Νεο τευχος της εφημεριδας «Ξυλαγανη»

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας «Ξυλαγανή» που εδώ και χρόνια ενημερώνει τους απανταχού Ξυλαγανιώτες για τα νέα του οικισμού τους. Από αυτήν αλιεύσαμε κάποια θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, εφόσον αφορούν σε ειδήσεις. Συγκεκριμένα, την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής και την αναβίωση και φέτος του εθίμου «Ισνάφια». Άξια όμως προσοχής και τα τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας…

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Πολιτιστικό Όμιλο Ξυλαγανής

Νέο διοικητικό συμβούλιο αναδείχθηκε μετά από εκλογές στον Πολιτιστικό Όμιλοι Ξυλαγανής. Πριν από την εκλογή πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του Ομίλου στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μαρώνειας κ. Χρήστος Παπανικολάου, ο αντινομάρχης κ. Κώστας Κατσιμίγας και ο απαιτούμενος για την προβλεπόμενη από το καταστατικό απαρτία, αριθμός μελών.

Όπως διαβάζουμε οι παρευρισκόμενοι εκτός των άλλων είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους χώρους του μουσείου τι έγινε αλλά και τι υπολείπεται για να γίνει.

Ο απολογισμός του έργου έγινε από την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Σουλτάνα Παπαδημητρίου που χαρακτήρισε την χρονιά που πέρασε «παραγωγική», τονίζοντας την σύμπνοια που υπήρχε μεταξύ των μελών και ευχαριστώντας τους για τη στήριξη. Ιδιαίτερη ευχαριστίες απηύθυνε στον κ. Απόστολο Μουζαλιώτη, «του οποίου η προσφορά τόσο στην υπόθεση της εφημερίδας όσο και του μουσείου ήταν σημαντική, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διάφορες δραστηριότητες του συλλόγου:

• «Συμμετοχή μας στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανατολικορωμυλιωτών και στα λαϊκά δρώμενα του Δήμου στη Μαρώνεια, όπου μάλιστα πρωταγωνίστησαν μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου.

Εμφανίσεις των χορευτικών μας συγκροτημάτων στις πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ξυλαγανής. Και κάτι πολύ σημαντικό, η ίδρυση συγκροτήματος ηλικιωμένων, ώστε να υπάρχει ένα σταθερό σχήμα.

• Σχετικά με την εφημερίδα, να τονίσουμε ότι το γεγονός ότι το 2007 κυκλοφόρησε κανονικά, μας εξασφάλισε την ταχυδρομική ατέλεια, απαλλάσσοντάς μας έτσι από μια δαπάνη 3000 ευρώ και επιπλέον απέκτησε το δικαίωμα για συμμετοχή στον διαγωνισμό για τη βράβευση της καλύτερης περιφερειακής εφημερίδας που προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην προσπάθειά μας, όχι μόνο να συνεχιστεί η κυκλοφορία της “ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ” αλλά και να κρατηθεί ποιοτικά στο επίπεδο που πρέπει, είχαμε τη συνδρομή δύο νέων ατόμων, της Μαίρης Σταματίου και της Ευδοκίας Ποιμενίδου -Χατζηδημητρίου, τις οποίες – αν και απούσες (στη Λάρισα) – ευχαριστώ και συγχαίρω κι από τη θέση αυτή.

Παράλειψή μου θα ήταν να μην ευχαριστήσω τρία ακόμα μέλη του Ομίλου, τρεις μόνιμους, αλλά αφανείς συνεργάτες στη δραστηριότητά μας αυτή, τον Χρήστο και τη Λαμπρινή Τασίδη, καθώς και την Ελένη Πουλτσίδου για την πολύτιμη βοήθειά τους στη φάση της προετοιμασίας της «ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ» για το ταχυδρομείο.

• Και φτάνουμε στην κορυφαία δραστηριότητά μας, στο Μουσείο: Συνεχίστηκε η προσφορά αντικειμένων χρήσιμων στο να αναστηθεί η ζωή της «παλιάς Ξυλαγανής», της περιοχής γενικά, με κάθε σχεδόν λεπτομέρεια σε όλες της τις εκφάνσεις. Συγχαρητήρια κι ευχαριστίες εκφράζουμε και πάλι σε όλους μαζί τους δωρητές».

