Ναι στον περιφερειακο σχεδιασμο για τα απορριμματα

Παρατηρήσεις, ενστάσεις και αντιπαραθέσεις στην ψήφιση του ΠΕΣΔΑ ΑΜΘ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η επικαιροποίηση του  Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της ΑΜΘ από το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή.
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις για το θέμα, τόσο μεταξύ των παρατάξεων του Συμβουλίου, όσο και μεταξύ των Δημάρχων της Περιφέρειας, πολλοί εκ των οποίων παρέστησαν στη συνεδρίαση.
 
Η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ ΑΜ-Θ προκύπτει από την ανάγκη εναρμόνισης του σχεδιασμού με το σύνολο των θεσμικών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, την ανάγκη αξιολόγησης της μέχρι σήμερα πορείας υλοποίησης των προβλεπόμενων έργων και δράσεων, αλλά και την ανάγκη διαμόρφωσης προτάσεων για την επίτευξη τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων στόχων στη διαχείριση των αποβλήτων.
 
Έτσι τίθενται νέοι ποσοτικοί στόχοι ανά ρεύμα αποβλήτου, σύμφωνοι με τους επικαιροποιημένους στόχους του νέου ΕΣΔΑ, αναπτύσσονται μέθοδοι διαχείρισης ανά ρεύμα αποβλήτου, προωθείται η χωριστή συλλογή σε τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης (γυαλί, χαρτί, μέταλλο και πλαστικό), ενισχύεται η διαλογή στην πηγή, κυρίως του οργανικού φορτίου, δημιουργείται δίκτυο Πράσινων Σημείων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαλογής στην πηγή και τέλος, προωθείται η αποκέντρωση της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.
 
 

Απαραίτητη η έγκριση για το ΕΣΠΑ 

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, μετά τις σημαντικές αλλαγές στον εθνικό σχεδιασμό που επέφερε η αλλαγή της εθνικής στρατηγικής από την κυβέρνηση, καθίσταται απαραίτητη η ουσιαστική επικαιροποίηση και τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού.
 
Σε αυτή εμπλέκονται όλοι οι δήμοι της ΠΑΜΘ, που ήταν υποχρεωμένοι να καταρτίσουν τοπικά προγράμματα διαχείρισης, καθώς και ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων, η ΔΙΑΑΜΑΘ, που κατέληξε σε σχέδιο που διαβουλεύτηκε και πήρε τις εγκρίσεις του σχεδίου που ήρθε προς ψήφιση από τα κεντρικά υπουργεία.
 
Όπως ανέφερε η διαχείριση των απορριμμάτων, και η ύπαρξη επικαιροποιημένου σχεδιασμού είναι μια από τις αιρεσιμότητες που θέτει το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση, και είναι σημαντικό να έχουν όλες οι περιφέρειες εγκεκριμένους σχεδιασμούς μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ προκύπτει και μια ακόμα αναγκαιότητα γιατί οι δήμοι έχουν καταδικαστεί με βαριά πρόστιμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων
 
Για αυτό και στην εισήγησή της η υπηρεσία, παρόλο που έκανε αρκετές παρατηρήσεις όσο αφορά τον σχεδιασμό, πρότεινε την υπερψήφισή του, θεωρώντας πως καμία από τις παρατηρήσεις δεν οδηγεί σε άρνηση ή απόρριψη του σχεδίου, με τον κ. Καλούδη να επισημαίνει πως είναι καλύτερο έστω και ένα μη τέλειο σχέδιο από το μη σχέδιο, και αυτό μπορεί να εξελιχθεί με βάση την πραγματικότητα. 

Θέμα των δήμων η διαχείριση των απορριμμάτων 

Στη συνεδρίαση παρίσταντο και αρκετοί δήμαρχοι της Περιφέρειας, ζητώντας την υπερψήφιση του περιφερειακού σχεδιασμού, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και ο δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης.
 
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος τόνισε πως η έγκριση του ΠΕΣΔΑ αγγίζει όλη την Περιφέρεια, γιατί αποτελεί προϋπόθεση για την άρση της αιρεσιμότητας του ΕΣΠΑ, αφού προηγουμένως περιέγραψε τον «τιτάνιο», όπως τον χαρακτήρισε, αγώνα που έδωσαν τα στελέχη και οι αιρετοί της ΔΙΑΑΜΑΘ για την επικαιροποίηση του σχεδιασμού, παράλληλα με την επέκταση της ανακύκλωσης σε όλους τους δήμους και την προώθηση των τεσσάρων ρευμάτων ανακύκλωσης.
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως τυχόν καθυστέρηση της έγκρισης του σχεδιασμού θα φέρει όλη τη διαδικασία μήνες πίσω, εκφράζοντας την άποψη πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί θέμα των δήμων και όχι της Περιφέρειας.
 
 

Ενστάσεις από τον ΣΔΑΝΞ 

Στην Περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης, εδώ και πολλά χρόνια την διαχείριση των απορριμμάτων έχει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης, και ο πρόεδρός του και δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος τόνισε πως οι δήμοι που τον αποτελούν θέλουν να εγκριθεί ο ΠΕΣΔΑ, όμως ζήτησε να υπάρξει αναφορά στην έγκριση του ΠΕΣΔΑ ότι υπάρχει και ο δικός τους φορέας διαχείρισης, κάτι που όμως σύμφωνα με την υπηρεσία δεν ήταν δυνατό να γίνει σε αυτή τη φάση, ενώ και οι υπόλοιποι δήμαρχοι ήταν αρνητικοί προς αυτή την περίπτωση.
 
