Νεκρο δελφινι ξεβραστηκε σε παραλια της Μαρωνειας

Σε κατάσταση προχωρημένης σήψης

Νεκρό δελφίνι σε κατάσταση προχωρημένης σήψης ξέβρασε η θάλασσα στην παραλία ανατολικά του λιμανιού του Αγίου Χαραλάμπους. Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε ο Λιμενικός Σταθμός Μαρώνειας για την περισυλλογή του θηλαστικού. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ενημερώθηκε ο δήμος Μαρώνειας Σαπών που είναι η αρμόδια αρχή για την υγειονομική ταφή του δελφινιού.

Η ζωή του κοινού δελφινιού

Πρόκειται για δελφίνι του είδους Delphinus delphis (κοινό δελφίνι), που δυστυχώς μόνο κοινό δεν είναι στις ελληνικές θάλασσες, καθώς κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας.  
Τα χρώματά του, μια σύνθεση από γκρι, μαύρο άσπρο και κίτρινο είναι ιδιαίτερα σύνθετα και διαφέρουν πολύ από των άλλων δελφινιών. Το μέσο μήκος του είναι 1,80 μέτρα και τρέφεται με ψάρια όπως ο γαύρος, η σαρδέλα και πιθανότατα και με καλαμάρια στον Κορινθιακό κόλπο.

Δε ξέρουμε ακριβώς πόσα κοινά δελφίνια κολυμπάνε στα ελληνικά νερά αλλά γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός του έχει υποστεί σοβαρή μείωση τα τελευταία 30 – 40 χρόνια. Υπό κανονικές συνθήκες, γεννάει ένα μικρό ανά 2-3 χρόνια και η κύηση διαρκεί 10 – 11 μήνες. Άγνωστη είναι η μέγιστη ηλικία των κοινών δελφινιών. Τα συναντάει κανείς σε περιοχές με βάθη έως 200 μέτρα και κοντά στην ακτή από το Βόρειο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι το Βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ η σημαντικότερη περιοχή για το είδος είναι το Θρακικό Πέλαγος.

Η ζωή του απειλείται από τη μείωση της διαθέσιμης τροφής, από τις αλιευτικές δραστηριότητες (ηθελημένη θανάτωση ή τυχαία παγίδευση), αλλά και τη μόλυνση από τεχνητές χημικές ενώσεις.
 
(Φωτογραφίες: Πέννυ Αραμπατζή)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.