«Νεο ξεκινημα αναγεννησης και ελπιδας ο συνδυασμος του κ. Πετριδη»

Σε δήλωση ενόψει των δημοτικών εκλογών προέβη ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κομοτηνής Δάμωνας Δαμιανός την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο γραφείο του, με την οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους συμμετέχει στο συνδυασμό που διεκδικεί τον δήμο Κομοτηνής υπό τον Γιώργο Πετρίδη. Συγχρόνως, ο κ. Δαμιανός άσκησε με τη δήλωσή του σκληρή κριτική στη νυν δημοτική αρχή η οποία όπως είπε οδήγησε το δήμο σε «υποθήκευση» ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την δημιουργία ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού κάλεσε τους πολίτες της μειονότητας να σκεφθούν το θέμα το οποίο όπως είπε συνιστά πισωγύρισμα.

Η δήλωση του κ. Δαμιανού

«Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 διεξάγονται σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι αντίστοιχες ευθύνες εκείνων που θα κληθούν να υπηρετήσουν τον νέο θεσμό τεράστιες.

 

Ο Δήμος Κομοτηνής από την πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε το 2006 δεν βγήκε ωφελημένος. Υπήρξε θύμα μιας μίζερης, άτονης, ενίοτε αλαζονικής, χωρίς όραμα και φαντασία διαχείρισης των κοινών πραγμάτων, από μια δημοτική αρχή που από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας της έμοιαζε κουρασμένη και εγκλωβισμένη ταυτόχρονα σε συντηρητικές πολιτικές λογικές, που ουδέποτε ενέπνευσαν τους πολίτες και δεν τους έκαναν συμμέτοχους της τοπικής ανάπτυξης.

 

Ταυτόχρονα, ο κ. Κοτσάκης και οι συνεργάτες του – θεσμικοί και εξωθεσμικοί – θεώρησαν πως μέγιστο πολιτικό πρόταγμα γι’ αυτούς και σανίδα σωτηρίας για την άκαπνη πολιτική τους συμπεριφορά θα ήταν η μετάθεση ευθυνών και ο δικαστικός εξανδραποδισμός των προηγουμένων διοικήσεων του δήμου, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα έθεταν σε ομηρία το σύνολο της Δημοκρατικής Παράταξης στον δήμο Κομοτηνής.

 

Οι συνεχείς αλλαγές προσώπων στις διοικήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων, των οργανισμών, αλλά και στις αντιδημαρχίες, η ατελέσφορη λειτουργία πολλών εξ αυτών, με μηδενικό έργο και αδιευκρίνιστο κοινωνικό αντίκρισμα, έδωσαν την αίσθηση της γενικευμένης παραλυσίας και τον τόνο στην κοινωνία ότι η δημοτική αρχή της Κομοτηνής είναι για να διαχειρίζεται απλά και μόνο την καθημερινότητα και πρώτιστο μέλημά της η αποκατάσταση «ημετέρων», σε όλα τα επίπεδα.

 

Η υποθήκευση του δήμου μέσα από αλλεπάλληλους δανεισμούς πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για τους οποίους επιχαίρει δημοσίως ο κ. Κοτσάκης, συνιστούν το όχημα της οικονομικής του εξαφάνισης. Η αναξιοπιστία του απέναντι σε δανειστές και προμηθευτές αποτελεί κοινό τόπο για την Κομοτηνή και τους πολίτες της.

 

Αυτό που παραδίδουν είναι σίγουρα χειρότερο από εκείνο που παρέλαβαν. Το επίσημο χρέος προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μόνο του κεντρικού δήμου ανέρχεται στο ποσό των 5.179.757 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται ασφαλώς τα δάνεια της ΔΕΥΑΚ, των υπολοίπων δημοτικών επιχειρήσεων καθώς επίσης και το τελευταίο «καύχημα» του κ. Κοτσάκη, το δάνειο των 15 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

Αυτός είναι ο δήμος που παραδίδουν. Και το ερώτημα είναι αν έχουμε το περιθώριο να τους παρακολουθούμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αν θα πρέπει οι πολίτες της Κομοτηνής να αδιαφορούμε για όσα γίνονται για εμάς και αφορούν το μέλλον το δικό μας και των επόμενων γενεών.

