Νεο κτηριο εισοδου θα αποκτησει το αρχαιο θεατρο της Μαρωνειας

Θα αντικαταστήσει το isobox και τις χημικές τουαλέτες

Θα πραγματοποιηθούν και εργασίες βελτίωσης της σκάλας που οδηγεί στο αρχαίο θέατρο

Στην έγκριση της αρχιτεκτονικής προμελέτης του κτηρίου εισόδου στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας προχώρησε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να προχωρήσει η κατασκευή της εισόδου αλλά και την πραγματοποίηση παρεμβάσεων για την βελτίωση της επισκεψιμότητας του Αρχαίου Θεάτρου.

Αυτή τη στιγμή ο χώρος εξυπηρετείται από ένα isobox, ενώ υπάρχει και μια χημική τουαλέτα, και αυτό θέλει να βελτιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία, σημείωσε η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα.

Έτσι στο πλαίσιο βελτίωσης της επισκεψιμότητας στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, όπου οι αναστηλωτικές εργασίες έχουν σχεδόν στο σύνολό τους ολοκληρωθεί, θα κατασκευαστεί ένα καινούριο κτήριο εξυπηρέτησης κοινού κοντά στην είσοδο του περιφραγμένου χώρο του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας.

Πιο κατάλληλο για το χώρο και το μνημείο το νέο κτήριο

Το κτήριο θα περιλαμβάνει φυλάκιο, που αργότερα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εκδοτήριο, και δύο χώρους υγιεινής (αντρών και γυναικών), ο ένας εκ των οποίων (ανδρών) θα εξυπηρετεί και ΑΜΕΑ. Το κτήριο θα έχει περιορισμένες διαστάσεις και η μορφή του όσο και τα υλικά από τα οποία θα κατασκευαστεί θα συνάδουν με το αρχαίο μνημείο.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ένα όσο το δυνατόν προσαρμοσμένο στο περιβάλλον μικρό κτίριο, σε σημείο που έχει ερευνηθεί αρχαιολογικά» ανέφερε η κ. Καραδήμα, σημειώνοντας πως θα κατασκευαστεί όσο το δυνατόν προς το πρανές, ώστε να είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση προς το θέατρο.

Παράλληλα με το κτήριο εξυπηρέτησης κοινού θα γίνει και μια μικρή ράμπα, που θα φτάνει μέχρι την κλίμακα, η οποία επίσης θα βελτιωθεί, και θα στραφεί λίγο πιο νοτιοδυτικά, για να καταλήγει λίγο πιο μακριά από τη σκηνή από ό,τι φτάνει σήμερα.

Επίσης θα αλλάξει μορφή το κιγκλίδωμα, που θα έχει μεταλλικά στηρίγματα και ξύλινη κουπαστή, ενώ ενδέχεται, σύμφωνα με την κ. Καραδήμα, θα προσπαθήσουν να την κάνουν λίγο πιο φιλική προς το περιβάλλον και λίγο πιο άνετη για τους επισκέπτες.

Εξασφάλιση και της πυρασφάλειας του μνημείου

Με την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης για το κτήριο από το ΚΑΣ, σημείωσε η κ. Καραδήμα, συνεχίζουν τις διεργασίες, αναμένοντας και την έγκριση της στατικής και Η/Μ μελέτης, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να υποβάλλουν πρόταση, στο τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την κατασκευή του, μαζί με τη μελέτη πυρόσβεσης.

«Θα εξασφαλίσουμε στο μνημείο αφενός καλύτερη πρόσβαση στους επισκέπτες και τους θεατές των εκδηλώσεων, αφετέρου καλύτερη προστασία του μνημείου από τους κινδύνους πυρκαγιάς» ανέφερε, και ελπίζουν να έχει ενταχθεί με την καινούρια χρονιά ώστε να προχωρήσει και η κατασκευή του.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.