«Ναρκοπεδιο» η κεντρικη πλατεια της Κομοτηνης

Το ατύχημα ενός ηλικιωμένου και οι δεκάδες «παγίδες» για τους ανυποψίαστους πεζούς

Όσοι διέρχονται καθημερινά ή με μεγάλη έστω συχνότητα από την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν να διηγηθούν από ένα- τουλάχιστον- περιστατικό που σκόνταψαν, στραβοπάτησαν ή έχασαν ελαφρά την ισορροπία τους, εξαιτίας της ανομαλότητας και των φθορών που παρουσιάζει σε πολλά σημεία η επιφάνειάς της. 

Ηλικιωμένος έχασε τις αισθήσεις του μετά από πτώση στο κέντρο της πλατείας 

Ένα σοβαρό τέτοιο περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας, σε σημείο δίπλα από το σιντριβάνι, με θύμα έναν ηλικιωμένο συμπολίτη μας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που έτυχε να βρίσκονται στο σημείο, ο άτυχος άνδρας παραπάτησε σε σημείο όπου προεξέχουν οι κυβόλιθοι, έπεσε στο έδαφος και έχασε τις αισθήσεις του. Από τους παριστάμενους ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, που έσπευσε στο σημείο του ατυχήματος και μετέφερε τον ηλικιωμένο στο Νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Στην προσπάθειά μας να βρούμε πληροφορίες από το Νοσοκομείο για την τύχη του άτυχου συμπολίτη μας, καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε τουλάχιστον ότι το ανωτέρω ατύχημα δεν απέβη μοιραίο για τη ζωή του.
 

Με αφορμή το συγκεκριμένο λοιπόν περιστατικό, ο φακός του «ΠτΘ» κατέγραψε μια σειρά από προβληματικά και επικίνδυνα σημεία που υπάρχουν στην πλέον πολυσύχναστη πλατείας της πόλης, τα οποία, δίχως υπερβολή, συνθέτουν μια εικόνα «ναρκοπεδίου». 

Φθορές και καταστροφές στον πλακοστρωμένο άξονα της πλατείας 

Εστιάζοντας καταρχήν στο πλακοστρωμένο τμήμα που εκτείνεται κατά κύριο λόγο στον άξονα της πλατείας, διακρίναμε σε πολλά σημεία φθαρμένες και κατεστραμμένες πλάκες, ενίοτε δε και απουσιάζουσες, που προφανώς λειτουργούν σαν «παγίδες» για τους ανυποψίαστους περαστικούς. Εδώ φυσικά ανακύπτει το ζήτημα της συχνής διέλευσης βαρέων οχημάτων κατά μήκος της πλατείας, πράγμα που συντείνει και επιταχύνει τη φθορά της πλακοστρωμένης επιφάνειας. 

Το σύνθετο πρόβλημα στις επιφάνειας που καλύπτονται από κυβόλιθους 

Παρόμοιες όμως φθορές εντοπίσαμε και στα τμήματα, που βρίσκονται πέριξ του πλακοστρωμένου άξονα και καλύπτονται κατά κόρον από κυβόλιθους. Εδώ το πρόβλημα είναι περισσότερο σύνθετο από ό,τι στην προηγούμενη περίπτωση. Από τη μια είναι υπαρκτές οι φθορές, οι καταστροφές, αλλά και οι εξαγωγές κυβόλιθων από ορισμένα σημεία, με συνέπεια να μετατρέπονται επίσης σε «παγίδες» για τους ανυποψίαστους πεζούς. Ταυτόχρονα, όμως, στο κέντρο της πλατείας και ειδικότερα πέριξ του σιντριβανιού, όπου δεσπόζουν τα αιωνόβια πλατάνια, η επιφάνεια με τους κυβόλιθους εμφανίζει μια κυματοειδή μορφή, ενδεχομένως λόγω της πίεσης που δέχεται από τις μεγάλες ρίζες των δέντρων. Όποιος δεν το γνωρίζει ή δεν έχει το νου του την ώρα που διέρχεται από τα συγκεκριμένα σημεία, δεν αποκλείεται να παρασυρθεί από το… «κύματα», που δημιουργούνται στην επίμαχη επιφάνεια, να χάσει την ισορροπία του και να πέσει. 

Πόσο αναγκαίες είναι οι μεταλλικές σχάρες στις βάσεις των δέντρων; 

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην εστιάσουμε και στις μεταλλικές σχάρες, που είχαν τοποθετηθεί προ ετών στις βάσεις των δέντρων της πλατείας με σκοπό την προστασία τους. Αναρωτιόμαστε καταρχήν κατά πόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο λόγος για τον οποίο τοποθετήθηκαν παλαιότερα. Στο παρόν φαίνεται ότι περισσότερο «πνίγουν», παρά υποστηρίζουν την ανάπτυξη των δέντρων. Επιπροσθέτως, σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται κι εδώ φθορές ή και αφαίρεση ολόκληρων τμημάτων τους, με αποτέλεσμα από την ύπαρξή τους να ανακύπτουν κίνδυνοι για τους πεζούς και ιδίως για τα παιδιά που παίζουν στην πλατεία. 

Αναγκαία η άμεση κινητοποίηση του δήμου Κομοτηνής 

Για όλα τα παραπάνω ο δήμος Κομοτηνής πρέπει να δράσει άμεσα δια των αρμόδιων υπηρεσιών του, ώστε αφενός να αποκαταστήσει στοχευμένα τα πιο προβληματικά και επικίνδυνα σημεία και αφετέρου να εκπονήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που να περιλαμβάνει ευρύτερες και ίσως πιο σύνθετες παρεμβάσεις σε όλη την έκταση της κεντρικής πλατείας. Διότι εάν το πρόβλημα υποβαθμιστεί και η αντιμετώπισή του παραπεμφθεί στο απροσδιόριστο μέλλον, τότε οι κίνδυνοι θα συνεχίσουν να υφίστανται σε καθημερινή βάση για τους πολίτες και επιπροσθέτως η μελλοντική αντιμετώπιση ίσως απαιτήσει πολλαπλάσιο κόστος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.