Ναι στον αντικαπνιστικο, αλλα χωρις τους καταστηματαρχες σε ρολο «χωροφυλακα»

Την καθολική εφαρμογή για γενικότερη αλλαγή κουλτούρας θεωρεί τη λύση ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Γιάννης Μαυρίδης - Τις προτάσεις τους θα αποστείλουν στο Υπουργείο Υγείας οι επαγγελματίες εστίασης της Ροδόπης

Ναι στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά χωρίς να γίνονται αυτοί οι «χωροφύλακες» της εφαρμογής του, λένε οι επαγγελματίες της Κομοτηνής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφεποτοπωλών κ. Γιάννη Μαυρίδη.
 
Άλλωστε ο νόμος ισχύει από το 2010, και έχουν περάσει πάνω από 10 υπουργοί από το πόστο αυτό, χωρίς κανένας να τον πειράξει.
 
Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, φαίνεται να θέλουν να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο αυστηρά με το γράμμα του νόμου, κάτι για το οποίο ο ίδιος προσωπικά και πολλά μέλη του σωματείου είναι υπέρ, αρκεί να εφαρμοστεί ο νόμος αυστηρά και καθολικά, γιατί μόνο έτσι θεωρεί πως θα μπορέσει να υπάρξει αποτέλεσμα.
 
Παράλληλα όμως επιθυμούν και αλλαγές στο νόμο, κάτι το οποίο θα ζητήσουν και από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, αλλαγές που θα βοηθήσουν και την εφαρμογή του, αλλά και καλύτερη λειτουργία για αυτούς.
 
Για αυτό και τις επόμενες μέρες το ΔΣ του Σωματείου τους θα συναντηθεί με το Σωματείο των Ζυθεστιατόρων, μιας και καλύπτουν την συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης, ώστε να συγκεντρώσουν τις προτάσεις τους και να τις αποστείλουν στο αρμόδιο υπουργείο.
 
Ένα από τα ζητήματα που θέτουν είναι ότι η εστίαση δεν θα πρέπει να αποτελεί το εύκολο θύμα αυτού του νόμου, αλλά να εφαρμοστεί αυτός σε όλους τους κλάδους, ώστε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα και μια παιδεία μη καπνίσματος, και να ευαισθητοποιηθεί από μόνος του ο κόσμος, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για όλους.
 
Επίσης ο κ. Μαυρίδης πιστεύει πως ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και αστυνομικός, και να τιμωρείται για το κάπνισμα στο κατάστημα, αλλά να τιμωρείται περισσότερο ο ίδιος ο καπνιστής κάτι που πιστεύει πως θα βοηθήσει να εφαρμοστεί πιο εύκολα ο νόμος.
 
Αυτά θα συζητηθούν όμως, όπως διευκρίνισε ο κ. Μαυρίδης, το διάστημα που διανύουμε, με τις τελικές τους προτάσεις να αποστέλλονται προς το Υπουργείο αλλά και τα συλλογικά όργανα τους ώστε να προωθηθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.