Νεα εργαστηρια Art Therapy στο Ιδρυμα Θρακικης Τεχνης και Παραδοσης

Από το χάραμα της ιστορίας του ανθρώπου, η τέχνη χρησιμοποιήθηκε ως μέσο, με σκοπό την επικοινωνία, αλλά και ως θεραπευτικό εργαλείο. Ο άνθρωπος πριν ακόμα μάθει να χρησιμοποιεί την ομιλία, μπορούσε να χαράσσει διάφορα σύμβολα, στα τοιχώματα των σπηλαίων ώστε να εκδηλώνει με αυτόν τον τρόπο, τους φόβους και τα συναισθήματα του.

Θεραπεία μέσω των εικαστικών (Art Therapy) σημαίνει στην κυριολεξία, την χρήση των εικαστικών για θεραπευτικό σκοπό και αντιπροσωπεύεται από δυο κυρίως τομείς, εικαστικά και ψυχολογία

Στην εικαστική ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος εκφράζει τα εσωτερικά του βιώματα, μέσω διάφορων καλλιτεχνικών οδών. Το έργο τέχνης αποτελεί το σημείο συνεύρεσης του θεραπευτή και του θεραπευόμενου ή αλλιώς ένα μεταβατικό χώρο που γεφυρώνει το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, όπου το ακατέργαστο και το μη λεκτικό μπορεί αργότερα να μετατραπεί σε λεκτική γλώσσα.

Συγκεκριμένα, στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, η εικαστική ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει στο παιδί έναν τρόπο να ελέγχει, να βάζει σε τάξη, να ορίζει τον χώρο και τον χρόνο που του δίνεται, ακόμα και να οργανώνεται με σκοπό κάποια παραγωγική δραστηριότητα.

Επίσης μαθαίνει να ανακαλύπτει και να καθορίζει τον εαυτό του μέσω των δικών του επιλογών και αποφάσεων και των αποκλειστικά δικών του δημιουργημάτων. Έναν τρόπο να χαλαρώνει με ασφάλεια, να λερώνει, να απελευθερώνει τις εντάσεις του σώματος ή να χαλαρώνει και να εκφράζει συμβολικά ή λεκτικά ισχυρά και τρομακτικά αισθήματα.

Ένα τρόπο να δημιουργεί έργα για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανο.. και το πιο σημαντικό, ότι με αυτή την παραγωγική δημιουργική εμπειρία μπορεί να προσθέτει αληθινό νόημα στη ζωή του, στην πραγματικότητα και στη φαντασία του.

Η εικαστική ψυχοθεραπεία αν και έχει να κάνει με διάφορα εικαστικά μέσα, όπως είναι ο πηλός, τα κολάζ, η ζωγραφική , οι κατασκευές, καλό είναι να μην συνδέεται με άλλες δραστηριότητες που αποσκοπούν στην κατάκτηση γνώσης και χρήσης των εικαστικών μέσων, αλλά σκοπό έχει την θεραπεία μέσω αυτών.

Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι ανεξάρτητα ηλικίας αλλά όχι και του ιστορικού του κάθε παιδιού, που θα λαμβάνεται ξεχωριστά υπόψη, για το καθένα. Το τμήμα ή τα τμήματα που θα υπάρξουν θα είναι από 6 έως 10 παιδιά και ο χρόνος των συνεδρίων θα διαρκεί 1,5 ώρα!

Πληροφορίες για τη συμμετοχή στα τηλέφωνα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, 25410-26635, 25410-29282.

Υπεύθυνη: Μαριάννα Πετρίδου, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια (Art Therapist).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.