Ναι στον νεο σχεδιασμο για τα Στερεα Αποβλητα στην ΑΜΘ

Θετική ήταν η γνωμοδότηση της επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας ΑΜΘ - Προώθησε τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ για έγκριση

Την θετική της γνωμοδότηση για την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έδωσε την Πέμπτη 5 Μαΐου η Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας ΑΜΘ, ανοίγοντας το δρόμο για την υποβολή της προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. 

Αίτημα για αναβολή

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης καυτηρίασε το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές απουσίες από την Επιτροπή, ενώ πριν την έναρξη της συνεδρίασης έθεσε προς συζήτηση το αίτημα του Δημάρχου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλου να αναβληθεί η συνεδρίαση.
 
Ο κ. Δημαρχόπουλος, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της ΠΕ Ξάνθης, επικαλέστηκε ως αιτία αναβολής την είσοδο σε διαβούλευση ενός σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τον τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας». Αφού σημείωσε πως το υφιστάμενο μοντέλο που προσπάθησε να λύσει τα προβλήματα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην πράξη έχει αποτύχει, ο κ. Δημαρχόπουλος υποστήριξε πως με το νέο νόμο αλλάζουν άρδην τα δεδομένα για το σχεδιασμό, με αποτέλεσμα το ΠΕΣΔΑ που θα επικαιροποιηθεί να είναι αναντίστοιχο με τον Εθνικό σχεδιασμό, αφού με το νέο σχέδιο προωθούνται νέοι φορείς σε επίπεδα νομού παρόμοιων με τον ΣΔΑΝΞ.
 
Αντίθετη άποψη εξέφρασαν τόσο ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης όσο αι ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, τονίζοντας πως οι αλλαγές που φέρνει ο νόμος δεν θα επηρεάσουν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και την επικαιροποίησή του. Ο κ. Μαμσάκος σημείωσε μάλιστα ότι η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ είναι απαραίτητή ώστε να εκμεταλλευτεί η Περιφέρεια και η ΔΙΑΑΜΑΘ τις προσκλήσεις για έργα της τάξεως των 280 εκ. ευρώ που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, για τις οποίες η Περιφέρεια έχει ετοιμότητα σε μελέτες για να βοηθήσει τις δομές στη διαχείριση των απορριμμάτων.
 
Τελικά το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, με τους μόνους που ψηφίζουν υπέρ της αναβολής να είναι ο κ. Δημαρχόπουλος και ο Δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά Τζεμήλ. 

Οι στόχοι του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ

Στην κυρίως συνεδρίαση το θέμα της επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ ανέπτυξε ο Διευθυντής ΟΣΔΑ κ. Γιώργος Βογιατζής, ο οποίος ανέλυσε τους στόχους του ΠΕΣΔΑ στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σε αυτό ενισχύεται ότι δίνεται έμφαση στη Διαχείριση στην Πηγή, να ενισχυθεί ο ρόλος των Δήμων με έμφαση στην αποκεντρωμένη διαχείριση των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων (ΑΣΑ) και την προδιαλογή, προτεραιότητα στην πρόληψη –επαναχρησιμοποίηση –μείωση –ανακύκλωση, την ενημέρωση, αλλά και την πλήρη αξιοποίηση και σύνδεση υφιστάμενου σχεδιασμού υποδομών διαχείρισης με τους τιθέμενους στόχους ανακύκλωσης και ανάκτησης έως το 2020, αλλά και μια σειρά άλλων δράσεων που θα προωθήσουν αυτούς τους στόχους.
Οι στόχοι στη Ροδόπη
 
Στην ΠΕ Ροδόπης αυτή τη στιγμή υφίστανται εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης ΑΣΑ/ανακυκλώσιμων υλικών (ΑΥ) στις ΣΜΑ Κομοτηνής και ΣΜΑ Σαπών, με ανακυκλώσιμα υλικά να οδηγούνται στα ΚΔΑΥ Κομοτηνής για χαρτί και χαρτόνι από διαλογή στην πηγή και τα υπόλοιπα στο ΚΔΑΥ Αλεξανδρούπολης, με την τελική διάθεση των απορριμμάτων να γίνεται στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής.
 
Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, στην Π.Ε. Ροδόπης, το χαρτί/χαρτόνι θα οδηγείται για διαλογή στο ΚΔΑΥ Κομοτηνής, τα υπόλοιπα ΑΥ στο ΚΔΑΥ Αλεξανδρούπολης (με το υπόλειμμα να οδηγείται στο ΧΥΤ Αλεξανδρούπολης), το προδιαλεγμένο οργανικό στη μικρή ΜΕΑ της Κομοτηνής και τα σύμμεικτα ΑΣΑ στη ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης το υπόλειμμα από ΜΕΑ και ΚΔΑΥ Αλεξανδρούπολης για ταφή στο ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης. 

Τι θα γίνει στη μεταβατική περίοδο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός σχεδιασμός για τα έργα ΠΕΣΔΑ, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανέρχεται στα 140.050.000 ευρώ, με τους διαθέσιμους πόρους να είναι περιορισμένους λόγω της κρίσης, κάτι που σημαίνει πως η Περιφέρεια θα πρέπει να «τρέξει» για την ανεύρεση πόρων.
 
Κατά τη Μεταβατική περίοδο του σχεδιασμού (2016-2017) θα προωθηθεί η Ωρίμανση, συμβασιοποίηση, υλοποίηση των βασικών υποδομών της ολοκληρωμένης περιόδου (ΧΥΤ, ΟΕΔΑ), η Εγκατάσταση πέντε μικρών–αποκεντρωμένων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων ΜΕΑ (Δράμα, Θάσο, Ξάνθη, Σαμοθράκη, βόρειοΈβρο), θα προχωρήσει η Σταδιακή ανάπτυξη Πράσινων Σημείων ή/και ΚΑΕΔΙΣΠ, ενδυνάμωση της ανακύκλωσης. Χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών τουλάχιστον για χαρτί/χαρτόνι, μέταλλο, γυαλί, πλαστικό.
 
Παράλληλα θα υπάρξει σταδιακή ανάπτυξη διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων (καφέ κάδος), καθώς και εγκατάσταση μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (Προσοτσάνη, Παρανέστι, Παγγαίο, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη) και μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων πρασίνων (Κρηνίδες), ενώ θα προωθηθεί η ωρίμανση και κατασκευή λοιπών έργων–αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών–προμήθεια εξοπλισμού.
Στην τελική του μορφή ο σχεδιασμός μετά το 2018 θα έχει διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών σε χωριστά ρεύματα, βιοαποβλήτων (οργανικού κλάσματος), λειτουργία πράσινων σημείων και ΚΑΕΔΙΣΠ, λειτουργία δύο κεντρικών ΜΕΑ και πέντε μικρών–αποκεντρωμένων ΜΕΑ.
 
Όλες οι ποσότητες σύμμεικτων ΑΣΑ οδηγούνται στις δύο κεντρικές ΜΕΑ (Καβάλας και Αλεξανδρούπολης), εκτός: της ΠΕ Ξάνθης όπου παραμένει η μικρή ΜΕΑ Ξάνθης υπό την αίρεση ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του ΕΣΔΑ και των δύο νησιών (Θάσος και Σαμοθράκη), ενώ στις λοιπές μικρές ΜΕΑ θα οδηγείται μόνο το προδιαλεγμένο οργανικό υλικό.
 
Τελικά η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για τον περιφερειακό σχεδιασμό, μετά την αποχώρηση όμως των Δημάρχων Ξάνθης και Μύκης οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν θεωρώντας ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν τους αφορά μιας και δεν συμπεριλαμβάνει τον Σύνδεσμο των Δήμων της Ξάνθης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.