 

Η άποψή μου, ως πολίτη αυτού του τόπου που θητεύει στην Αυτοδιοίκηση από το 2002, είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καμία καθυστέρηση ούτε για υπαναχώρηση και αποχή.
Η συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα είναι δύσκολη, η οικονομική πολιτική που ασκείται επαχθής για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες ενώ την ίδια στιγμή οι αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα την οποία είτε θα την αντιμετωπίσουμε φοβικά πετροβολώντας συλλήβδην το πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του είτε θα επιδιώξουμε να την μεταμορφώσουμε σε ευκαιρία αλλαγών που θα διαμορφώσουν νέες κοινωνικές δυναμικές, μέσα από τις οποίες θα προκύψουν καινούριες ευκαιρίες για όλους τους Έλληνες.

 

Επειδή, λοιπόν, σε αυτή τη συγκυρία κρίνω ότι δεν πρέπει και δεν μπορώ να βρίσκομαι στη θέση των τιμητών του πολιτικού συστήματος καθώς και του δημοσίου κατηγόρου για ό,τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, αλλά μεταξύ εκείνων που θέλουν και μπορούν να διαθέσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος των πολιτών, βελτιώνοντας τη ζωή και την καθημερινότητά τους μέσα στην πόλη και τη διευρυμένη γεωγραφική ενότητα που καθορίζει πλέον ο Καλλικράτης,

 

Αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, ώστε να μετέχω σε έναν συνδυασμό που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα αναγέννησης και ελπίδας για την Κομοτηνή και τον διευρυμένο δήμο της νέας εποχής.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

Ο Γιώργος Πετρίδης ο μόνος που είχα επαφή από την εποχή που διαφώνησα με τον κ. Βαβατσικλή

Σε ερώτηση για το τι άλλαξε και συμμετέχει σε ένα συνδυασμό που ηγείται ο Γιώργος Πετρίδης που για πολλά χρόνια ήταν μέλος του συνδυασμού «Νέα Πορεία» από τον οποίο ο ίδιος αποχώρησε ο κ. Δαμιανός υποστήριξε ότι «αλλάζουν τα πάντα. Αλλάζει ο συνδυασμός, ο αρχηγός, το έμβλημά του και κυρίως αλλάζουν τα 4/5 των ανθρώπων που θα τον συναπαρτίσουν. Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής μιας νέας ελπίδας», ανέφερε ο κ. Δαμιανός υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν ουδέποτε ήρθε σε ρήξη με τον κ. Πετρίδη ενώ συγχρόνως αποκάλυψε ότι «ήταν ο μόνος άνθρωπος που από την εποχή που διαφώνησα με τον κ. Βαβατσικλή είχα επαφή και ανταλλάσσαμε σκέψεις και προβληματισμούς για το πού οδεύει ο δήμος Κομοτηνής».

 

Μιλώντας για τον κ. Πετρίδη είπε πως η επιρροή του διαπερνά τα κομματικά πλαίσια του ΠΑΣΟΚ και ότι υπάρχει μια ευθύγραμμα κάθετη θέση με την κοινωνία και τους πολίτες και μια οριζόντια διακλάδωση μέσα σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες ακόμη και μέσα από την συντηρητική παράταξη. «Στο πρόσωπό του συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να του δώσουν την δυναμική για μια πετυχημένη πορεία ως δημάρχου πλέον από τις 1/1/2011 στο δημαρχιακό θώκο του δήμου Κομοτηνής».

Ο χωρισμός με τον ΣΥΝ να γίνει εν ομονοία και όχι μέσα από δηλώσεις

Σε ερώτηση για το τι απαντά στον ΣΥΝ για όσα του καταλογίζει σε ανακοίνωση ο κ. Δαμιανός τόνισε ότι δεν απαντά γιατί «δεν αισθάνομαι ότι μου καταλόγισαν κάτι συγκεκριμένο. Με τον ΣΥΝ τιμήθηκα το 2006 και σε όλη αυτή την πορεία των τεσσάρων χρόνων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν διαφωνήσαμε για τίποτα. Εδώ και πολλούς μήνες τους εξήγησα ότι για πολλούς λόγους δεν θα είμαι υποψήφιος σε αυτή τη συγκυρία εφόσον δεν θα έπαιρνα το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το θέμα ήμουν καθαρός από εκεί και πέρα όμως κρίνω ότι στην παρούσα συγκυρία έχω και πολιτικές διαφορές τις οποίες και θα χαρακτήριζα σημαντικές για το πολιτικό πλαίσιο που θέτει ο ΣΥΝ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Πιστεύω ότι ο δήμος Κομοτηνής είναι αυτός που είναι και αύριο θα είναι διπλάσιος στο πλαίσιο του Καλλικράτη είναι τεράστιες οι προκλήσεις και οι ευθύνες που θα κληθούν να τον διοικήσουν» ανέφερε ο κ. Δαμιανός τονίζοντας ότι τιμά όλα τα μέλη του ΣΥΝ στον Νομό Ροδόπης και ότι θεωρεί ότι «είναι καλό σε αυτή τη φάση που υπήρξαν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις οι δρόμοι να χωρίσουν και εν ομονοία και όχι μέσα από δηλώσεις που άλλωστε δεν έχουν κανένα υπόβαθρο ούτε πολιτικό ούτε ιδεολογικό. Τέλος πρέπει να επισημάνω ότι από εδώ και πέρα η μόνη μας αντιπαράθεση και αυτό θα το δηλώσει και ο κ. Πετρίδης είναι με τον κ. Κοτσάκη και την πολιτική του. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύουσας σημασίας σε αυτή τη φάση».

