«Να σταματησει η ποινικοποιηση των αγωνων των αγροτων»

Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών από κοινού κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού βρίσκονται 14 αγρότες της Ροδόπης οι οποίοι έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις του Απρίλη του 2002. Η υπόθεση θα εκδικαστεί σήμερα το πρωί, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης, ύστερα από τη χθεσινή αναβολή της.

Στα δικαστήρια της Κομοτηνής βρέθηκε χθες ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γιώργος Γονιωτάκης προκειμένου να συμπαρασταθεί στους αγρότες της περιοχής, για την «άδικη» δίωξη τους. «Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι αγρότες μας μαζί με τα συνδικαλιστικά τους όργανα, διεκδικούσαν τις αποζημιώσεις που δικαιούταν και κάποιες συμπληρωματικές τιμές. Μετά ήρθε η κυβέρνηση αναγνώρισε τα δίκαια αιτήματα και ικανοποιήθηκαν αρκετά από αυτά» τόνισε σε δηλώσεις του.
Ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή που έστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και στον Υπουργό Δικαιοσύνης με την οποία ζητά «να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών». Ο ίδιος συμπλήρωσε «δεν είδαμε σε καμιά άλλη τάξη στη χώρα μας να υπάρχουν ποινικοποιήσεις των διεκδικήσεων» μεταφέροντας παράλληλα μήνυμα του αγροτικού κόσμου ότι «είναι ενωμένοι, διεκδικούν όταν χρειάζεται, όποτε χρειάζεται τα δίκαια τους».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ροδόπης κ. Θεόφιλος Τσακμάκης, κατηγορούμενος και ο ίδιος, τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν ένα μέσο διεκδίκησης της επίλυσης των προβλημάτων των τοπικών αγροτών. «Εκείνη την εποχή είχαμε να πάρουμε κάποια χρήματα από τον ΕΛΓΑ και από τις ξηρασίες. Ο αγώνας μας δεν πήγε άδικα, δικαιωθήκαμε…» υποστήριξε, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή αγροτών στα μπλόκα, ακόμη κι από τους όμορους νομούς.

Ο αγρότης κ. Ανδρέας Λιάκος επισήμανε από την πλευρά του «η μόνη επιλογή ήταν να βγούμε στους δρόμους , δεν πιστεύω όμως ότι δημιουργήσαμε σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία ή σε άλλες κοινωνικές ομάδες». Ο κ. Λιάκος διευκρίνισε επίσης πως στο σημείο του μπλόκου είχαν παραταχθεί πολλά τρακτέρ και ο δρόμος έκλεινε και άνοιγε για να περάσουν τα συγκεντρωμένα αυτοκίνητα και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ας σημειωθεί τέλος ότι με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης κ. Νίκος Σκοπιανός και στελέχη του συνδικαλιστικού χώρου, έδωσαν το παρόν στο δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής, σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατηγορούμενους.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.