Νεο επεισοδιο στην κοντρα Πετριδη-«Σπαρτακου» για τα αδεσποτα

Με αφορμή παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα των επιθέσεων σε πολίτες

«Θυελλωδώς» ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, μιας και το πρώτο θέμα με το οποίο καταπιάστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν αυτό των αδέσποτων. Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση μετά από παρέμβαση της παράταξης «Σπάρτακος», σε συνέχεια της πρόσφατης πρωτοβουλίας των μελών της να δημοσιοποιήσουν, αλλά και να καταθέσουν στην Εισαγγελία Ροδόπης, στοιχεία του Νοσοκομείου Κομοτηνής που αφορούν σε τραυματισμούς πολιτών από επιθέσεις σκύλων. 
 
Στη νέα παρέμβασή τους, τα μέλη του «Σπάρτακου» έκαναν λόγο για μια δραματική κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, τονίζοντας ότι είναι καιρός «να πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε ή να επικαλούμαστε προσχηματικά τις διατάξεις του νόμου». «Όλοι βέβαια γνωρίζουμε τι προβλέπει ο νόμος και πόσο φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά για λύση του προβλήματος», συνέχισαν, «γνωρίζουμε όμως και τις τεράστιες ασάφειες που υπάρχουν στη διατύπωσή του, όπως π.χ. το τι μπορεί να θεωρηθεί ως το «φυσικό περιβάλλον» των σκυλιών, καθώς και τις εσωτερικές αντιφάσεις τις οποίες περιέχει, π.χ. το ότι δεν αποτρέπει γενικά την ύπαρξη αδέσποτων στις πόλεις, αλλά απαγορεύει την παρουσία τους σε περιοχές όπου υπάρχουν νοσοκομεία και σχολεία, άρα αποκλείει ρητά μεγάλες αστικές εκτάσεις, οι οποίες φυσικά δεν μπορούν να περιχαρακωθούν. Και υπάρχει επίσης βέβαια και το ενδεχόμενο να πολεμήσει κανείς για να αλλάξει και να βελτιωθεί ο νόμος». Καταλήγοντας προέτρεψαν τον δήμαρχο, ως τον έχοντα την εξουσία και τις επίσημες αρμοδιότητες, να αναλάβει την πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να πιέσει για την αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας.
 
 

Κώστας Καραίσκος
 
«Ο δήμος να περιφράξει ένα μεγάλο χώρο εκτός πόλεως και να φιλοξενήσει εκεί τα αδέσποτα»

 
 
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης με τα αδέσποτα ζώα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο δήμος Κομοτηνής είναι ένας από τους ελάχιστους στην περιφέρεια, που λειτουργεί οργανωμένα προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην εξέλιξη της συζήτησης τα μέλη του «Σπάρτακου» επέμειναν στην περιγραφή της δραματικής κατάστασης, ενώ ο κ. Κώστας Καραΐσκος επανέλαβε την πρόταση της παράταξης για την περίφραξη ενός μεγάλου χώρου εκτός πόλεως, την οποία ο κ. Πετρίδης είχε απορρίψει με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο. «Το πώς λειτουργούμε και σήμερα νομίζω ότι όλοι το ξέρουμε», επέμεινε ο κ. Καραΐσκος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται».
 

Γιώργος Πετρίδης
 
«Η πρόταση του Σπάρτακου είναι να παρανομήσουμε περισσότερο»

 
Στο σημείο αυτό ο κ. Πετρίδης αντέδρασε έντονα, σημειώνοντας ότι «πραγματικά από τον “Σπάρτακο” έχω συνηθίσει πολύ σοβαρότερη στάση από αυτήν, που βλέπω σήμερα». «Εδώ ακούω μια καταγραφή της πραγματικότητας, που όλοι τη γνωρίζουμε, ενώ και εγώ την αποδέχτηκα προηγουμένως», συνέχισε, «γίνομαι αποδέκτης κατηγοριών, που δεν ισχύουν, και όταν ζητάω μία πρόταση, η πρόταση είναι να παρανομήσουμε περισσότερο από ό,τι ήδη εξαντλούμε και υπερβαίνουμε τα όρια του νόμου, όταν μέσα στο κυνοκομείο μας αντί για 80 έχουμε 280 σκυλιά». Αρνητική θέση απέναντι σε προτάσεις, που ξεφεύγουν από τα όρια του νόμου, πήρε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φελίνα Καζάκου, ενώ τη δυσφορία της για τη «φοβικότητα» απέναντι στα ζώα εξέφρασε και η επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής», κ. Ελένη Λαφτσή.
 
Για την πρόταση της αλλαγής του σχετικού νόμου, ο κ. Πετρίδης δήλωσε σύμφωνος, πλην όμως επισήμανε ότι «δεν νομοθετούν οι δήμαρχοι, νομοθετούν οι βουλευτές» και ακολούθως γνωστοποίησε πως η Κεντρική Ένωση Δήμων έχει ήδη κάνει σχετικές παρεμβάσεις στα συναρμόδια υπουργεία.
 

«Στην επόμενη συνεδρίαση, όποια παράταξη θέλει να φέρει γραπτά συγκεκριμένη πρόταση»

 
Η συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος έκλεισε με την παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου, κ. Αθανάσιου Σαλαμάνη, που πρότεινε τη διεξαγωγή μιας συνολικής συζήτησης για τη διαχείριση του φαινομένου των αδέσποτων στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας. «Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε νόμος, όντας πλαίσιο, να εμποδίσει μια συζήτηση και εμείς θεωρώντας τα δεδομένα που υπάρχουν να φτάσουμε σε κάποια συμπεράσματα», σημείωσε. «Με το να αρνούμαστε να το συζητούμε, γιατί ο νόμος κάπου μας σταματάει, δεν κάνουμε τίποτα», προσέθεσε. «Στην επόμενη συνεδρίαση, όποια παράταξη θέλει να φέρει γραπτά συγκεκριμένη πρόταση, η οποία να κινείται μέσα στα πλαίσια του νόμου», αποκρίθηκε ο δήμαρχος, κ. Πετρίδης, «και επ’ αυτής της πρότασης και οποιασδήποτε άλλης εναλλακτικά θα γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.