Νεα κτιριολογικη μοναδα 200 κλινων

Την τελική ευθεία προς τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του με σκοπό να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στους πολίτες της περιοχής πήρε πλέον το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, μετά από τις σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος βρέθηκε προχθές στην Κομοτηνή, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υγείας Αθανάσιο Γιαννόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Υπόσχεση για λειτουργία νέας νοσηλευτικής πτέρυγας δυναμικότητας 200 κλινών καθώς και πρόσληψης δέκα ατόμων έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Στα πλαίσια της επίσκεψής του στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημερώθηκε από τον διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Καβαρατζή και τον διοικητή της ΔΥΠΕ κ. Σπυριδόπουλο για τις αλλαγές που γίνονται στο Σισμανόγλειο κατά τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα ζήτησαν από τον υπουργό τη θεμελίωση ενός νέου νοσοκομείου.

«Η ευρύτερη περιφέρεια της Θράκης είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, ιδίως στο χώρο της υγείας. Η υγεία εξασφαλίζει το πιο απαραίτητο αγαθό και είναι ο χώρος που συναντιέται ο πολίτης με το σύστημα. Θέλει περίθαλψη, θέλει φροντίδα, θέλει επιστημονική κατάρτιση και υποστήριξη, θέλει υποδομές», δήλωσε από το Νοσοκομείο Κομοτηνής ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας ότι το υπουργείο είναι στα πρόθυρα να προχωρήσει σε μια σειρά συγκεκριμένων αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός μίλησε για άμεση βελτίωση και εκσυγχρονισμό του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής με τη δημιουργία μιας νέας νοσηλευτικής πτέρυγας 200 κλινών, ένα σπουδαίο έργο το οποίο θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του νοσοκομείου. «Όλα ξεκινούν άμεσα. Ήδη έχουμε συνεργαστεί με τον γ.γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μιχάλη Αγγελόπουλο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδειξε ενδιαφέρον για την Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα χρήματα για την μελέτη που απαιτείται στο να προχωρήσουμε άμεσα σε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για μια σειρά από συγκεκριμένα έργα.

Προχωρούμε άμεσα στην επέκταση του νοσοκομείου με μια νέα νοσηλευτική πτέρυγα 200 κλινών, έργο μεγάλο και σπουδαίο, σε συνδυασμό και με μια σειρά από άμεσες βελτιώσεις, σε χώρους όπως τα χειρουργεία και τα μαγειρεία».


Ειδικότερα, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που έχει βαρύ φορτίο θα προστεθούν νέοι χώροι, καθώς και ένα καινούριο κτίριο για να εξυπηρετήσει με σημαντικές υποδομές τη λειτουργία του νοσοκομείου, όπως οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Επίσης, ο υπουργός μίλησε για αναδιαρρύθμιση και εκσυγχρονισμό όλων των χώρων του υπογείου, του ισογείου αλλά και του περιβάλλοντος χώρου του Νοσοκομείου Κομοτηνής, ολοκλήρωση χώρων διοίκησης, εξωτερικά ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια κ.α.

Άμεση πρόσληψη δέκα ατόμων

Κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Κομοτηνής ο υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πολλές και σημαντικές ελλείψεις του Νοσοκομείου, με τη μεγαλύτερη αυτή του προσωπικού. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπολογίζεται να ενταχθούν 4,5 χιλ. νοσηλευτές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέχρι τον Ιανουάριο 2007, ενώ το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει άλλους 4,5 χιλ. νοσηλευτές για τον επόμενο χρόνο που σημαίνει ότι «με το χρονοδιάγραμμα αυτό το ΕΣΥ θα έχει πλήρως ανακουφιστεί, κυρίως, οι άνθρωποι που δίνουν καθημερινά μάχη».

Όσον αφορά το μείζον πρόβλημα του Νοσοκομείου Κομοτηνής, αυτό του προσωπικού, ο κ. Αβραμόπουλος εξήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες δέκα νέα άτομα θα στελεχώσουν το νοσοκομείο. «Σε πρώτη φάση το νοσοκομείο θα στελεχωθεί με δέκα άτομα, τα οποία εντός των προσεχών ημερών θα σταλούν εδώ για να προσφέρουν τις χρήσιμες υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο, αλλά και στα πλαίσια των προσλήψεων που έχουν προαναγγελθεί και των οποίων οι διαδικασίες ολοκληρώνονται, το νοσοκομείο Κομοτηνής θα έχει ξεχωριστή θέση.

Το ιατρικό και προσωπικό νοσηλευτικό έχει πραγματικά φτάσει στα όριά του όχι μόνο εδώ, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι κρίμα που δεν είχαν φροντίσει γι’ αυτό μια δεκαετία πριν ώστε να μην φτάσουμε εκεί που είμαστε τώρα».


Τέλος, τόνισε ότι ο απώτερος στόχος του Υπουργείου είναι «σύντομα η πόλη να έχει ένα πλήρες σύγχρονο νοσοκομείο που να προσφέρει τις χρήσιμες υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία αλλά και τους επισκέπτες», ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει συγχαρητήρια στο επιστημονικό δυναμικό και στο προσωπικό, γενικότερα, το οποίο παρ’ όλα τα σοβαρά προβλήματα «όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες».

Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι για τη δημιουργία υποδομών που εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό Υγείας, έχουν εξασφαλιστεί 4,5 εκατ. ευρώ από το Γ΄ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, καθώς επίσης και σχετική πρόβλεψη στην Δ΄ Προγραμματική περίοδο, η οποία ανέρχεται στον προϋπολογισμό των 35 εκατ. Ευρώ.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Κομοτηνής ανέφερε επιγραμματικά η Μαρία Αποστολίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ως πρώτο και βασικό πρόβλημα ανέφερε τις ελλείψεις προσωπικού (νοσηλευτικού-ιατρικού-διοικητικού-τεχνικού) που παρατηρείται εξαιτίας της δημιουργίας καινούργιων τμημάτων ή την ραγδαία ανάπτυξη παλαιοτέρων λόγω αναγκών και συνταξιοδοτήσεων προσωπικού.

Επίσης, έκανε λόγο για ρεπό που έχουν να πάρουν πολλοί εργαζόμενοι, τα οποία ανέρχονται μέχρι και τον αριθμό των 70, καθώς επίσης και υπολειπόμενα αδειών προηγουμένου έτους, πράγμα το οποίο καθιστά το προσωπικό υπερβολικά κουρασμένο και επιρρεπές στο να γίνουν λάθη.

Ως τρίτο και σημαντικό πρόβλημα τόνισε την επάνδρωση του Τ.Ε.Π. με το απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και τη στελέχωσή του με το απαραίτητο αναγκαίο νοσηλευτικό, ώστε «οι συμπολίτες μας να λαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που τους αρμόζουν».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων θα πρέπει να γίνουν άμεσες προσλήψεις προσωπικού, καθώς και αναμόρφωση του οργανισμού προκειμένου να ενταχθούν τα καινούργια τμήματα, που δημιουργήθηκαν λόγω αναγκών, και να προσληφθεί το ανάλογο προσωπικό.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.