Νεα εποχη για την περιφερεια Α.Μ.Θ στην προκληση του «Καλλικρατη»

Νέα διοίκηση, νέα πρόσωπα και νέα προοπτική για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η ορκωμοσία των νέων αιρετών μελών του περιφερειακού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, συγκέντρωσε τις ευχές όλων για να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη του τόπου και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες. Μαζί με το νέο αιρετό περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακιδη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους, παρών έδωσαν πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς από την πόλη μας και από άλλες περιοχές της περιφέρειας. Την εκδήλωση τίμησαν και τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ο κ. Μιχάλης Τιμοσίδης και ο κ. Γιώργος Ντόλιος, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής, και ο Δραμινός υφυπουργός κ. Χρήστος Αηδόνης, απέστειλαν χαιρετισμό. Παραβρέθηκαν επίσης η απερχόμενη γ.γ. της περιφέρειας, κ. Θεοδώρα Κόκλα, η βουλευτής Έβρου, κ. Όλγα Ρενταρή, η συντοπίτισσά της βουλευτής κ. Ελένη Τσιαούση, ο νέος δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΑΡΕ, κ. Γιώργος Μηνόπουλος, ο απερχόμενος νομάρχης Έβρου, κ. Νίκος Ζαμπουνίδης, ο δήμαρχος Καβάλας, κ. Κώστας Σημιτζής, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης κ.α. Κατά την τελετή της θρησκευτικής ορκωμοσίας, ηγήθηκαν οι πρώτοι σε ψήφους περιφερειακοί σύμβουλοι, ο κ. Νικολαΐδης για του χριστιανούς και ο κ. Ερτζάν για τους μουσουλμάνους, θέτοντας το χέρι τους στο ευαγγέλιο και το κοράνι αντίστοιχα. Πολιτικό δε όρκο έδωσαν κ.κ. Τάκης Χαρίτος, Αθανάσιος Μακρής και Χρήστος Τρέλλης. Κοινός τόπος στις δηλώσεις των περισσότερων παρευρισκομένων, η καινούργια αναπτυξιακή δυναμική, που αποκτά η περιφέρεια, και η προσπάθεια, που πρέπει να καταβληθεί από τη νέα διοίκηση και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου.

Άρης Γιαννακίδης, περιφερειάρχης ΑΜΘ «Θα είμαι περιφερειάρχης για όλους τους πολίτες»

Φορτισμένος συγκινησιακά ο νέος περιφερειάρχης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους πολίτες, για την μακρόχρονη στήριξή τους στο θεσμό της νομαρχίας και έκανε λόγο για μια σχέση αδιατάρακτη στο χρόνο, μια σχέση που δεν ήταν πολιτική, αλλά μια διαχρονική σχέση σεβασμού και αγάπης. Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως νομάρχης, τονίζοντας ότι «βρήκαμε το δίαυλο επικοινωνίας να συνεργαστούμε μαζί για το καλό του τόπου, αποβάλλοντας διαρχικές μεμψιμοιρίες, εσωστρέφειες και κομματικές αντιπαραθέσεις, προτάσσοντας πάνω από όλα την εξελικτική αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας».

Όσον αφορά τη νέα του θητεία, στην αιρετή περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους πολίτες και τους φορείς για συνεργασία στη νέα προσπάθεια, που ξεκινάει. «Θέλω να κάνω ένα κάλεσμα ζωής», τόνισε, «προς όλους τους πολίτες και όλες τις παραγωγικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου, να σμίξουμε μέσα από τη συνεργεία, τη συμπληρωματικότατα και μέσα από τη συνεργασία». «Να αναδείξουμε», συνέχισε, «τις μεγάλες διαχρονικές μας αναπτυξιακές καρκινοβασίες, να συναποφασίσουμε τους μεγάλους αναπτυξιακούς στόχους και να συμπαρασύρουμε την κεντρική εξουσία, ώστε να υλοποιήσει αυτό, που ονειρευόμαστε και αυτό, που θα σχηματοποιήσουμε, ως περιφερειακό σχεδιασμό». «Θα είμαι περιφερειάρχης», υπογράμμισε «για όλους τους πολίτες. Για μένα δε θα υπάρχουν ούτε διακρίσεις, ούτε οριοθετήσεις, ούτε αποκλεισμοί, αλλά υπάρχουν προβλήματα, ιεραρχημένες κοινωνικές ανάγκες, υπάρχουν δυστυχώς πολίτες, που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την πόλη μας, βιώνουν τη φτώχεια, την ανεργία και την περιθωριοποίηση». «Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο», κατέληξε.