Η κ. Σουλτάνα Παπαδημητρίου ευχαρίστησε επίσης «την οικογένεια του κ. Ανέστη Ποιμενίδη του Γεωργίου, που έθεσε στην διάθεσή μας αποθηκευτικό χώρο για τις ανάγκες του Μουσείου, καθώς και τα μέλη Βούλα Πουλαράκη, Ελένη Πουλτσίδου, Καλλιόπη Χατσίδου για την βοήθεια στην προετοιμασία των χώρων για τις εργασίες. Πολλές ευχαριστίες επίσης και στο Νίκο Μεραχτσάκη για τη σημαντική βοήθεια στην τακτοποίηση και συντήρηση υλικού.

Όσα είδατε ή θα δείτε μετά το τέλος της Συνέλευσης έγιναν με την οικονομική στήριξη της Νομαρχίας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου και πρόσφατα του Δήμου Μαρώνειας, στον οποίο δόθηκαν 20.000 ευρώ για το Μουσείο από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στον Νομάρχη μας κ. Άρη Γιαννακίδη, στον Πρόεδρο της Ν.Α.Ρ.Ε. κ. Γεώργιο Μηνόπουλο και στον Δήμαρχό μας κ. Χρήστο Παπανικολάου εκφράζουμε για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μας.

Ευχαριστίες όμως προσωπικά οφείλω και στον κ. Σωτήρη Παπαδημητρίου, που στάθηκε βοηθός και συμπαραστάτης σ’ όλη την διάρκεια του αγώνα γι’ αυτό το έργο, όχι μόνο με τη συναίνεσή του ν’ ασχολούμαι μ’ αυτό επί χρόνια – και μάλιστα ανιδιοτελώς – αλλά και στηρίζοντας τον Όμιλο οικονομικά με διάφορους τρόπους, όποτε προέκυψε ανάγκη. Σας ευχαριστώ, η εδώ παρουσία σας, όχι μόνο με συγκινεί, αλλά και – ειλικρινά – με ξεκουράζει».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Μαρώνειας χαιρέτισε την εκδήλωση εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το έργο του Ομίλου και συγχάρηκε την κ. Παπαδημητρίου «σύμφωνα με τις υποδείξεις της οποίας προγραμματίστηκαν οι εργασίες».

Από την πλευρά του ο αντινομάρχης κ. Κατσιμίγας αναφέρθηκε στους λόγους, που καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την επιχορήγηση του Ομίλου και – εκτεταμένα – στα οικονομικά οφέλη που θα έχει ο τόπος από ένα τέτοιο Μουσείο».

Μετά τον οικονομικό απολογισμό ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες που ανέδειξαν το νέο Δ.Σ. το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος:

Παπαδημητρίου Σουλτάνα

Αντιπρόεδρος:

Μουζαλιώτης Απόστολος

Γεν. Γραμματέας:

Δουλάκη – Ποιμενίδου Χρύσα

Ταμίας: Γιαμούκη Σιδερούλα

Μέλη: Μεραχτσάκης Νικόλαος,

Παπανικολάου Μαγδαληνή,

Αλατάκη Ιωάννα

Την ελεγκτική επιτροπή αποτελούν:

Πουλαράκης Χρήστος

Παπαδημητρίου Ευριπίδης

Χατσίδου Καλλιόπη

Επιμέλεια: Α.Π.

Τα «Ισνάφια» ξανάρχονται

Από την ίδια εφημερίδα επιλέγουμε και το κείμενο της κ. Χρύσας Δουλάκη – Ποιμενίδου που αναφέρεται στην αναβίωση για μια ακόμη φορά του εθίμου «Ισνάφια» που πέρσι μετά από διάστημα αρκετών ετών επανήλθαν:

«Πέρυσι, μετά από διάστημα αρκετών ετών, τα «ισνάφια» ξαναγύρισαν δυναμικά στην πλατεία της Ξυλαγανής την Καθαρά Δευτέρα. Η πλατεία ξαναγέμισε κόσμο (Ξυλαγανιώτες, επισκέπτες και επίσημοι προσκεκλημένοι).

Μερακλήδες άντρες και γυναίκες αναβίωσαν το έθιμο «των επαγγελματιών» και θύμισαν στους παλιούς «τα Ισνάφια» που γλεντούσαν στην πλατεία πριν από 50-60 χρόνια.

Στα παραπάνω, πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, αφού μέλη του πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση και αναβίωση του εθίμου.

Το ίδιο θα γίνει και φέτος. Μετά την υπόσχεση που έδωσαν πέρυσι να είναι και την επόμενη χρονιά στην πλατεία, οι ετοιμασίες άρχισαν εδώ και ημέρες. Μερακλήδες υπάρχουν αρκετοί, αλλά όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα!

