλίες, συγκεκριμένες κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που θα γίνουν από την δημοσιογράφο, Μαρία την Νικολάου, που πρόσφατα έχει βραβευτεί αυτό το θέμα. Επίσης θα υπάρχει θεματική για το ρόλο των δημοτικών συμβουλίων Νεολαίας στο δήμο Ν. Σιδηροχωρίου, θεσμός που εφαρμόζεται στην Ελλάδα αλλά όχι στις περιοχές Τουρκία- Βουλγαρία με ομιλητή τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του δήμου Κομοτηνής, το Δάμωνα Δαμιανό. Θα υπάρξουν θεματικές που αφορούν στον πολιτισμό και την ιστορία των χωρών της βαλκανικής που θα πραγματοποιηθούν από ακαδημαϊκούς όπως ο Ηλίας ο Πετρόπουλος, θα υπάρχουνε θεματικές όπως ο ρόλος των μεταναστών στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής με ομιλητή τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Γιώργο Πεταλωτή, η Όλγα Ρενταρή, νομαρχιακή σύμβουλος στις Φέρρες θα μιλήσει για την γέφυρα των κήπων ως γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας των λαών. Στόχος μας η συζήτηση ο διάλογος προκειμένου να υπάρξει ένας κοινός προβληματισμός των νέων και των άλλων συνοδών τους γύρω από αυτό τόσο σημαντικό θέμα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού».

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο θα γίνει αντίστοιχο πρόγραμμα νέων στην Τουρκία, στην έδρα του εκεί δικτύου Ραιδεστό και θα ακολουθήσει και ένα ανάλογο το φθινόπωρο στην Βουλγαρία. «Κατά συνέπεια παίρνει σάρκα και οστά μια προσπάθεια του δικτύου για τη σχέση, τη συνεργασία, τον προβληματισμό και την δουλειά πάνω σε ένα σημαντικό θέμα από την πλευρά της νεολαίας, αυτό του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» κατέληξε ο κ. Χαριτόπουλος.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.