Νεα μερα για την ερευνα και την καινοτομια στην ΑΜΘ

Τα 11 μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Την εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης για τον ορισμό των 11 μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) της Περιφέρειας ΑΜΘ ενέκριναν κατά πλειοψηφία την Τρίτη τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ.
 
Το ΠΣΕΚ είναι όργανο υποστήριξης αναπτυξιακών δράσεων και υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ). Η υποστήριξη αυτή παρέχεται με εισηγήσεις, μελέτες πεδίου, καταγραφές και αξιολογήσεις των υφιστάμενων υποδομών ή του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και συγκριτικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά στη δημιουργία περιφερειακών συσπειρώσεων ερευνητικών οργανισμών, τεχνολογικών φορέων, επιχειρήσεων, λοιπών φορέων και περιφερειακών αρχών, για την προώθηση της καινοτομίας, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης σχημάτων σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη διαμόρφωση συνθηκών και προοπτικών επιτυχούς συμμετοχής οργανισμών των περιφερειών σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.
 
Όλα αυτά θα κληθούν να κάνουν τα 11 μέλη,  από τα οποία έξι είναι καθηγητές ΑΕΙ ή ερευνητές που προέρχονται από ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ τα υπόλοιπα πέντε μέλη προέρχονται από επαγγελματικά επιμελητήρια και επιστημονικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.
 
Τελικά το περιφερειακό συμβούλιο όρισε μέλη τους: Παντελή Μπότσαρη, Δημήτριο Μπαντέκα, Γεώργιο Μπρούφα, Ιωάννη Καραφυλλίδη, Γεώργιο Γκαΐντατζή και Αχιλλέα Χριστοφορίδη από την πλευρά των καθηγητών-ερευνητών, ενώ οι πέντε εκπρόσωποι από φορείς είναι οι Πέτρος Σουκουλιάς, Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, Χρήστος Πάρτσιας, Παναγιώτα Γαλιατσάτου, Γεώργιος Μάλλινης. 

Πώς επιλέχτηκαν οι καθηγητές-ερευνητές 

Την επιλογή έκανε μια πενταμελής επιτροπή, που αποτελούνταν από τους κ. Φώτη Μάρη, Καθηγητή ΑΕΙ, Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικών ΔΠΘ, κ. Νίκο Κανελόπουλο, Ερευνητή Α’Βαθμίδας, κ. Μαριλένα Γρηγορίου, Αν Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ, κ. Αργύρη Καλλιανιώτη Ερευνητή Α’ Διευθυντή του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας Καβάλας και τον κ. Δημήτριο Αμπατζή, Αντιπρόεδρο Σ.Β.Β.Ε, εκπρόσωπο της Επιχειρηματικής κοινότητας της Περιφέρειας.
 
Της εισήγηση στο περιφερειακό συμβούλιο εκ μέρους της επιτροπής έκανε ο κ. Μάρης, ο οποίος τόνισε πως όλα τα μέλη του ΠΣΕΚ πρέπει να είναι κάτοχοι τουλάχιστον διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών ή ισοδύναμου τίτλου με αναγνωρισμένο κύρος και να έχουν μακρόχρονη ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία σε θέματα Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ).
 
Για τις έξι θέσεις μελών ΔΕΠ ή ερευνητών στην επιτροπή, κατατέθηκαν δεκατρείς υποψηφιότητες, και η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις σπουδές όσο και την εμπειρία των υποψηφίων στα θέματα που άπτονται της έρευνας και της τεχνολογίας αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας στους τομείς αυτούς, πρότεινε ομόφωνα τους:
1 Παντελής Μπότσαρης, Αναπλ. Πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας ΔΠΘ, Καθηγητής ΔΠΘ
2 Δημήτριος Μπαντέκας Αναπλ. Πρόεδρος ΤΕΙ ΑΜΘ, Καθηγητής
3 Γεώργιος Μπρούφας Αναπλ. Καθηγητής ΔΠΘ, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης
4: Ιωάννης Καραφυλλίδης, Καθηγητής, Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δ.Π.Θ.
5: Γεώργιος Γκαΐντατζής, Αναπλ. Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΠΘ με γνωστικό αντικείμενο “Περιβαλλοντική Διαχείριση και Βιομηχανική Οικολογία”
6: Αχιλλέας Χριστοφορίδης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου, ΤΕΙ ΑΜΘ 

Τα μέλη της επιτροπής από τους φορείς 

Ο κ. Μάρης αναφέρθηκε και στην  αξιολόγηση των υποψηφίων από επαγγελματικά επιμελητήρια, επιστημονικούς συλλόγους, πολιτιστικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, όπου για 5 θέσεις κατατέθηκαν 7 υποψηφιότητες.
 
Για την αξιολόγηση των υποψηφίων η επιτροπή αξιολόγησης έλαβε υπόψη τις σπουδές, την επαγγελματική εμπειρία, τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα καθώς και σχετικές επιτροπές. Επιπλέον, η πενταμελής επιτροπή αξιολόγησης εκτίμησε τη δυνατότητα των υποψηφίων να βοηθήσουν μέσω της εμπειρίας τους, της δράσης τους καθώς και των σχετικών θέσεων που έχουν λάβει, στην οριζόντια δικτύωση των παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας, τόσο μεταξύ τους όσο και με ερευνητικούς φορείς της περιοχής, στην υποστήριξη των στρατηγικών της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και στην κινητοποίηση του παραγωγικού και επαγγελματοβιοτεχνικού δυναμικού της Περιφέρειας ΑΜΘ.
 
Να σημειωθεί πως ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο κ. Χρήστος Τρέλλης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που καταψήφισε θεωρώντας πως η δουλειά αυτής της επιτροπής δεν θα είναι προς όφελος των λαϊκών αναγκών αλλά αντίθετα θα εξυπηρετήσει την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.