Θα παντρέψουν το γαμπρό με τη νύφη (το γνωστό «ζευγάρι») ακολουθώντας όλα τα έθιμα πριν και μετά το γάμο με πολλά ευτράπελα και αυτοσχεδιασμούς, που θα συμπληρώνουν το…σενάριο. Οι καρναβαλιστές θα καλέσουν τον κόσμο να συμμετέχει στο γλέντι. Παραδοσιακή ορχήστρα θα συνοδεύει τα δρώμενα, θα σκορπίζει κέφι.

Οι «παλιοί» που νοσταλγούν τα αυθεντικά «Ισνάφια» κι οι νέοι που θέλουν να τα γνωρίσουν ας έρθουν στην πλατεία της Ξυλαγανής την Καθαρά Δευτέρα από τις 13:00μ.μ. με την παρέα τους να παρακολουθήσουν… τις παραστάσεις, αλλά και να χορέψουν και να διασκεδάσουν, μασκαρεμένοι ή μη».

Ραντεβού λοιπόν την Καθαρά Δευτέρα στην Ξυλαγανή και γλέντι με τα Ισνάφια…

Τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας

Από την ίδια όμως εφημερίδα ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας, όπως τα μεταφέρει ο Απόστολος Μουζαλιώτης ακούγοντάς τα από τη μάνα του, τη θεία του. Τραγούδια που παρουσιάζουν τη δομή και την έκφραση του πολιτισμού της περιοχής επηρεασμένα από τις συνθήκες τις κοινωνικές κυρίως, που κοιτάζοντάς τες εξακριβώνεις το κρυμμένο τους περιεχόμενο.

Τραγούδια που περιγράφουν γεγονότα της κοινωνικής ζωής κυρίως, όμως με ιδιάζοντα καυστικό τρόπο. Τραγούδια που ξεχωρίζουν για την τολμηρή σύλληψη του θέματος, την παραστατική απεικόνιση του εξωτερικού και εσωτερικού κόσμου, την πλαστικότητα των εικόνων, αντλώντας στοιχεία από τον πραγματικό και φανταστικό κόσμο ιδιαίτερα με τραγική έκβαση…

Τραγούδια που καθρεφτίζουν την ψυχή των απλών ανθρώπων με απλά λόγια, έκφραση συναισθημάτων που γίνονται έρωτας, αγάπη, θυμός, θρήνος, πίκρα, έγκλημα, όπως το τελευταίο τραγούδι που σας παραθέτουμε, όπου η προδοσία δεν συγχωρείται αλλά έχει τραγικό τέλος γεγονός που αποδεικνύει την σκληράδα με την οποία η λαϊκή μούσα αντιμετωπίζει κάποιες καταστάσεις ξεδιπλώνοντας ένα ολόκληρο κόσμο πάθους…

ΜΙΑ ΜΑΝΑ ΜΙΑ ΚΑΚΙΑ ΜΑΝΑ

Μια μάνα μια κακιά μάνα

τον γιο της καταριέταν:

-Αν πας, πιδί μ’, στουν πόλιμου,

πίσου να μη γυρίσεις.

-Μάνα μ’, του λόγου σ’ άλλαξι,

πάρ’ την κατάρα σ’ πίσου.

Θα να ’ρθει, μάνα μ’, μια γιουρτή,

μιας Πασχαλιάς ημέρα,

θα πας, μάνα μ’ στην ακκλησιά,

θα πας στην ακκλησίτσα,

θα ιδείς υναίκις μι πιδιά,

κι πιθερές μ’ αγγόνια.

Θα ιδείς τουν τόπου μ’ αδειανό

κι του στασίδι μ’ άδειου

κι τότι μάνα μ’ θα θμηθείς

του γιο σου τουν χαμένου.

Θα πάρεις στράτις κι βουνά

θα πάρεις μουνουπάτια.

Τούρκουν θα βρεις, Ρουμιόν

θα βρεις,

όλους θα τους ρουτήσεις,

«μην είδιτι, μην άκ’σιτι

του γιο μου τουν χαμένου;»

-Μάικου μ’, κι αν του είδαμι

πώς θα του αγνουρίσου.

-Είχι τουν ήλιου πρόσουπου

κι του φιγγάρ’ αστήθι,

κι απού καθάριουν άργυρου

ασημένιου δαχτυλίδι.

-Τα βλέπεις, μάικου μ’ τα βουνά

τα δυο ψηλά μπαλκάνια,

π ’χουν αντάρα στην κουρφή

κι καταχνιά στη ρίζα;

Ικείν είνι ο γιος σου, μάικω μου,

ικεί είνι λαβουμένους.

