«Να ψηφιζει κανεις η να μην ψηφιζει»;

Η απάντηση δόθηκε μέσα από διάλογο από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής

Η μαθητιώσα νεολαία του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής συνεχίζοντας τις καινοτόμες ιδέες του σχολείου τους πραγματεύτηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 9 Μάιου στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων το μείζον ερώτημα των νέων: «Αξίζει κανείς να συμμετέχει ενεργά στην εκλογική διαδικασία ψηφίζοντας ή η αποχή είναι ένα μήνυμα για τους πολιτικούς φορείς του τόπου»;

Ομάδες Μαθητών και μαθητριών του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής αντιπαρατέθηκαν με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα προσέλευσης στις κάλπες ενώ στο κοινό βρέθηκαν εκτός από συμμαθητές τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, βλέποντας τα παιδιά να έχουν τεκμηριωμένο λόγο παρά το νεαρό της ηλικίας.

Η «μάχη» που δόθηκε έδωσε χρήσιμα συμπεράσματα στο κοινό καθώς το θέμα που τέθηκε ήταν άκρως επίκαιρο. Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από το δικαίωμα που έχουν πλέον και οι 17χρονοι (γεννηθέντες του 2002) να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.

Ο στόχος και των δύο αντικρουόμενων ομάδων ήταν να προσπαθήσουν να πείσουν το κοινό με τα επιχειρήματά τους, είτε η μία ομάδα, υπέρ της συμμετοχής στις δημοκρατικές διαδικασίες είτε η άλλη ομάδα, κατά της συμμετοχής. Στο τέλος, το κοινό ψήφισε ότι τους έπεισαν περισσότερο τα επιχειρήματα της ομάδας που ήταν κατά της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Παρόλα αυτά το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν ότι πρέπει να συμμετέχουμε στις εκλογικές διαδικασίες για να μην επιτρέπουμε σε άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Είναι δεδομένο άλλωστε πως η αποχή είχε αναδειχθεί νικήτρια στις προηγούμενες εκλογικές μονομαχίες και τα υψηλά ποσοστά προβλημάτισαν τους αρμοδίους. Για τον λόγο αυτό οι επικεφαλής των κομμάτων με κάθε ευκαιρία καλούν τον κόσμο να προσέλθουν στις κάλπες.

Παράλληλα με τη λογομαχία υπήρχε έκθεση φωτογραφίας στο χώρο με τις συμμετοχές του φωτογραφικού διαγωνισμού «Η Δημοκρατία που Βλέπω Καθημερινά». Οι παρευρισκόμενοι είχαν  τη δυνατότητα να ψηφίσουν την αγαπημένη τους συμμετοχή, από όπου και θα αναδειχθεί ο νικητής του διαγωνισμού, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί σε βίντεο στα social media του Europe Direct.

Η δράση υλοποιήθηκε από τη System & G με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας 2019.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.