Νεο ΔΣ για το Σωματειο ΑμεΑ ΠΕ Ροδοπης

Να φέρουν όλα τα άτομα με αναπηρία κάτω από τη στέγη του Σωματείου θέλουν τα μέλη του - Σύντομα η λειτουργία της Στέγης και του Γραφείου Διασύνδεσης

Την πρώτη τους εκλογοαπολογιστική συνέλευση, εκλέγοντας νέο ΔΣ πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης 25 Μαΐου τα μέλη του νεοσύστατου Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης, στην οποία έδωσε το παρών και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ΑΜΘ κ. Σμαράγδος Κρεμύδας. 

Όπως σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Τρύφωνας Καρούντζος, η δημιουργία του Σωματείου έγινε πριν από μερικούς μήνες μέσα από αντιξοότητες και δυσκολίες, και μέσα σε αυτούς τους μήνες είχαν διάφορες δραστηριότητες υπέρ των ατόμων με αναπηρία, υπέρ των ατόμων με  χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
 
Το πρώτο επίτευγμα του σωματείο, με τη βοήθεια του Δήμαρχου Κομοτηνή κ. Γιώργου Πετρίδη, ήταν η τοποθέτηση μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα (seatrack) στο Φανάρι, ώστε τα άτομα με κινητικά προβλήματα να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.
 
 

Ξεκινούν σύντομα Στέγη και Γραφείο Διασύνδεσης 

Παράλληλα ο κ. Καρούντζος εξέφρασε την ελπίδα με την πρώτη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου -αφού γνωρίστηκαν με περισσότερα άτομα με αναπηρία και έκριναν αναγκαίο πως θα πρέπει να συσπειρωθούν κάτω από το σωματείο όλα τα άτομα, ιδιαίτερα αυτά που δεν έχουν στέγη- να έχουν μια πιο δυναμική και πιο δημιουργική πρόσβαση και αποτέλεσμα όσο αφορά τα άτομα με αναπηρία.
 
Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η Στέγη του Συλλόγου, η οποία έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Κομοτηνής στην Β. Παύλου 10. Όπως εξήγησε ο κ. Καρούντζος πρόσφατα ξεκίνησαν οι εργασίας για τη διαμόρφωση της προσβασιμοτητάς της, και ελπίζουν να εγκατασταθούν σε αυτή σε μερικούς μήνες.
 
Ταυτόχρονα προχωρούν το θέμα του γραφείου Διασύνδεσης , μαζί με το γραφείο του Συλλόγου που θα δημιουργηθεί στην Β.Παύλου, το οποίο δημιουργείται μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη. Το γραφείο σύμφωνα με τον ίδιο θα βοηθήσει να γίνει πολύ δουλειά όσο αφορά εργασίες ή προγράμματα που μπορούν να δουλέψουν από κοινού είτε με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού είτε με την αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού. Ήδη στις συναντήσεις τους με τον Περιφερειάρχη έχουν αναλύσει πώς μπορούν να επεκτείνουν τη συνεργασία, τόσο σε υφιστάμενα προγράμματα, αλλά και να δημιουργήσουν νέα πεδία συνεργασιών με γειτονικά κράτη, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία.
 
 

Αντιμετώπιση των προβλημάτων όλων των αναπηριών 

Στόχος του συλλόγου είναι η αντιμετώπιση  τόσο των κοινών προβλημάτων των ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα, όσο και στη Ροδόπη.
 
Έτσι έχουν να αντιμετωπίσουν θέματα που αφορούν τα επιδόματα και τις συντάξεις, μιας και ο γενικότερος κυκεώνας που έχει πλήξει τους πάντες πλήττει και τα ΑΜΕΑ, που έχουν καταφέρει να μείνουν αλώβητα τα προνοιακά επιδόματα, και παλεύουν και για τις συντάξεις.
 
Όσο για τα τοπικά θέματα, επειδή το σωματείο των ΑμεΑ φιλοξενεί στις τάξεις του άτομα από όλες τις αναπηρίες, θα εξετάσουν προσεκτικά την πρόσβαση που έχουν στην πόλη της Κομοτηνής και ευρύτερα της Ροδόπης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα προβλήματα της όρασης. «Έχει δοθεί αυτή τη στιγμή μια προτεραιότητα, καλώς ή κακώς, στην Κομοτηνή στα άτομα με κινητικές αναπηρίες, όμως οι υπόλοιπες αναπηρίες και δεν έχουν φανεί, και δεν έχουν δείξει τη δυναμική τους και την ανάγκη να λύσουν προβλήματα εντός του αστικού ιστού της Κομοτηνής και ευρύτερα της Ροδόπης. Μία από αυτές είναι και η αναπηρία όρασης, και η αναπηρία των κωφών» εξήγησε ο κ. Καρούντζος. 

Τα αποτελέσματα των εκλογών 

Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής:
1) Τρύφωνας Καρούντζος 42 ψήφους 2) Στέλλα Βογιατζή 39 ψήφους 3) Δημήτρης Χαριτάκης 34 ψήφους 4) Σοφία Φαναρά 23 ψήφους 5) Χαλίλ Σιακίρ 18 ψήφους. Αναπληρωματικά μέλη αναδείχτηκαν ο Αλέξανδρος Μπαξεβάνης, Σάββας Σαββίδης, Στέργιος Κουτρουλός, Μαρίνα Τσέντου  και Ζωγραφιά Δελίδου.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.