Νεο δυσμενες ελληνικο ρεκορ με 43 περιβαλλοντικες παραβασεις!

Ένα ακόμη «λαμπρό» ρεκόρ σημείωσε η αιωνίως ασυμμόρφωτη Ελλάδα, που φαίνεται να έχει στο αίμα της την ανάγκη υποδείξεων και δασκαλεμάτων από εκείνους πίσω από την πλάτη των οποίων γελάει και ειρωνεύεται ανόητα.

Κι όμως, εκείνοι κατάφεραν να οικοδομήσουν κράτη με στοιχειώδεις υποδομές και αξιοσημείωτα επίπεδα λειτουργιών και καθημερινής διαβίωσης των πολιτών τους, σε σύγκριση με την Ψωροκώσταινα. Που ακόμη παραδέρνει και αιώνες τώρα υποδέχεται ξένους πάτρωνες για να της δείξουν δρόμους… Ούτε μία ούτε δύο αλλά σαράντα τρεις υποθέσεις παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον ή μη ενσωμάτωσής της στο εθνικό δίκαιο μένουν ανοιχτές! Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται και κάποιες… παλιές πληγές, αφού ακόμη εκκρεμεί η συμμόρφωση -με έξι πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις- για υποθέσεις που ενδέχεται να εξελιχθούν σε νέους… Κουρουπητούς. Με τη μη συμμόρφωση και την εκ νέου διαδικασία παραπομπής να οδηγούν σε δυσβάσταχτα πρόστιμα.

Ήδη προ των πυλών βρίσκεται μια δεύτερη καταδίκη για τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Πριν από το καλοκαίρι και λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει να κρατήσει την υπόθεση για λίγους μήνες στο συρτάρι, διότι ο πέλεκυς θα έπεφτε βαρύς στην εύθραυστη οικονομία της χώρας. Το πρόστιμο υπολογίζεται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2009 για τις χωματερές που λειτουργούν ακόμη (περίπου τριακόσιες) και γι’ αυτές που δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί (περίπου τετρακόσιες). Άλλες πέντε πρωτόδικες καταδίκες αφορούν τη διαχείριση των αστικών λυμάτων στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, τους βιολογικούς καθαρισμούς στην ανατολική Αττική, την απουσία διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων και τη λειτουργία ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσής τους, καθώς και τον καθορισμό Ζωνών Ειδικής Προστασίας Πτηνών, ο οποίος έστω και καθυστερημένα ολοκληρώνεται.

Δεν έχει τέλος η αυθαιρεσία

Εκτός από τις έξι παραπάνω υποθέσεις, άλλες είκοσι αφορούν καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο, όπως αυτές για την ποιότητα του αέρα και των υδάτων, την οδηγία-πλαίσιο για το θαλάσσιο περιβάλλον κ.α. Για την εφαρμογή της οδηγίας που αφορά την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης από βιομηχανίες και γεωργικές δραστηριότητες, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).

Η χώρα του… «δεν βαριέσαι» έχει λάβει επίσης πέντε αιτιολογημένες γνώμες (δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει). Αναφέρονται στην ακατάλληλη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Φυλής στη θέση «Σκαλιστήρη», στην ελλιπή προστασία της Κορώνειας (μια «γάγγραινα» που έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της λίμνης), στην εφαρμογή των οδηγιών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και στη μη υποβολή έκθεσης για την εφαρμογή της οδηγίας 2008/91 που αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στο πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας (προειδοποιητική επιστολή) βρίσκεται η χώρα μας για άλλες τρεις υποθέσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την κακή εφαρμογή της οδηγίας για τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, η δεύτερη με την κατάρτιση και την αποστολή σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και η τρίτη με τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε περιοχή της Λακωνίας που ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Νatura».
Και τα χειρότερα έπονται…

«Νομίζουμε ότι κοροϊδεύουμε τους άλλους, ενώ βλάπτουμε εμάς»

Συνομιλήσαμε για τα παραπάνω με τον Θανάση Μακρή, που για πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα κινείται στο χώρο της οικολογίας, παρακολουθεί την κατάσταση και αγωνίζεται μαζί με άλλους για την αναστροφή της. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜ-Θ με την «Οικολογία-Αλληλεγγύη» στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε: «Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι ένα ζήτημα με το οποίο εμείς ασχολούμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Συμμετείχα πριν είκοσι χρόνια επί τόπου στον Κουρουπητό, χρειάστηκε όλο αυτό το υπερβολικά μεγάλο διάστημα για να αντιληφθεί κάποια πράγματα η ελληνική πολιτεία και τελικά επιστρέφουμε εκεί που ήμαστε προ εικοσαετίας…».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα που επισύρουν ποινές αλλά και τη «ρετσινιά» της ελληνικής αδιαφορίας προς το περιβάλλον, με τον κ. Μακρή να δηλώνει: «Δεν τηρήσαμε αυτά που έπρεπε, όχι τόσο για τους άλλους αλλά για το συμφέρον της χώρας. Αυτοδεσμευτήκαμε για πράγματα που πρώτιστα θα κάνουν καλό σ’ εμάς, αλλά δεν τα κάνουμε. Δεν κοιτάζαμε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις που έχουμε, νομίζοντας ότι κοροϊδεύουμε τους άλλους. Κι έτσι πέρασαν είκοσι χρόνια κι ενώ ήταν νομική υποχρέωσή μας, δεν κάναμε τίποτε…».

Φτάνοντας για μια ακόμη φορά στο «δια ταύτα», ο συνομιλητής μας προσπαθεί να συνεγείρει την περιβαλλοντική συνείδηση των κρατούντων αλλά και όλων των πολιτών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να βάλουμε μπρος τον σχεδιασμό ώστε να πληρώσουμε όσο γίνεται λιγότερα. Για κάθε μέρα καθυστέρησης υπάρχουν πρόστιμα, ωστόσο ο επίτροπος έρχεται όχι για να τιμωρήσει αλλά για να μας κάνει να αλλάξουμε συμπεριφορά. Μοιάζει να έρχεται να μας συμμορφώσει σαν… κακούς γονείς απέναντι στα παιδιά τους, που καταστρέφουν τη γη τους…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.