Νεα διακριση για τον συνθετη Δημητρη Σβυντριδη

Τρεις νέες διακρίσεις στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης «International Music Price for excellence in composition 2010», με διοργανωτές την «National Academy of Music USA» σε συνεργασία με τα δημοτικά ωδεία Νεάπολής και Συκεών, έλαβε ο συμπολίτης μας συνθέτης Δημήρης Σβυντρίδης. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 ενώ η απονομή των βραβείων θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2011.

Ο Δημήτρης Σβυντρίδης έλαβε μέρος στο διεθνή διαγωνισμό «International Music Price for excellence in composition 2010» με τρία έργα, τα οποία βραβεύτηκαν με τους εξής τίτλους: α) Winners, 5 σπουδές για σόλο κιθάρα, το οποίο απέσπασε μετάλλιο και τιμητική διάκριση με Master Awarded by the national Academy of music, β) Finalists, τοπίο για τσέλο και κιθάρα που αποσπά μετάλλιο και γ)Honorable, 3 ελληνικά σκίτσα για βιολί και κλαρινέτο που αποσπά τιμητική διάκριση.

Ο διεθνής διαγωνισμός σύνθεσης «International Music Price for excellence in composition 2010» είναι ένας θεσμός που γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και συγκεκριμένα είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που γίνεται σε διεθνές επίπεδο. Όπως αναφέρει ο κ. Σβυντρίδης, «η συνεργασία με την «National Academy of Music USA» δίνει κύρος στο διαγωνισμό και ίσως για αυτό και εξηγείται η πολύ μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε σε αυτόν από μουσικούς από Κίνα, Αμερική, Ιαπωνία αλλά και από τα κράτη της Ευρώπης. Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε τρία επίπεδα Winners, Finalists και Honorable. Έστειλα τρία έργα και βραβεύτηκαν και τα τρία. Στο πρώτο επίπεδο Winners, βραβεύτηκε το έργο μου «5 σπουδές για σόλο κιθάρα». Ήταν μια συλλογή που έγραψα «10 σπουδές για σόλο κιθάρα», αλλά επειδή υπήρχε χρονικός περιορισμός επέλεξα τις 5. Στο επίπεδο αυτό απέσπασα μετάλλιο και τιμητική διάκριση Master Awarded by the national Academy of music. Στο δεύτερο επίπεδο Finalists απέσπασα μετάλλιο για ένα έργο μου για τσέλο και κιθάρα, με τον τίτλο «Τοπίο» και είναι επηρεασμένο από την ποίηση του Λόρκα και εξελίσσεται ανάλογα με τις εικόνες της ποίησης και στο τρίτο επίπεδο που απέσπασα μια τιμητική διάκριση συμμετείχα με το έργο «3 ελληνικά σκίτσα για βιολί και κλαρινέτο» επηρεασμένο από την ελληνική μουσική». Ο κ. Σβυντρίδης τονίζει ότι υπάρχουν και άλλοι βραβευθέντες σε όλα τα επίπεδα.

Οι διακρίσεις κίνητρο για να συνεχίσω

Περιγράφοντας τα συναισθήματά του από τις νέες διακρίσεις ο κ. Σβυντρίδης μεταφέρει ότι αυτά έχουν να κάνουν «με ηθική ικανοποίηση από την αξιολόγηση του έργου μου διεθνώς και σου δίνουν την ικανοποίηση ότι όλα όσα δημιουργείς έχουν αξία. Πάνω από όλα όμως τέτοιες διακρίσεις σου δίνουν ηθική ικανοποίηση και κίνητρα για να συνεχίσω».
Τα έργα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν στο Ίντερνετ και μπορεί ο καθένας να τα ακούει και με την άδεια του δημιουργού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι παρτιτούρες. Μελλοντικά ίσως κάποια έργα μπορούν να ηχογραφηθούν σε ένα cd.

