“Naftalin”: Το μοναδικο παλαιοβιβλιοπωλειο στην Κομοτηνη

Βιβλία που έχουν ταξιδέψει στον χωροχρόνο, βρίσκουν τη στέγη τους στα ράφια ενός ζεστού και φιλόξενου χώρου

Ταξιάρχης Κουτσουπιάς: «Η χαρακτική, η τύπωσή του, ακόμη και οι σημειώσεις και οι υπογραμμίσεις, είναι στοιχεία που προσδίδουν σε ένα βιβλίο αυτόν τον συλλεκτικό χαρακτήρα που το κάνει ποθητό» 

Ένα σε πολλούς άγνωστο κατάστημα που βρίσκεται σε μια γωνιά της οδού Μαυρομιχάλη στην Κομοτηνή, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως σημείο αναφοράς για τους βιβλιόφιλους που αναζητούν εκείνο το άρωμα της παλαιότητας που πολλές φορές κουβαλά ένα παλιό βιβλίο.
 

Πρόκειται για το “Naftalin”, που φέρει τη σφραγίδα του μοναδικού παλαιοβιβλιοπωλείου στην πόλη της Κομοτηνής. Ένας φιλόξενος χώρος, εντός του οποίου μπορεί κανείς να βρει βιβλία απαράμιλλης ομορφιάς που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα ειδών αναγνωσμάτων. Το άρωμα δε της παλαιότητας, διανθίζεται και από την εσωτερική διακόσμηση του χώρου. Ζεστός, διακοσμημένος με παλιά αντικείμενα και ράφια που σε μυούν σε εκείνον ακριβώς τον κόσμο που θέλει ο παλιάς κοπής λάτρης του βιβλίου να περιηγηθεί, αναπτύσσοντας συναισθήματα οικειότητας, ασφάλειας και δημιουργικής απομόνωσης που μια στέγη «παρθενικών» βιβλίων, δύσκολα γεννά.
 
Οι κιτρινισμένες σελίδες και η μυρωδιά του πάλαι ποτέ βιβλίου, μετατρέπονται σε κειμήλια ιδεών που φέρουν την αισθητική μιας άλλης εποχής και περιμένουν στωικά να πάρουν «σάρκα και οστά» στα χέρια νέων αναγνωστών. Τα βιβλία αυτά, είναι «σαν το παλιό καλό κρασί που όσο ωριμάζει και παλιώνει, τόσο ανεβαίνει η αξία του», όπως εύστοχα είχε παρατηρήσει η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ.
 

To κάλεσμα του “Naftalin”

«Όπως  το χαρακτηριστικό άρωμα της ναφθαλίνης αγκαλιάζει τα κλεισμένα στην παλιά ντουλάπα ρούχα, έτσι και η χαρακτηριστική οσμή του παλιού βιβλίου σου φέρνει στο μυαλό εικόνες ευχάριστες, εικόνες συναρπαστικές, που μόνο η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου θα μπορούσε να σου προσφέρει.
Όλες αυτές τις εικόνες τις μαζέψαμε μία προς μία για να τις προσφέρουμε σε σας.
Με την πεποίθηση ότι τίποτα δεν μένει και δεν πρέπει να μένει στάσιμο, προσφέρουμε σε σας, σε τιμές εξαιρετικά προσεγμένες, μεταχειρισμένα βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, καρτ ποστάλ.

Με την σιγουριά ότι πρέπει όλοι να αποκτήσουμε τα εφόδια για ν’ αντιπαλέψουμε τις δυσκολίες της ζωής και να νικήσουμε, γιατί όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο μεγάλος μας λογοτέχνης Ν. Καζαντζάκης: “η φυγή δεν είναι νίκη, τ’ όνειρο είναι τεμπελιά και μόνο το έργο μπορεί να χορτάσει την ψυχή και να σώσει τον κόσμο”, σας καλωσορίζουμε στη Ναφθαλίνη και σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση», είναι το προσκλητήριο κάλεσμα του «Naftalin».

 «Στο παλαιοβιβλιοπωλείο “Naftalin”,  ξεχωρίζουν βιβλία κυρίως λογοτεχνικά, ιστορικά, βιογραφίες, κλασικά κείμενα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Ακόμη, μπορεί κανείς να αναζητήσει και σύγχρονα βιβλία που αφορούν στην ποίηση, το παραμύθι, την ψυχολογία και πολλά άλλα», επεσήμανε ο υπεύθυνος του καταστήματος κ. Ταξιάρχης Κουτσουπιάς λάτρης της λογοτεχνίας και ο ίδιος, κατά την ξενάγησή του στον κόσμο των προσφερόμενων βιβλίων. 
 
Όσο για το τι κάνει ένα παλιό βιβλίο να ξεχωρίσει, ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για αυτή καθαυτή την παλαιότητά του. «Η χαρακτική, η τύπωσή του, ακόμη και οι σημειώσεις και οι υπογραμμίσεις που μπορεί αυτό να φέρει, είναι στοιχεία που προσδίδουν σε ένα βιβλίο αυτόν τον συλλεκτικό χαρακτήρα που το κάνει ποθητό», υπογράμμισε ο κ. Κουτσουπιάς.
 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται στην ελληνική λογοτεχνία και ιστορία

Τα άτομα δε που επισκέπτονται το κατάστημα, επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ελληνική λογοτεχνία, ενώ η επόμενη περιζήτητη κατηγορία είναι αυτή της ιστορίας, «η σταθερή αξία στο βιβλίο», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος.
 
Υπάρχουν οι λάτρεις του παλιού βιβλίου που αναζητούν δερματόδετες εκδόσεις, με σκοπό να επεκτείνουν τη συλλογή τους και την προσωπική τους βιβλιοθήκη. «Προτιμούν μάλιστα το παλιό βιβλίο, το περιεχόμενο του οποίου έχει κάτι το διαχρονικό, συνάμα με τη συλλεκτική αξία που αποκτά με το πέρασμα των χρόνων. 
 

Όσο δε για τις τιμές, αυτές ξεκινούν από μόλις πενήντα λεπτά του ευρώ και φτάνουν όπως μας γνωστοποίησε ο υπεύθυνος του καταστήματος σχετικά ψηλά σε βιβλία ιδιαίτερα συλλεκτικής αξίας.
 
Πέραν της επίσκεψης στον χώρο για την αγορά ενός βιβλίου, το κατάστημα προσφέρει και ηλεκτρονική αγορά μέσω της ιστοσελίδας του: “oldtimebooks.com”.
 
Info
 
Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 5, Κομοτηνή
Τηλ. Επικοινωνίας: 25315-54268
Facebook: Παλαιοβιβλιοπωλείο Naftalin
Ιστοσελίδα: www.oldtimebooks.com

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.