Τρία πουλιά τουν κώθουντι

τρία λουγιών καρτάλια.

Κι γιος σου μον τα έλιγι

κι τα παρακαλούσι:

σύρτι, πουλιά μ’, στουν τόπου σας,

πουλιά μ’ στου βιλαέτ’ σας

ώσπου να βγει η ψυχούλα μου

να’ρθείτι να μι φάτι.

Να φάτι στήθους μάρμαρου

κι πλάτις αντρουμένις,

Να φάτι κι τη γλώσσα μου

που αηδονοκελαηδούσε.

Να φάτι κι τ’ διξιά τ’ μιριά,

που ’χω το δαχτυλίδι,

να πάτι στη μανούλα μου

να βγει η μανούλα μ’ του προυί

να διώξει τα γιλάδια

κι αν δε του νιώθ’ η μάνα μου

του νιώθ’ η αδερφή μου

κι αν δε του νιώθ’ η αδερφή μ’

του νιώθει η καλή μου.

(Το τραγούδι αυτό

το άκουσα από τη μητέρα μου

Σιδέρω Μουζαλιώτη)

ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ

Τα τρία αδέρφια τα καλά

τα παραπαινεμένα,

μαζί έτρωγαν, μαζί έπιναν,

μαζί χαροκοπιούνται.

Πρώτος παινάει τ’ άσπρα του,

παινάει τα φλουριά του.

Δεύτερος παινάει τ’ αμπέλια του,

παινάει τα χωράφια.

Η τρίτος η μικρότερας

παινάει την καλή του.

Έχου υναίκα νιάταβη,

στουν κόσμου δεν είν’ άλλη

έχει γκιβίσια δρουσιρά,

τα μάτια της γραμμένα

έχει και ματοτσίνουρα

σαν όμορφα γαϊτάνια.

-Βρε σώπα, σώπα, Μαδιανέ

και μην παραπαινέσαι

μαζί σου παίζει και γελά

κι απόκρυφα δανείζει.

-Βρε πώς να κάνω, αδέρφια μου,

για να την αγνωρίσω.

Για κάτσε μια βραδιά καλή,

μια νύχτα με φεγγάρι

ο ντερμεντζής την καρτερεί,

στον ντερμεντζή πααίνει.

Καθώς τα ‘παν τ’ αδέρφια του

ούλα έτσι γινήκαν.

Απ’ τα μαλλιά την άρπαξε

και την τσεκούρα παίρνει.

Λιανά λιανά την έκοψε

και πιο λιανά την κάνει

μες στο τσουβάλ’ την έβαλε

στο Μύλο την πααίνει.

Άλεθε, μύλε μ’, άλεθε

της όμορφης κορμάκι,

να βγάλς τ’ αλεύρι κόκκινου

και την πασπάλη μαύρη

να παίρνουνε οι όμορφες

να φκιάνουνε φκιασίδι

για να περνούν οι όμορφες

να παίρν’ του κοκκινάδι

για να περνούν οι άσχημες

να παίρνουν το μαυράδι.

(Το τραγούδι το άκουσα από τη γιαγιά Σιδέρω Πασλή)

Η ΝΤΩΝΟΥ

-Πάρι μι, Ντώνου μ’, πάρι μι.

-Δε σι παίρνου Νικόλα μου.

Μου λέν’ έχεις πέντε πιδιά,

πέντι κατσιβιλούδια.

-Γω τα πιδιά τα χάρισα

στους κατσιβέλους τα ’δουσα.

Γιλάστηκι κι η Ντώνου μας

κι παίρνει τουν Νικόλα.

Τρεις μέρις όλου πάιναν

τρεις μέρς κι τρεις νύχτις.

-Δεν σε ρωτώ, Νικόλα μου,

πού είναι το χωριό σου.

-Το βλέπεις κείνο τ’ όργωμα

που φέγγουν τα καντήλια;

Εκεί είναι το κουνάκι μου,

εκεί το σπιτικό μου.

Αλύχτησαν τ’ Νικόλα τα σκυλιά

βγήκαν τ’ Νικόλα τα πιδιά.

Δόσι, Νίκολα του μαχαίρι

να κόψου μήλο στα πιδιά

που ’χου στουν κόρφου μέσα.

Γιλάστηκι Νικόλας μας,

της δίνει το μαχαίρι.

Και σφάχτηκε η Ντώνου μας

απάνου στοι Σακάρη*.

Σημείωση:

Σακάρης: βουνό Αν. Ρωμυλίας,

περιοχή Καβακλή

(Το Τραγούδι το άκουσα από τη θεία μου Μαρία Μουκίδου)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.