Στόχος η συμμετοχή και σε άλλους διαγωνισμούς

Στόχος του κ. Σβυντρίδη στο μέλλον είναι η συμμετοχή και σε άλλο διαγωνισμό. Προς το παρόν ασχολείται και με μια νέα μορφή σύνθεσης, την ηχοχρωματική και παρακολουθεί μαθήματα από καθηγητή στην Θεσσαλονίκη. «Είναι κάτι περισσότερο φευγάτο θα έλεγα που αφορά στα χρώματα που δημιουργούνται στην σύνθεση. Στόχος μου είναι να στείλω και κάποια έργα στο εξωτερικό σε διαγωνισμούς και αυτό κατά την άποψή μου δεν θα σταματήσει, γιατί τα ερεθίσματα από τους συναδέλφους μου είναι μεγάλα. Όταν βλέπω για παράδειγμα ο καθηγητής που συνεργάζομαι να έχει είκοσι τέσσερις βραβεύσεις στην Ευρώπη οπότε νοιώθω την ανάγκη και την ενέργεια να εκφράζομαι περισσότερο».

Δημιουργία cd μη κερδοσκοπικού με παραδοσιακούς θρακιώτικους χορούς για έγχορδα

Ο Δημήτρης Σβυντρίδης εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια που αφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Πριν από καιρό έκανε μια ενορχήστρωση σε παραδοσιακούς θρακιώτικους χορούς για έγχορδα και στόχος μου είναι η δημιουργία ενός cd μη κερδοσκοπικού που θα διανεμηθεί στην πόλη. Είχα συζητήσει για αυτό με τον προηγούμενο δήμαρχο. Έτσι ήρθα σε επαφή με τα Σύνολα της ΕΡΤ στην Αθήνα, έστειλα τις παρτιτούρες τις είδε ο κ. Πυλαρινός, ο μαέστρος, του άρεσαν και μου είπε ότι μπορούν να ηχογραφηθούν. Από εκεί και πέρα από το Μάη μιλώ με τον υπεύθυνο της ΕΡΤ τον κ. Μπάγια, καλλιτεχνικό διευθυντή των Συνόλων της ΕΡΤ, ο οποίος το Μάη μου είχε πει ότι επειδή τελειώνουν οι συμβάσεις θα μιλήσουμε στις 1η Σεπτεμβρίου. Έκτοτε η συνομιλία μας αναβάλεται και μεταφέρεται κάθε τέλους του μήνα. Όχι δεν μου λέει, αλλά επανακαθορίζει το τηλεφωνικό μας ραντεβού για το τέλος του μήνα».

2ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Σβυντρίδης ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής προετοιμάζεται για το 2ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ήδη ο κ. Βασιλειάδης έχει στείλει το πρόγραμμα των συναυλιών. «Προσπαθούμε να λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα» τονίζει.

Κάποια στιγμή θα φύγω από την Κομοτηνή

Σε ερώτηση αν η Κομοτηνή περιορίζει τις δυνατότητές του ο κ. Σβυντρίδης απαντά ότι «η Κομοτηνή με περιορίζει πολύ. Τα μόνα κίνητρα που έχω για να μείνω εδώ είναι επαγγελματικά και το γεγονός ότι μου δίνει περισσότερη ηρεμία. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα αναγκασθώ να φύγω. Έτσι νοιώθω, απλά δεν ξέρω την στιγμή. Δεν ξέρω σε τι βαθμό θα εξελισσόμουν αν ζούσα στην Θεσσαλονίκη, αλλά σίγουρα οι πληροφορίες και όλα τα μουσικά δρώμενα θα ήταν περισσότερα. Πιθανόν θα μπορούσα να έχω συνεργασίες με κάποιο θέατρο, θα ήμουν περισσότερο κοντά σε μουσικά γεγονότα. Σαφώς και οι ευκαιρίες σε μια μεγαλύτερη πόλη είναι μεγαλύτερες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.