«Νεες χρηματοδοτησεις μικρομεσαιων εμπορικων επιχειρησεων για την ενισχυση

Παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδη και του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Μ. Αγγελόπουλου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Νέες χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», σε συνδιοργάνωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ), με ομιλητή τον πρόεδρο του ΕΟΜΜΕΧ κ. Νικόλαο Κακούρη.

«Είναι στρατηγικός σχεδιασμός για το Επιμελητήριό μας με το σύνθημα «Ούτε ένα ευρώ χαμένο» να μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα, τα οποία υπάρχουν στο εμπόριο και στην μεταποίηση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Οι ευκαιρίες δεν θα υπάρχουν πάντοτε.

Πιστεύω ότι εξαιτίας της εισόδου των νέων χωρών στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια αυτές οι σημερινές είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων μέσω της χρηματοδότησής τους», τόνισε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, ενώ εξέφρασε παράλληλα τη χαρά και την ικανοποίησή του από την αθρόα προσέλευση των επιχειρηματιών στην εκδήλωση αυτή.

Τρεις στρατηγικοί στόχοι του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου για τη φετινή χρονιά είναι, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, είναι η πρόσβαση στην πληροφορία, η πάταξη του παρεμπορίου και η δυνατότητα χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων, «έτσι ώστε να φύγει η επιχειρηματικότητα από το τέλμα που βρίσκεται σήμερα και να κατακτήσει την πολυπόθητη ανταγωνιστικότητά της ώστε να δημιουργηθούν στέρεες βάσεις στην οικονομία της χώρας και αυτό θα συμβεί μόνο μέσω της επιχειρηματικότητας και μέσω της πραγματικής ανάπτυξης που στηρίζεται σε στιβαρές και υγιείς εκσυγχρονισμένες επιχειρήσεις».

Δυνατότητα επιδότησης απ’ αυτά τα προγράμματα έχουν οι τομείς της μεταποίησης και του εμπορίου, της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, είναι δοκιμασμένα τα εν λόγω προγράμματα, τα οποία «αυτή τη στιγμή τελειοποιούνται και παρουσιάζονται μ’ έναν πιο σύγχρονο τρόπο από το ΕΟΜΜΕΧ όπως και το «ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ II», το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί αφορά τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και το οποίο θεωρούμε τον ακρογωνιαίο λίθο για την περαιτέρω μετεξέλιξη στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον».

Η χρηματοδότηση των υφιστάμενων εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είχαν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν, αποτελεί σήμερα το πιο κομβικό σημείο, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη. «Η νέα κυβέρνηση έχει θεσπίσει τα πρώτα 80 εκατ. ευρώ και έπονται περισσότερα στο μέλλον. Νομίζω ότι σ’ αυτό βρίσκουν μεγάλο ενδιαφέρον οι έμποροι, οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό, μια και η περιοχή μας αποτελεί στρατηγικό, εμπορικό κόμβο και το εμπόριο αποτελεί το μέλλον της περιοχής μας».

Μιλώντας για την προσπάθεια του ΕΟΜΜΕΧ να συνδράμει ουσιαστικά στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ κ. Νικόλαος Κακούρης είπε ότι «στα πλαίσια αυτά εξετάζουμε σε βραχυπρόθεσμη βάση άνοιγμα γραφείου στην περιοχή εδώ ώστε πραγματικά να μπορούμε να δώσουμε σε περιφερειακό επίπεδο απάντηση στα προβλήματα, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή διότι αυτή την εποχή συζητάμε για την οριστικοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των υφιστάμενων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και θα χρησιμοποιήσω τη σημερινή εκδήλωση και τις ερωτήσεις της εμπορικής επιχειρηματικής τάξης της Κομοτηνής σαν ένα ερέθισμα προκειμένου στις συζητήσεις που θα κάνουμε σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, να οριστικοποιήσουμε το σχέδιο αυτό.

Από την 1η Ιανουαρίου έχουμε απελευθέρωση της εισόδου των κινέζικων προϊόντων στην ΕΕ και στην Ελλάδας, τα προβλήματα που μαζί της φέρνει αυτή η παγκοσμιοποίηση και το άνοιγμα των αγορών και μια τέτοια ουσιαστική απάντηση αποτελεί για πρώτη φορά ενίσχυση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Τρέχουμε το πρόγραμμα αυτό σ’ έναν ορίζοντα περίπου 6 μηνών και ελπίζουμε στο νέο πρόγραμμα, το οποίο θα εισαχθεί πριν το τέλος του χρόνου να έχουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ώστε πραγματικά το ελληνικό εμπόριο να γνωρίσει καλύτερες μέρες».

Κάνοντας λόγο για την τύχη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιφέρεια, ο κ. Κακούρης ισχυρίστηκε ότι «το χρέος της νέας διοίκησης είναι να οδηγήσει τον ΕΟΜΜΕΧ σε καλύτερες μέρες ώστε να γίνει το κατ’ εξοχήν εργαλείο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκείνο που χρειάζεται αυτός ο τόπος είναι να έχει μια ολοκληρωμένη και πειστική αντιμετώπιση και όχι ευκαιριακή. Μέσα στο 2005 ο ΕΟΜΜΕΧ πρέπει να έχει ξανά παρουσία σε μεγάλα αστικά κέντρα».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΒΕ κ. Αγγελίδη για την αμεσότητα στη συνεργασία, ειδικότερα στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη και την ανάπτυξη της περιοχής μας στον τομέα του εμπορίου, αλλά και γενικότερα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΟΜΜΕΧ κ. Κακούρη για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμα να ξεκινήσει την καμπάνια ενημέρωσης αλλά και υλοποίησης μιας νέας κυβερνητικής πολιτικής από την Κομοτηνή δίνοντας τη ευκαιρία για πρώτη φορά να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που επί χρόνια υποβάλλονταν από τον εμπορικό κόσμο, δηλαδή να ενταχθεί το εμπόριο και η μικρομεσαία επιχείρηση στο πλαίσιο χρηματοδότησης του Γ΄ ΚΣΑ (Γ΄ Κοινοτικό Σχέδιο Ανάπτυξης).

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική όσον αφορά τα επιχειρησιακά θέματα, τα οποία αρχίζουν να υλοποιούνται, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε: «Ως εκπρόσωπος της περιοχής αυτής στο Εθνοκοινοβούλιο αλλά και ως μέλος της κυβέρνησης που προσπαθεί τέτοιου είδους επιχειρηματικότητα να την εξάγει και προς στο εξωτερικό μέσα από την άσκηση οικονομικής διπλωματίας, είναι εξαιρετικά σημαντική η στιγμή που τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας αντιλαμβάνονται και ξεκινούν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο χρηματοδότησης της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, της επιχειρηματικότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, πράγμα που δείχνει και την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης, καθώς επίσης στήριξης και χρηματοδότησης των παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για πρώτη φορά στηρίζεται επίσης ο τομέας του εμπορίου.

Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ανεργίας προέρχεται από τα προβλήματα που όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισε η μικρομεσαία επιχείρηση».

Το εν λόγω πρόγραμμα θα δίνει την ευκαιρία στην μικρομεσαία επιχείρηση να επιδοτείται κατά 40% περίπου στην προσπάθειά της για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της υποδομής της. «Πιστεύουμε ότι μέσα απ’ αυτή την πολιτική δικαιώνεται ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.