Νεα αυξηση του φορου στη βενζινη

Με την τιμή της αμόλυβδης να σταθεροποιείται τον τελευταίο καιρό γύρω στο 1,50€ ανά λίτρο στη χώρα μας, την ώρα που στις στις διεθνείς αγορές παρατηρείται πτωτική τάση, οι πολίτες δεν μπορούν παρά αγανάκτηση να αισθάνονται, αφού καθημερινά βιώνουν μια κατάσταση κατά την όποια δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους ακόμη και για τις πιο αναγκαίες μετακινήσεις τους. Οι πληροφορίες, μάλιστα, ότι αναμένεται να εξαγγελθούν νέοι φόροι στην τιμή της βενζίνης, κάτι που θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα τις συμπαρασύρει σε ακόμα υψηλότερη άνοδο, μας προέτρεψαν να ζητήσουμε τη γνώμη ενός ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων, του κ. Γρηγόρη Κακαρέλη.

Οι φόροι δημιουργούν το πρόβλημα


ΠτΘ: Κύριε Κακαρέλη, πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας η υψηλή τιμή της βενζίνης, γύρω στο 1,50€, που παρατηρείται αυτήν την εποχή στη χώρα μας, παρά τη διεθνή πτωτική τάση;
Γ.K: Καταρχήν, ότι η τιμή της βενζίνης ανέρχεται στο ύψος του 1,50€ ,είναι ανακρίβεια. Εμείς πουλάμε την αμόλυβδη με 1,41€, η υψηλότερη τιμή ανέρχεται στο 1,50€. Δεν πρέπει να αναφέρουμε την υψηλότερη..

ΠτΘ: Πανελλαδικά ωστόσο σε αυτό το ύψος ανέρχεται ο μέσος όρος…
Γ.K: Εμείς εδώ στη Ροδόπη είμαστε από τους φθηνότερους πανελλαδικά νομούς, πουλάμε την αμόλυβδη κοντά στο 1.40€ και γύρω στο 1,50€ είναι η ακριβότερη. Και μάλιστα πολύ φθηνή θεωρείται η τιμή αυτή. Οι φόροι είναι που δημιουργούν το πρόβλημα. Η τιμή της βενζίνης είναι 50 λεπτά, όλα τα υπόλοιπα είναι φόροι. Αυτά πρέπει να τα πούμε στον κόσμο.
Η κατανάλωση μειώθηκε περίπου 60%

 

ΠτΘ: Όσον αφορά την κατανάλωση, σε τι ποσοστό υπολογίζεται η μείωση τον τελευταίο καιρό;
Γ.K: Το τελευταίο τρίμηνο έχουμε πρόβλημα σε όλα τα βενζινάδικα. Δεν έχουμε δουλειές, «μπαίνουμε μέσα» και στο τέλος κλείνουμε. Αυτή είναι η κατάσταση. Έχουν κλείσει πάνω από 600 βενζινάδικα πανελλαδικώς και κάθε μέρα κλείνουν από 1-2. Η κατανάλωση έχει μειωθεί 50 με 60%.Αφήνουμε ένα άτομο στο μαγαζί, γιατί δεν έχει πλέον δουλειά. Αυτά, αν βγείτε στους δρόμους, θα τα παρατηρήσετε παντού. Έχουν πει ότι αισχροκερδούμε, ότι κερδίζουμε πολλά, ότι κλέβουμε τον κόσμο… Τότε, γιατί κλείσανε αυτά τα βενζινάδικα; Πρέπει να καταλάβουμε, ότι το πρόβλημα αφορά και τις δυο μεριές, και τον καταναλωτή και τους πρατηριούχους. Ο κόσμος, πλέον, δεν κυκλοφορεί, κάνει μόνο κάνει τις απαραίτητες μετακινήσεις και αποτέλεσμα αυτού είναι να μην έχουμε κι εμείς δουλειά.
Τραγικά η κατάσταση

 

ΠτΘ: Πώς βλέπετε την πορεία της βενζίνης το επόμενο διάστημα και τις επιπτώσεις γενικότερα;
Γ.K: Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι ότι δε θα έχουμε δουλειά. Ο φόρος ανεβαίνει στο 23% κι αμέσως μετά στο 25% και ούτε ξέρουμε πού θα φτάσει… Επιβαρύνεται η τιμή, δεν έρχεται ο κόσμος και, όπως σας είπα, μας οδηγούν κι εμάς στο να κλείσουμε.

ΠτΘ: Πώς μπορείτε να αντιδράσετε σε αυτήν την κατάσταση; Υπάρχουν κάποιες σκέψεις;
Γ.K: Όχι, δεν έχουμε κάποιο σχέδιο αντίδρασης στην κατάσταση αυτή. Τα πράγματα είναι τραγικά. Εάν συνεχίσουν να βαίνουν, όπως βαίνουν, δεν μας μένει να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να κλείσουμε.

ΠτΘ: Κ. Κακαρέλη, σας ευχαριστούμε πολύ.
Γ.Κ: Κι εγώ, σας ευχαριστώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.