Νεα 48ωρη απεργια εργαζομενων
Ο α΄ γραμματέας της ΟΤΟΕ για το νομό Ροδόπης Παντελής Αμπατζιάνης μίλησε στον ΠτΘ για τις κινητοποιήσεις των τραπεζικών ενάντια στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικού που ξεκίνησαν την Τετάρτη στις 12.00 με τρίωρη στάση εργασίας, συνεχίστηκαν με 48ωρη απεργία χθες και σήμερα και θα συνεχιστούν τη Δευτέρα και Τρίτη 17 και 18 Μαρτίου με νέα 48ωρη. Ο κ. Αμπατζιάνης εξήγησε ότι θα συμμετάσχουν και στην πανελλαδική 24ωρη απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.
Αποτιμώντας τη συμμετοχή των συναδέλφων του στην απεργία σε πανελλαδικό επίπεδο, ο κ. Αμπατζιάνης είπε ότι είναι ικανοποιητική και τα ποσοστά της συμμετοχής ήταν αυτά που έκριναν τη συνέχιση της απεργίας. Εκτίμησε δε ότι όσο πλησιάζουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη.
«Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων εντάσσεται μέσω της ΟΤΟΕ στο συνολικό αγώνα όλων των εργαζομένων στη χώρα, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγώνας που στοχεύει στην άμυνα των εργαζομένων απέναντι στην ασφαλιστική απορρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση».
Ο κ. Αμπατζιάνης θέλησε να μεταφέρει ότι «οι συνάδελφοι σε κάθε χώρο δουλειάς θα πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι είναι κρίσιμες οι ώρες για αποφάσεις σ’ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που δεν αφορά γενικά και αόριστα τις συντάξεις μας, αλλά το πώς είναι δομημένη η ελληνική κοινωνία, η οποία έχει τα στραβά της αλλά έχει και τα καλά της. Ένα από τα θετικά είναι η στοιχειώδης εγγύηση που παρείχε για τις ασφαλιστικές καλύψεις και τις συντάξεις στους απόμαχους της εργασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, υπήρχε μια ακόμη καλύτερη σύνταξη και ασφάλιση. Επιχειρούν να το καταστρέψουν γενικόλογα και αόριστα σε μια γενικότερη προσπάθεια ισοπέδωσης και αφαιρούν από αυτούς που έχουν κάτι παραπάνω, χωρίς ν’ αναγνωρίζουν δικαιώματα σ’ αυτούς που έχουν το κάτι λιγότερο. Σε μια παρόμοια αποδόμηση αυτής της στοιχειώδους προστασίας που παρείχε μέχρι στιγμής το κράτος και η κοινωνία στους απόμαχους της εργασίας χρειάζεται ν’ απαντήσουμε και μάλιστα με ένταση και με συντονισμένες ενέργειες των συλλόγων, των ομοσπονδιών αλλά και των συνομοσπονδιών.
Ο αγώνας είναι συνολικός και πιστεύουμε ότι θα υπάρχει και αντίκρισμα» είπε.
Υπήρξε προσπάθεια για εργασιακή ειρήνη
Σχολιάζοντας τα όσα έχουν τελευταία λεχθεί σε σχέση με την έλλειψη χρημάτων στις τράπεζες την πρώτη μέρα απεργίας των εργαζομένων στην Τράπεζα Ελλάδος, ο κ. Αμπατζιάνης έκανε λόγο για παραπληροφόρηση «η οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να είναι και σκόπιμη. Σε κάθε μορφή απεργιακής κινητοποίησης το κοινό υφίσταται μια ταλαιπωρία και δεν γνωρίζω πώς θα μπορούσε να την αποφύγει. Οι τραπεζοϋπάλληλοι στο βαθμό που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εργασιακή ειρήνη το έκαναν και το «όπλο» της απεργίας το χρησιμοποιούν με φειδώ και σαν έσχατη λύση. Η ΟΤΟΕ, προσπαθεί σε κάθε κινητοποίηση, όσον αφορά τα πλατιά λαϊκά στρώματα όπως είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, να τους εξυπηρετεί κατά το δυνατόν καλύτερα. Πριν δυο χρόνια, όταν έγινε το καλοκαίρι απεργία για ένα μήνα, η ΟΤΟΕ έστειλε απεργούς για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους. Και τώρα, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο για περιπτώσεις όπως στην Τράπεζα της Ελλάδος που υπάρχει απεργία που κάνει λόγο για ρύθμιση με συμφωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους και την Τράπεζα Ελλάδος για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Οι συντάξεις και οι μισθοί, από τα όσα γνωρίζω, εξυπηρετούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και παρέχεται ρευστό στην αγορά».
Ένα άλλο θέμα που τίθεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τραπεζικών έχει να κάνει με τις ιδιωτικές τράπεζες στις οποίες υπάρχουν «πάρα πολλά κρούσματα πανελλαδικά, αλλά και στο νομό μας, μιας μορφής «τρομοκρατίας» από την εργοδοσία προς τους εργαζόμενους που τους αποτρέπει από κάθε μορφή αγωνιστικής κινητοποίησης, ενίοτε και συμμετοχής τους σε ηπιότερες μορφές αγώνα. Το έχουμε καταγγείλει ως απαράδεκτο, αλλά δε μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα γιατί γνωρίζουμε ότι οι συνάδελφοι είναι εκτεθειμένοι».
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
