Νεες αιθουσες στα σχολεια της Ροδοπης

Ο τομέας της εκπαίδευσης στο νομό Ροδόπης, με έμφαση στις κτιριακές υποδομές και στη λειτουργία των υπαρχόντων σχολικών μονάδων, απασχόλησε κύρια την συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου τη Δευτέρα το βράδυ, στην οποία παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Ν.Α Ροδόπης-Έβρου κ. Χρήστος Χατζόπουλος.

Εξάλλου στη διάρκεια της συνεδρίασης, το σώμα γνωμοδότησε θετικά για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που αφορούν στη λειτουργία νέου αιολικού πάρκου.

Τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου σε εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, που επανέφερε το θέμα του χρυσού, εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στο Νομάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη με αφορμή και τη δίωξη του από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης».

Όπως δήλωσε ο Νομάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης, προχωρούν οι εκπονήσεις μελετών για την προσθήκη αιθουσών στο 5ο , το 7ο και το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής. Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την ανάδειξη μελετητή για το έργο κατασκευής του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη πρώτες προτεραιότητες της Ν.Α, είναι επίσης η κατασκευή του 3ου νηπιαγωγείου όπως επίσης «οι προσθήκες αιθουσών σε ένα νέο σχολικό κτιριακό συγκρότημα στις Σάπες και στον Ίασμο». Παράλληλα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μεριμνά για την κατασκευή αιθουσών στο μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο οι οποίες προορίζονται για την υλοποίηση αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων από τους μαθητές της μειονότητας.

Ο Νομάρχης Ροδόπης εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα καλύπτει τις υφιστάμενες ανάγκες στο επίπεδο των υποδομών της εκπαίδευσης στο νομό, σημειώνοντας ότι ο προγραμματισμός θα ανανεώνεται ανάλογα με την πραγματικότητα.

Αναβάθμιση σχολείων στην Κομοτηνή-συνενώσεις στους οικισμούς

Την προαγωγή σχολικών μονάδων και νηπιαγωγείων του νομού Ροδόπης, εισηγήθηκε στο πλαίσιο συζήτησης του ίδιου θέματος κατά την συνεδρίαση του Νομαρχιακού συμβουλίου, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού κ. Δημήτρης Κολτσίδας. Συγκεκριμένα η σχετική εισήγηση αφορούσε στην μετατροπή του 7ου και του 9ου Δημοτικών Σχολείων σε οκταθέσια καθώς εξάλλου των 2ου, 5ου και 10 Δημοτικών Σχολείων σε δωδεκαθέσια, λόγω της αύξησης του αριθμού των μαθητών που φοιτούν σε αυτά. Επίσης προτάθηκε, η λειτουργία δύο τμημάτων ένταξης για παιδιά με εκπαιδευτικές ανάγκες στο 9ο και το 10ο Δημοτικό σχολείο, η πρόσληψη επιπλέον νηπιαγωγού σε καθένα από τα νηπιαγωγεία Ηφαίστου και Κοπτερού ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα ως διθέσια. Ο κ. Κολτσίδας διαπίστωσε ότι όλο και περισσότεροι μαθητές εγκαταλείπουν τα σχολεία των οικισμών για να φοιτήσουν σε αυτά της Κομοτηνής. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα σχολεία της υπαίθρου ανοιχτά διαθέτοντας δασκάλους περισσότερους από όσους προβλέπει ο νόμος, με την σιωπηρή συναίνεση του Υπουργείου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης μίλησε και για την αναγκαιότητα προώθησης συνένωσης σχολείων, όπου κάτι τέτοιο απαιτείται και πάντα με την συγκατάθεση των γονέων . Όπως έγινε γνωστό, μέχρι σήμερα δεν προχώρησε καμία συνένωση, παρά την δραματική μείωση του αριθμού των μαθητών σε σχολικές μονάδες οικισμών. Ο κ. Κολτσίδας αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μέσης ζητώντας την συμπαράσταση των γονέων ώστε να προχωρήσει η συνένωση με το σχολείο του Φαναρίου ή της Καλλίστης.

Οργανικές θέσεις στο μειονοτικό σχολείο Σαπών

Την ενίσχυση του μειονοτικού σχολείου Σαπών, με την σύσταση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, φυσικής αγωγής και αγγλικής γλώσσας, πρότεινε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ο Προϊστάμενος Μειονοτικής Εκπαίδευσης κ. Μαναβάκης. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, στο συγκεκριμένο σχολείο διαπιστώθηκε αύξηση του πληθυσμού μαθητών και πρόκειται να μετατραπεί σε εξαθέσιο ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν σε αυτό, οργανικές θέσεις των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Ο κ. Μαναβάκης σε σχετικές δηλώσεις του, σχολίασε και το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε από μειονοτικούς νομαρχιακούς συμβούλους σε σχέση με την κάλυψη των θέσεων. «Πάγια θέση της μειονότητας ήταν κι είναι οι θέσεις των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής στα μειονοτικά σχολεία να καλύπτονται από μουσουλμάνους» τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως η πρόταση η οποία κατατέθηκε δεν αφορά απαραίτητα την πρόσληψη χριστιανών εκπαιδευτικών. Μάλιστα ο κ. Μαναβάκης επιχειρηματολογώντας, παρέπεμψε και στην περίπτωση του 4ου Γυμνάσιου Κομοτηνής όπου εδώ και 25 χρόνια υπηρετεί μουσουλμάνος εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής.

Ο «Πατριάρχης» και τα αιολικά πάρκα

Το θέμα της λειτουργίας των αιολικών πάρκων, απασχόλησε και αυτή την συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ροδόπης με την γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την ΜΠΕ συγκεκριμένων έργων που εκτελεί η εταιρεία Ρόκας Αιολική Θράκης ΑΒΕΕ στον ορεινό όγκο.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Ερρίκος Καλύβας εξήγησε ότι η έγκριση του Ν.Σ είναι αναγκαία για την σύνδεση του νέου αιολικού πάρκου, ισχύος 40 μέγαβατ, που κατασκευάζεται στη θέση «Πατριάρχης» στον Κέχρο, με το δίκτυο της ΔΕΗ. Στο νέο αιολικό πάρκο το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου, θα ενεργοποιηθούν συνολικά 31 ανεμογεννήτριες.

Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή η εταιρεία κατασκεύασε κι άλλο αιολικό πάρκο με 24 ανεμογεννήτριες.

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι στο πλευρό του Α.Γιαννακίδη

Το ζήτημα του χρυσού, επανήλθε για μια ακόμη φορά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, με την έκφραση της διάθεσης σύσσωμου του σώματος, να συμπαρασταθεί ενεργά στη δίωξη του Νομάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης».

Όπως είναι γνωστό στις 31 Μαρτίου, ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης, προγραμματίζονται με ευθύνη του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και της Οικολογικής ομάδας κινητοποιήσεις πολιτών στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Ο Νομάρχης Ροδόπης κάλεσε το λαό του νομού να μετέχει στις εκδηλώσεις διατρανώνοντας ότι «εμείς έχουμε προσδιορίσει τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς έχουμε συγκεκριμενοποιήσει τους αναπτυξιακούς μας στόχους και τέτοιες δραστηριότητες δεν εναρμονίζονται και δεν συμπορεύονται με τη δική μας αναπτυξιακή φιλοσοφία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.