Η δημιουργία ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού δεν σηματοδοτεί το μέλλον

Πολιτικό πισωγύρισμα χαρακτήρισε ο κ. Δαμιανός την προσπάθεια δημιουργίας ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού. «Δεν έχει κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο παρά μόνο έχει το υπόβαθρο μιας αντίληψης ότι θα πρέπει να υπάρχουν σε ένα πολυπολιτισμικό τόπο, όπως η Κομοτηνή, ομοιογενείς συνδυασμοί που θα κρίνονται από το θρήσκευμα και την καταγωγή των συμμετεχόντων. Θεωρώ ότι αυτό από μόνο του συνιστά μια αντιδραστική πολιτική, επιλογή η οποία δεν μπορεί να σηματοδοτεί το μέλλον και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της Κομοτηνής» τόνισε ο κ. Δαμιανός αποκαλύπτοντας ότι στον συνδυασμό του κ. Πετρίδη μετέχουν «λαμπρές και δοκιμασμένες προσωπικότητες από τον χώρο της μειονότητας» και άρα σύμφωνα με την εκτίμησή του «περιορίζεται δραστικά ο χώρος για τη δημιουργία ανεξάρτητου συνδυασμού».

 

Σε ερώτηση αν η μειονότητα εκπροσωπείται επάξια στον Δήμο ο κ. Δαμιανός απάντησε πως όχι. «Το θέμα δεν είναι αριθμητικό αλλά ποιοτικό. Ειδικά την τελευταία τετραετία ήταν απελπιστική η κατάσταση και η δημοτική αρχή υποεκπροσωπείτο από πλευράς μειονοτικών συμβούλων. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και επαναλαμβάνω την ερώτηση. Από την στιγμή που υπήρξε σε αυτή την τετραετία υποεκπροσώπηση δίνεται τώρα στη νέα τετραετία με τις πολυπληθείς έδρες που υπάρχουν στο Δ.Σ. του Δήμου μια τεράστια δυνατότητα ώστε η μειονότητα να εκπροσωπηθεί πολυπρόσωπα. Γνωρίζετε ότι η μειονότητα έχει έλλειμμα πολιτικής εκπροσώπησης και εκπροσωπείται και από ένα πολιτικό κοτζαμπασιδισμό και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής. Είναι καιρός η μειονότητα να εκπροσωπηθεί από ανθρώπους μορφωμένους, επαγγελματίες, πετυχημένους, ανθρώπους που έχουν μπει στην πολιτική και έχουν δώσει διαπιστευτήρια, άνθρωποι που μπορούν να κάνουν ρήξεις και τομές και έχουν και πολιτική ταυτότητα και προσανατολισμό. Δεν μπορεί ο προσανατολισμός να είναι η καταγωγή και η θρησκεία που αποτελούν και προσωπικά δεδομένα».

 

Ο κ. Δαμιανός απηύθηνε πρόσκληση στους πολίτες της μειονότητας να σκεφτούν πολλάκις τι θα πράξουν και ειδικά σε εκείνους που απεργάζονται σενάρια ανεξάρτητων ψηφοδελτίων και αποσχιστικών γραμμών να το σκεφτούν πολύ περισσότερο «γιατί με τον τρόπο αυτό βλάπτουν τα συμφέροντα του πολίτη ανεξάρτητα αν εξυπηρετούνται ορισμένα άδηλα συμφέροντα τα οποία ούτε γνωρίζουν ούτε και βρίσκονται στο φως της ημέρας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.