«Να σταματησει να ειναι Κομοτηνοκεντρικο το συστημα αναπτυξης στη Ροδοπη»

Την ανάγκη το σύστημα ανάπτυξης να απλωθεί σε όλη τη Ροδόπη προτάσσει ο Περιφερειάρχης

«Είναι πολλά πράγματα σταματημένα στη Ροδόπη, τα οποία τα προχωράμε», δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης στον ΠτΘ, με αφορμή την ανάθεση από την Περιφέρεια μελέτης αξιοποίησης και ανάδειξης του Σπηλαίου της Μαρώνειας, στην Σπηλαιολογική Εταιρία του Υπουργείου Πολιτισμού. Την Πέμπτη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή της Θράκης, επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια, η Ροδόπη έχει μείνει πίσω, εκφράζοντας την άποψη πως θα πρέπει το σύστημα ανάπτυξης να πάψει να είναι «Κομοτηνοκεντρικό» όπως το χαρακτήρισε και να απλωθεί παντού. «Πρέπει να σταματήσει να είναι Κομοτηνοκεντρικό το σύστημα ανάπτυξης. Πρέπει να επεκταθεί προς τα έξω. Να απλωθεί παντού. Να σεβαστεί τα χωριά, να σεβαστεί τους ανθρώπους της Ροδόπης, όχι μόνο της Κομοτηνής και αυτό πρέπει να γίνει σε όλα τα σημεία, κατά τη δική μου άποψη» σημείωσε, τονίζοντας όμως πως αυτό απαιτεί συνολική προσπάθεια και δεν επαφίεται μόνο στον ίδιο. 

Γέφυρες αντί ιρλανδικών διαβάσεων 

Ο κ. Παυλίδης επισήμανε πως στην Ροδόπη, από την Κομοτηνή και προς το νότο, υπάρχει ένα ανεκτό οδικό δίκτυο, αν ληφθεί υπόψη κυρίως η παρουσία της Εγνατίας Οδού, όμως αυτό θέλει συμπλήρωμα και ενίσχυση σε πολλά σημεία.
 
Αυτός είναι και ο λόγος που η Περιφέρεια, παρά τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει, προσπαθεί να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληγές που υφίστανται.
Μία από τις μεγαλύτερες είναι οι ιρλανδικές διαβάσεις, οι οποίες υφίστανται ακόμα και σε εθνικούς δρόμους, για αυτό και έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να γίνουν γέφυρες στις Ιρλανδικές διαβάσεις που υφίστανται στην Επαρχιακή Οδό Νο 9 (Πανεπιστημιούπολη – Γρατινή – Αρριανά).
 
Ήδη έχουν βρει χρηματοδότηση για τις τρείς γέφυρες, εκ των οποίων οι δύο ήδη έχουν ανάδοχο ενώ αναμένεται τις επόμενες μέρες να υπογραφεί και η σύμβαση για την τρίτη γέφυρα. 

Πολιτιστική ανάδειξη στην Κομοτηνή 

Δράσεις όμως δεν προχωρούν στη Ροδόπη μόνο σε επίπεδο υποδομών, αλλά και σε επίπεδο πολιτισμού, για αυτό και η Περιφέρεια προχωρά στη χρηματοδότηση μιας γενναίας παρέμβασης στο κέντρο της πόλης, μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Πολιτισμού, της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού, μια ιδέα του Περιφερειάρχη, που ξεκινάει πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό, απ’ όπου περνούσε αυτή, με πλοκάμια που έχουν επεκταθεί, μέχρι το Διδυμότειχο, τη Δράμα, κλπ.
 
Εκεί θα δημιουργηθεί ένας χώρος που θα είναι σημείο αναφοράς για τη Ροδόπη, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, με σημεία της Κομοτηνής τα οποία προτάθηκαν ενώ συμμετέχουν και άλλοι φορείς όπως η Μητρόπολη, που υπογράφει σύμβαση για την επισκευή του Μητροπολιτικού Μεγάρου.

«Είναι μια ιδέα να τα συσσωματώσουμε, επιτέλους. Να τα κάνουμε κομμάτι του τουρισμού. Δεν είναι αυτοσκοπός ο πολιτισμός. Δεν είναι αυτοσκοπός να χτίζουμε μουσεία, αλλά να πηγαίνουμε και στα μουσεία. Είναι να συνδέσουμε τη ζωή την ίδια με τα μουσεία» τόνισε ο Περιφερειάρχης. 

Χρόνια εγκατάλειψης για το σπήλαιο της Μαρώνειας 

Σημαντικό κομμάτι πάντως στην προσπάθεια που γίνεται στην Ροδόπη είναι και το σπήλαιο της Μαρώνειας, ένα εμβληματικό σημείο το οποίο όμως ήταν εγκαταλελειμμένο επί πολλά χρόνια, μετά την έκθεση που είχε γίνει για αυτό το 2004.

«Βρήκαμε τον τρόπο, κατέβηκα ο ίδιος, ζήτησα από τον υπουργό Ανάπτυξης, σε βάρος της περιφέρειας, να μας χρεώσει το ποσό των 500 χιλ. για την έναρξη της συγκεκριμένης μελέτης» τόνισε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας πως η μελέτη είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να δουν πόσα χρήματα θα χρειαστούν και πώς θα διατεθούν ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και να αξιοποιηθεί κατάλληλα το σπήλαιο.

Υ.Γ.: Τη συνέντευξη του κ.Παυλίδη μπορείτε να την ακούσετε και στο mixcloud του Ράδιο Παρατηρητή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.