Νεες απο 3 χωρες εμαθαν τα «μυστικα» της σπιτικης βυσσιναδας απο τις γυναικες της Συνοικιας Ρεμβης

Σπιτική βυσσινάδα και νοσταλγικά τραγούδια στη φετινή Γιορτή Βύσσινου

Μία εκδήλωση που έχει γίνει πια θεσμός, μιας και πραγματοποιείται από το 2003, είναι η Γιορτή Βύσσινου. Γυναίκες του Συλλόγου Συνοικίας Ρέμβης μας υποδέχθηκαν το βράδυ της Κυριακής στον αύλειο χώρο της Παπαδριέλλειου Πινακοθήκης, ξεδιψώντας μας με δροσιστική βυσσινάδα που έφτιαξαν … με τα χεράκια τους, όπως έκαναν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες τους.
 
Η φετινή δράση, ωστόσο, ήταν διαφορετική, αφού στο πλάι τους είχαν νέες κοπέλες από την Εσθονία, την Ουκρανία και την Τυνησία που έμαθαν τα «μυστικά» τους και αποδείχθηκαν άξιες συνεχίστριές τους!
 

Σκοπός της όλης προσπάθειας δεν είναι άλλος από το να γεφυρωθεί το παρόν με το παρελθόν μέσω της παράδοσης ώστε να καταλάβουν οι επόμενες γενιές πόσο εύκολο είναι να παρασκευάσει κανείς μόνος του σπιτική βυσσινάδα, αποφεύγοντας τους συσκευασμένους και γεμάτους συντηρητικά χυμούς. Τη δική του «νότα» έδωσε και ένα μουσικό ντουέτο που γέμισε τη βραδιά με νοσταλγικά τραγούδια. 

Έφη Εξουσίδου «Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας συγκεντρώνονταν σε σπίτια και παρασκεύαζαν γλυκό και βυσσινάδα» 

«Δειλά δειλά ξεκινήσαμε την προσπάθεια, ώστε να συνεχίσουμε ένα έθιμο της Συνοικίας Ρέμβης», εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Έφη Εξουσίδου ανακαλώντας μνήμες από τη μητέρα και τη γιαγιά της. «Τον Ιούνιο, όταν τα πεζοδρόμια γέμιζαν βυσσινιές οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας – μιας και δεν είχαν άλλον τρόπο διασκέδασης – συγκεντρώνονταν μικρές παρέες σε σπίτια. Μάζευαν τα βύσσινα και αφού τα καθάριζαν και τα έβραζαν παρασκεύαζαν γλυκό και βυσσινάδα, που δεν έλειπε από κανένα νοικοκυριό» θυμήθηκε η ίδια χαρακτηριστικά.
 

Στο πλάι τους νέες κοπέλες από την Εσθονία, την Ουκρανία και την Τυνησία που βρίσκονται στην πόλη μας με το πρόγραμμα «Εράσμους» έμαθαν τα «μυστικά» τους, ενώ ένα μουσικό ντουέτο διασκέδασε τον κόσμο με νοσταλγικά τραγούδια και χορό. «Ο κόσμος αγκάλιασε και φέτος την εκδήλωσή μας, όπως κάθε χρόνο, δίνοντάς μας φτερά να συνεχίσουμε», είπε η ίδια, πληροφορώντας πως δούλεψαν μαζί 20 γυναίκες, τόσο από το διοικητικό συμβούλιο όσο και απλά μέλη του Συλλόγου Συνοικίας Ρέμβης. 

«Σήμερα πολλές βυσσινιές έχουν χαθεί, δίνοντας την θέση τους σε πολυκατοικίες» 

«Θέλουμε μέσα από την παράδοση να γεφυρώσουμε την προηγούμενη γενιά με την νεότερη, για να μάθουν οι επόμενοι πως δεν χρειάζεται να αγοράζουν συσκευασμένη βυσσινάδα. Είναι πολύ εύκολο να παρασκευάσουν σπιτική» σημείωσε η πρόεδρος, δείχνοντας στην αυλή της Παπαδριέλλειου Πινακοθήκης τη βυσσινιά που η ίδια μαζί με άλλες γυναίκες φύτεψε πριν 11 χρόνια. «Η βυσσινιά μας μεγαλώνει εδώ και 11 χρόνια χωρίς λιπάσματα», τόνισε με έμφαση, για να εκφράσει ένα μικρό «παράπονο», αφού σήμερα πολλές βυσσινιές έχουν χαθεί, δίνοντας τη θέση τους σε πολυκατοικίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.