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης τόνισε πως είναι σαφές πως ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει τις δεσμεύσεις του, και έχει φιλόδοξους στόχους που όμως επιβάλλονται από τις δεσμεύσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ζήτησε δε τη θετική γνωμοδότηση του συμβουλίου, προειδοποιώντας πως κάθε καθυστέρηση, και μάλιστα μια τροποποιημένη απόφαση, θα δημιουργήσει ένα νέο φαύλο κύκλο ανασύνταξης και αναθεώρησης, με αποτέλεσμα τόσο τη μη άρση της αιρεσιμότητας στο ΕΣΠΑ, όσο και περαιτέρω καθυστέρηση σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών.
 
 

Λευκό από «Κοινωνική Συμμαχία», «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση ΑΜΘ», «Μακεδονία Θράκη Ελλάδα μας» 

Στις παρατηρήσεις της εισήγησης του κ. Καλούδη στάθηκε ο επικεφαλής της παράταξης της «Κοινωνικής Συμμαχίας» κ. Φώτης Καραλίδης, εγείροντας επιπλέον ερωτήματα όσο αφορά τη διαφωνία της ύπαρξης δύο διαχειριστικών φορέων από την πλευρά των δημάρχων, ενώ εξέφρασε την άποψη πως τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά και δεν πρόκειται να τα επιτύχουν.
 
Η παράταξή του, σημείωσε, θεωρεί πως οι 13 παρατηρήσεις γίνονται αιτία μη ορθής υλοποίησης του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ, όμως μην θέλοντας να σταθούν εμπόδιο ψήφισαν λευκό ώστε η διοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της έγκρισης.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σπύρος Τουρτούρης της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης ΑΜΘ», ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως το περιφερειακό συμβούλιο έχει και λόγο και ευθύνες για τον σχεδιασμό, ώστε να προκύψει κάτι θετικό για την περιοχή σε αυτό τον τομέα. Όμως θεώρησε πως από την εισήγηση φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία η στόχευση αυτή δεν επιτυγχάνεται, γι’ αυτό ψήφισε λευκό, όπως και η παράταξη «Μακεδονία, Θράκη, Ελλάδα μας». 

Κατά «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Οικολογία Αλληλεγγύη» 

Την εκτίμηση πως ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν έχει αντικειμενικό στόχο που να στηρίζεται σε μέτρα διαλογής στην πηγή, δεν έχει στόχο για τα ανταποδοτικά οδηγώντας σε  πλήρη παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη ΔΙΑΑΜΑΘ, που θα έχει την ουσιαστική διαχείριση των απορριμμάτων και όχι οι δήμοι, έκανε ο περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Χρήστος Τρέλλης εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως ο σχεδιασμός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων, εξ ου καταψήφισε τον σχεδιασμό, θεωρώντας πως για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος και ενιαίος κρατικός φορέας.
 
Από την πλευρά της η κ. Κατερίνα Γεροστεργίου της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» χαρακτήρισε τον ΠΕΣΔΑ άτολμο, ανεπίκαιρο και αναποτελεσματικό, αποφεύγοντας τις ευκαιρίες αξιοποίησης των πόρων που δίνονται μέσα από το νόμο και παραμένοντας προσηλωμένος σε πρακτικές της δεκαετίας του ’70. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως παραβλέπονται τα πρώτα στάδια της διαχείρισης και προκρίνονται οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, που θεωρεί πως θα οδηγήσουν είτε στη δημιουργία νέων χωματερών είτε στην καύση.
 
 

Και αντιπολιτευτικά ναι στον σχεδιασμό 

Υπέρ της εισήγησης, αναφέροντας και το παρελθόν τους ως σύμβουλοι στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, τάχθηκαν τόσο ο κ. Βασίλης Τραϊφόρος της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία» όσο και ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Παύλος Δαμιανίδης, με τον τελευταίο να σημειώνει πως από τη στιγμή που οι δήμαρχοι έχουν τη διαχείριση και ζητούν την αποδοχή του σχεδιασμού, οι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν μπορούν να διαφωνήσουν.
 
 

Ζήτησε την υπερψήφιση ο Περιφερειάρχης 

Τέλος ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε πως η εισήγηση είναι συγκεκριμένη και επ’ αυτής γίνεται η ψηφοφορία. Οι διάφορες απόψεις έχουν καταγραφεί στα πρακτικά, καθώς και οι ενστάσεις για το σχέδιο αυτό που συνέταξαν οι 22 δήμοι της Περιφέρειας μαζί με τη ΔΙΑΑΜΑΘ.
 
«Ευχή όλων μας είναι να πετύχει αυτός ο σχεδιασμός, θα χρειαστεί μια μεγάλη προσπάθεια και από τους δήμους και από το φορέα διαχείρισης, και το πιθανότερο είναι να υπάρξουν και τροποποιήσεις όταν αυτό κριθεί αναγκαίο» σημείωσε, τονίζοντας πως κάθε σχέδιο δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων απόλυτα επιτυχημένο.
 
Η επιτυχία του σχεδίου, τόνισε, έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά των πολιτών για το πώς θα αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα, και για αυτό κάλεσε όλους τους συμβούλους να τη στηρίξουν με υπεύθυνη στάση για να αποκτήσει ΠΕΣΔΑ η  περιφέρειά μας.
 
Τελικά το σχέδιο υπερψηφίστηκε από τη συμπολίτευση, τον κ. Τραϊφόρο, τον κ. Δαμιανίδη και τον κ. Καβαρατζή, λευκό ψήφισαν η «Κοινωνική Συμμαχία», η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση» και η «Μακεδονία, Θράκη Ελλάδα μας» ενώ καταψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση», η «Ελληνική Αυγή» και η «Οικολογία Αλληλεγγύη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.