Γιώργος Παυλίδης, επικεφαλής «Περιφερειακής Αναγέννησης» «Θα υπηρετήσουμε το ρόλο μας με διάθεση συνεργασίας με τη νέα διοίκηση»

Ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Αναγέννησης», που βρίσκεται στη μείζονα αντιπολίτευση στο νέο περιφερειακό συμβούλιο, ευχήθηκε καταρχήν για την «καλύτερη πορεία για την περιφέρειά μας, για τον νέο θεσμό και για την πατρίδα μας, που περνάει δύσκολες μέρες», ενώ υπογράμμισε ότι «θα υπηρετήσουμε το ρόλο μας, ως αξιωματική αντιπολίτευση, που είναι σημαντικός για τη δημοκρατική λειτουργία του θεσμού, με πρόθεση ενίσχυσής του, αλλά και με διάθεση συνεργασίας με τη νέα διοίκηση για το καλό της κοινωνίας και της ΑΜΘ». Ως προϋπόθεση για τη συνεργασία αυτή, έθεσε την τήρηση ορισμένων αρχών, όπως διαφάνεια, η αξιοκρατία παντού και η νομιμότητα, η ίση, δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη, με περιφερειακή συνείδηση, στις έξι περιφερειακές ενότητες, και η κατοχύρωση διακριτού αναπτυξιακού ρόλου της Περιφέρειάς μας, έναντι του κέντρου, αλλά και των άλλων Περιφερειών». Επισήμανε, τέλος, «θα είμαστε παρόντες και δίπλα στους πολίτες σε κάθε και για κάθε ζήτημα, που αφορά τον τόπο μας, με όλες τις δυνάμεις μας».

Αθανάσιος Μακρής, «Οικολογία-Αλληλεγγύη» «Πλέον υπάρχει ένα εργαλείο, για να επιδιώξει την ευημερία για τον τόπο»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Οικολογία-Αλληλεγγύη», κ. Αθανάσιος Μακρής, εξέφρασε την άποψη ότι θα «έπρεπε να είναι τρεις οι βαθμίδες της αυτοδιοίκησης», αλλά δήλωσε και ικανοποιημένος, που «πλέον υπάρχει ένα εργαλείο, για να επιδιώξει την ευημερία για τον τόπο, για να αναπτύξουμε τοπικές πολιτικές, που θα μπορέσουν να δώσουν διέξοδο από την κρίση». Για εμάς», συνέχισε, «δεν υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί οποιαδήποτε διέξοδος, αν δεν υπάρχουν τοπικές δυνάμεις, που θα οδηγήσουν τον τόπο, εκεί, που οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να πάνε». «Σε αυτόν τον τόπο, που είναι πολυπολιτισμικός», κατέληξε, «θα πρέπει να μάθουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Γιατί εκεί, που κρίνεται η δημοκρατία και ο πολιτισμός μας είναι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδυνάμων και τον ολίγων».

Τάκης Χαρίτος, «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» «Δε χρειάζονται μεγάλες προσδοκίες, αλλά ούτε να μηδενίζονται οι δυνατότητες»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία», κ Τάκης Χαρίτος, στις δηλώσεις εξέφρασε την άποψη ότι στο νέο ξεκίνημα, που πραγματοποιείται για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, «δε χρειάζεται να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες, αλλά ούτε και να μηδενίζονται οι δυνατότητες». «Χρειάζεται συνείδηση», τόνισε, «και των ορίων και των δυσκολιών. Χρειάζεται να πιστέψουμε ότι μόνο η δυναμική της κοινωνίας μπορεί να δώσει ώθηση στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση». Ως προς τη δική του παρουσία στο νέο περιφερειακό συμβούλιο, δεσμεύτηκε ότι «θα είμαι δίπλα στις κοινωνικές ανάγκες, ότι θα υπερασπίζομαι τα κοινωνικά και θα δείχνω ανυπακοή στις πολιτικές, που τα υπονομεύουν. Θα είμαι δίπλα σε αυτούς, που πλήττονται από την κρίση και απέναντι σε αυτούς, που με τις πολιτικές τους ωθούν την κοινωνία στο περιθώριο. Γνωρίζω τις δυσκολίες, που υπάρχουν στο εγχείρημα, γνωρίζω τους δυσμενείς συσχετισμούς, που υπάρχουν και παρ’ όλα αυτά είμαι αισιόδοξος. Κι αυτό, επειδή πιστεύω ότι η ίδια η κοινωνία και η δυναμική, που αυτή θα αναπτύξει, μπορεί να δώσει ώθηση στις κοινωνικές ανάγκες και τα κοινωνικά προβλήματα».

Χρήστος Τρέλλης, «Λαϊκής Συσπείρωσης» «Θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή της πάλης»

Την αντίθεσή του στον «Καλλικράτη» επανέλαβε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Χρήστος Τρέλλης, τονίζοντας ότι «αποτέλεσε και θα αποτελέσει έναν μεγάλο οδοστρωτήρα για την καταρράκωση των δικαιωμάτων του λαού μας, για να περάσουν όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα μεγάλες επιλογές, που έχουν να κάνουν με το οργανωμένο σχέδιο για την πτώχευση του λαού μας, όπως η εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, το ξεπούλημα ορεινών όγκων δημοτικής και δημόσιας περιουσίας, και γενικότερα να εφαρμοστεί απρόσκοπτα η πολιτική, που έχει χαρακτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Τέλος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή της πάλης, για την αποκάλυψη όλων αυτών των αντιλαϊκών μέτρων μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και εκεί, που θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη, θα είναι στο κοινωνικό επίπεδο, σε συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα, τα ταξικά κινήματα, το ΠΑΜΕ και όλα τα σωματεία, που θα αγωνιστούν για να μπουν εμπόδια σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές, που μόνο δεινά φέρνουν για τον τόπο μας».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.